2024. április 26. 03:09

KezdőlapF115 éve ezen a napon: Alonso szerelőket vesztegetett, majd ráküldött egy felügyelőt...

15 éve ezen a napon: Alonso szerelőket vesztegetett, majd ráküldött egy felügyelőt a saját csapatára

-

15 évvel ezelőtt a mai napon látott napvilágot a hír, hogy az FIA Fernando Alonso kérésére egy külön embert delegál a Brazil Nagydíjra, akinek csakis az lesz a feladata, hogy felügyelje, a McLaren egyenlő bánásmódban részesíti a spanyolt és Lewis Hamiltont. Az esetnek természetesen megvolt az előzménye.

A 2007-es szezon főként Fernando Alonso és Lewis Hamilton háborújáról, illetve az ennek nyomán kirobbant kémbotrányról marad emlékezetes. A McLarenhez immár kétszeres bajnokként és címvédőként csatlakozó spanyol az újonc brittel találta szemben magát, és igencsak váratlanul érte Hamilton tempója. De nemcsak őt, hanem a McLarent is, amely Alonso állítása szerint szépen lassan elkezdett beállni a hazai versenyző mögé. A végül totálisan elfajuló belháborúban mindkét pilótának és a csapatnak is megvolt a maga szerepe, 15 év távlatából visszatekintve pedig még ma is elképesztő, hogy mekkora méreteket öltött a viszálykodás.

Alonso és a McLaren kapcsolata a Hungaroringen történt balhé után romlott meg végleg, onnan pedig már végképp nem volt visszaút, hogy a spanyol felnyomta a saját csapatát az FIA-nál, amely az ő szavai alapján indította el azt a vizsgálatot, aminek a végén az istállót kizárták a konstruktőri pontversenyből, és 100 millió dollárra büntették.

15 éve ezen a napon robbant ki a Magyar Nagydíjak legemlékezetesebb botránya

Ezek után már borítékolható volt, hogy a felek kapcsolata a szezon végeztével befejeződik, a helyzetet viszont bonyolította, hogy Alonso Hamiltonnal és Räikkönennel egyetemben harcban volt a világbajnoki címért. Noha a Japán Nagydíj után úgy tűnt, hogy búcsút inthet a zsinórban harmadik trófeának (összetörte az autót a versenyen), Hamilton kínai kiesése újra visszahozta számára a reményt, és az utolsó versenyt öt pontos hátrányban várhatta csapattársa mögött.

Egy héttel az interlagosi versenyhétvége előtt pedig jött egy olyan bejelentés, aminek hallatán valószínűleg sokan csak a fejüket fogták. Az FIA ugyanis közölte, hogy delegál egy felügyelőt a McLarenhez azért, hogy a csapat ne részesítse hátrányos megkülönböztetésben Alonsót. „Az FIA-nak lesz egy felügyelője [a Brazil Nagydíjon], hogy biztosítsa, semmi rossz nem történik Fernandóval. Különösen az időmérőn, amelyek során több volt a panasz vagy a furcsa helyzet az elmúlt versenyeken” – nyilatkozta Carlos Garcia, a spanyol motorsport-szövetség elnöke.

Alonso a Kínai Nagydíj után szánta el magát arra a lépésre, hogy a spanyol szövetségen keresztül ellenőriztesse a saját csapatát, a sanghaji időmérőn ugyanis meglepően nagy különbséggel, közel 7 tizedmásodperccel kikapott a pole-t megszerző Hamiltontól, és a két Ferrari mögött csak a negyedik rajtkockát foglalhatta el.

A kétszeres világbajnok az időmérő után elképesztően dühös volt, a sisakját a garázs falához vágta, a motorhome-ban pedig úgy belevert egy ajtóba, hogy az leszakadt a helyéről. Dühének oka az volt, hogy szerinte a csapat szándékosan elrontotta a guminyomást az autóján, hogy ezzel hátráltassa őt.

Miután a McLaren tudomást szerzett az FIA döntéséről, Ron Dennis a Guardiannak a következőt nyilatkozta: „Ez egy hatalmas szezon volt, amihez úgy vélem, a McLaren-Mercedes csapata és a pilótáink is hozzájárultak. Ezt a hozzájárulást tovább növelte, hogy Fernando és Lewis teljes egyenlőség mellett versenyezhettek egymással. Ez természetesen Brazíliában is folytatódni fog, ahol az egész csapat mindent meg fog tenni, hogy megnyerje a pilóták világbajnokságát.”

Azóta már tudjuk, hogy ez nem jött össze, Lewis Hamilton alatt a futam elején ugyanis rejtélyes módon lelassult az autó, majd a mezőny végéről csak a hetedik helyig tudott felkapaszkodni, miközben Räikkönen nyert, és világbajnok lett. Alonso a harmadik helyen ért célba, az összetettben pedig szintén ebben a pozícióban rangsorolták, miközben ugyanannyi ponttal zárta az évet, mint Hamilton.

Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Kanadai Nagydíj, 2007
Alonso és Hamilton a 2007-es Kanadai Nagydíjon Forrás: Wikimedia Commons

Megvesztegette a csapatot

Hogy Alonso mennyire le akarta győzni Hamiltont 2007-ben, és milyen, már-már kétségbeesett módszerekkel próbálta maga mellé állítani a csapatot, abba nemrég remek betekintést nyújtott Marc Priestley, a McLaren egykori szerelője a PitStop Podcastban. 

„Fernandónak az volt az egyik taktikája, hogy megpróbálta az egész csapatot a saját oldalára állítani, és erővel magához ragadni az irányítást. A 2007-es szezon során volt egy momentum, amikor mindkettőt egyszerre csinálta. Megjelent a verseny helyszínén, a menedzsere vagy az edzője pedig mindenkinek, aki nem Lewis autóján dolgozott, készpénzzel tömött kis barna borítékokat osztott ki.”

„Kapott az ő csapata, és a tartalékcsapat is. Én a tartalékautó csapatát vezettem, és mi is mind kaptunk borítékot. Emlékszem, hogy kinyitottam, és nagyjából 1500 euró lapult benne. Annyira furfangos volt. Először kapsz egy jelöletlen borítékot. »Köszi szépen, mi ez?« Aztán a tréner elsétál, te meg ott maradsz a borítékkal, kinyitod, és tele van pénzzel. Körülnézel, a kollégáid pedig már azt kérdezgetik, hogy »Kinyitottad a tiédet? Te mennyit kaptál?« Majd ez az egész elkezd terjedni a csapatban, és csak azok nem kaptak, akik Lewis autóján dolgoztak. És mindannyiunknak elkezd leesni, hogy mi történt. [Alonso] próbál támogatókat szerezni, próbálja, mondjuk úgy, bátorítani az embereket, hogy őt támogassák az éppen zajló intenzív párharcban.”

Ezért nem akart senki Hamiltonnal dolgozni a McLarennél

Alonso trükkje azonban nem jött be, mert miután a csapatvezetés tudomást szerzett a történtekről, arra kötelezte a csapattagokat, hogy jótékony célra ajánlják fel az összeget.
Persze, ne higgyük, hogy csak Alonso űzött efféle játszmákat.
„Lewis más dolgokat csinált, ő kis játékokat játszott a sajtóban. Mindketten csináltak jó és rossz dolgokat, egyikünk sem tökéletes, de másként akartak a legjobb Forma-1-es pilótává válni. Mindketten nagyszerű eredményeket értek el a maguk módján, de nagyon eltérő megközelítést alkalmaztak” – mesélte Priestley.

Friss