2024. április 26. 06:00

KezdőlapF1Kiderült a teljes igazság Verstappen előléptetéséről - idősebb Sainz keze is benne...

Kiderült a teljes igazság Verstappen előléptetéséről – idősebb Sainz keze is benne volt a dologban

-

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója és juniorprogramjának irányítója elárulta, Max Verstappen 2016-os előléptetése a Toro Rossóból a Red Bullba nem pusztán amiatt történt, hogy Danyiil Kvjat az Orosz Nagydíjon megtorpedózta Sebastian Vettelt, hanem más is volt a háttérben.

A 2016-os Orosz Nagydíj után a Red Bull egyszer csak bejelentette, hogy a még mindig szemtelenül fiatal, mindössze 18 éves Max Verstappent előlépteti az anyaistállóba, míg a 2015-ben és 2016 elején ott versenyző Danyiil Kvjatot lefokozza a Toro Rossóba.

Akkor és azóta is az volt az általános vélekedés, hogy az évet gyengén kezdő Kvjat szocsi mutatványai vezettek a helycseréhez, az orosz pilóta a futam rajtja után ugyanis kétszer is nekiment Sebastian Vettelnek, kiütve ezzel a versenyből a Ferrari négyszeres világbajnokát.

Orosz Nagydíj, 2016, rajt, Danyiil Kvjat, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Red Bull, Ferrari
Kvjat Vettel mögött (itt egyszer már nekiment a Ferrarinak) Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Helmut Marko az Auto Motor und Sportnak azonban elárulta, hogy valójában a szezon eleje óta gyűrűző probléma állt a háttérben, illetve kapva kaptak az alkalmon, hogy megszüntessék a Toro Rosso versenyzőapukái közötti viszálykodást.

„Kvjat az első évében gyorsabb volt Ricciardónál a Red Bullban. A második évben viszont a tesztelés első napján a fejébe vette, hogy gond van a fékekkel. Először visszaesett a tempója, aztán jöttek a balesetek. Hirtelen bizonytalanságot érzékeltünk, és reagálnunk kellett” – nyilatkozta a 79 esztendős tanácsadó, majd kitért arra, hogy a Toro Rosso akkori pilótapárosa, az egyaránt 2015-ben bemutatkozó Max Verstappen és Carlos Sainz között nem volt felhőtlen a viszony, ami részben a szülőknek, a kétszeres ralivilágbajnok idősebb Carlos Sainznak, illetve az F1-ben 1994 és 2003 között 107 versenyen rajthoz álló Jos Verstappennek volt köszönhető.

Carlos Sainz, Carlos Sainz Sr., Jos Verstappen, Max Verstappen
A Sainz és a Verstappen família kifelé mosolygott, belül viszont dúlt a háború Fotó: Andrew Hone/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Sainz és Verstappen egyszerre versenyzett a csapatban, és nem volt valami egészséges a kapcsolat a Toro Rossóval. Egyfelől ott volt az agyafúrt politikus [idősebb] Carlos Sainz, a másik oldalon pedig az érzelmes Jos Verstappen. Olykor a dolgok igencsak elfajultak” – utalt Marko arra, hogy mindkét apuka mindent megtett annak érdekében, hogy az ő fia kerüljön előtérbe.

Kvjat küszködése pedig remek lehetőséget kínált arra, hogy megszűnjön az acsarkodás, noha idősebb Sainz természetesen nem fogadta jól, hogy nem a Red Bull-családban régebb óta jelen levő – 2015-ben nem mellesleg Verstappennel szemben alulmaradó – fia ülhet át a Red Bullba.

„Max előléptetésével egy csapásra hatástalanítottuk mindezt. Sainz apuka természetesen vérig sértődött, és többé nem lehetett szót érteni vele. De a csapaton belül olykor kemény döntéseket kellett meghoznunk, még ha kifelé minden harmonikusnak is tűnt” – emlékezett vissza Marko.

Fiatalabb Sainz 2016-ban és 2017-ben maradt a Toro Rossóban, de már utóbbi szezon végén átült a Renault-ba, amelyet egy teljes szezon után elhagyott a McLaren kedvéért. A wokingiaktól 2020 végén távozott, azóta pedig a Ferrari versenyzője. Míg az idén megszerezte első futamgyőzelmét, addig Verstappen a Red Bull-lal zsinórban második világbajnoki címét ünnepelhette, és már 32 győzelemnél jár.

Friss