2024. április 26. 20:50

KezdőlapF1Verstappen csapatváltását jósolja a családot jól ismerő pilóta - azt is elmondta,...

Verstappen csapatváltását jósolja a családot jól ismerő pilóta – azt is elmondta, hová mehet

-

Mika Häkkinen után egy újabb rutinos autóversenyző szólalt meg Max Verstappen esetleges csapatváltásával kapcsolatban, és elmondta, hogy a Red Bullon kívüli jelenlegi két topcsapatból csak az egyikről tudja elképzelni, hogy a holland pilóta következő állomáshelye lehet.

A Japán Nagydíjon kétszeres világbajnokká váló Max Verstappennek 2028 végéig szerződése van a Red Bull-lal, de mint azt Mika Häkkinen, a McLaren kétszeres világbajnoka már megpendítette, nem lenne meglepő, ha a holland pilóta a Red Bull esetleges teljesítményromlása esetén már ennél hamarabb csapatot váltana.

Arra pedig még nagyobb az esély, hogy a 2028-as szezont követően más istállóban folytassa. Már a történelmi példákból kiindulva is, az F1-ben tragikus balesete előtt nyolc idényt eltöltő Jim Clarkot leszámítva ugyanis nem volt olyan többszörös világbajnok a Forma-1-ben, aki teljes pályafutását ugyanazon csapatnál töltötte. Technikailag persze a Red Bull már Verstappen második csapata, de a szó klasszikus értelmében véve még nem váltott csapatot, hiszen a Toro Rossóból (mai nevén Alpha Tauri) a Red Bull léptette elő az anyacsapatba, azaz egy „valódi” csapatváltás még várat magára.

Verstappen előbb-utóbb ott fogja hagyni a Red Bullt, és másik csapathoz igazol

A holland túraautós veterán Tom Coronel szerint pedig arra van a legnagyobb esély, hogy Verstappen előbb-utóbb a Ferrari versenyzője legyen, mert korábban bármennyire is jó kapcsolatot ápolt a család Toto Wolff-al, a Mercedes csapatfőnökével, ez a viszony a tavalyi szezon során végérvényesen megromlott.

„Soha nem fog ott versenyezni, soha. Akkora folt esett a kapcsolatukon. Nagyon jól ismerem a [Verstappen] családot. Náluk az egyenes az egyenes, a görbe az görbe, nincs szürke zóna. A tavaly történtek nagyon-nagyon megbántották [Max Verstappen]. Nem volt valami elegáns a tavalyi szezon. Jó kapcsolatuk volt volt Toto Wolff-al, de a tavalyi szezon nem volt szép. És mivel nekik is vannak elveik, ez egy »nem«” – nyilatkozta Coronel a RacingNews365 podcastjában.

Coronel szerint tehát hiába tartották magukat még a tavalyi év elején is azok a pletykák, amelyek szerint Wolff Verstappennel pótolná az előbb-utóbb visszavonuló Lewis Hamiltont, a Mercedes kiesett a pixisből. Így maradt a Ferrari, mint lehetséges opció.

„A Ferrari viszont… Szerintem még a 49%-os esély is alacsony. Gyanítom, rögtön 2028-ban [megtörténhetne a váltás]. Max 2015 óta a Red Bull tagja, egy évet töltött a Toro Rossónál, a többit a Red Bullban. Akkor már több mint 15 éve lenne ugyanabban a csapatban. Hogy válthatna-e? Nos, talán már ennél is korábban” – vélekedett Coronel, aki szerint már csak amiatt is látni fogjuk a hollandot előbb-utóbb a Ferrariban, mert minden pilóta álma vezetni egyszer az olasz istállónak.

“Minden versenyző akar egyszer a Ferrarinál vezetni. Az ember versenyzőként két dolgot akar: eljutni a Forma-1-be, és a Ferrarinál versenyezni. Ha Forma-1-es pilótaként versenyeztél a Ferrarinál, azzal bezárul a kör. Akkor mindent letudtál, sikereket értél el. Ha most nem akarsz a Ferrarihoz menni, azt megértem, de elég megnézni, hogy minden bajnok előbb-utóbb a Ferrarinál kötött ki.”

Verstappen hamarabb visszavonulhat, mint a legtöbben gondolnák

Még Lewis Hamilton is elismerte korábban, hogy minden pilóta álmai közt szerepel a Ferrari, és nem tudja, az ő életében mért nem volt soha valós opció, hogy Maranellóba igazoljon. De ő inkább a kivételt erősíti. Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Michael Schumacher, Alain Prost. Ők mind azután szerződtek a Scuderiához, hogy többszörös világbajnokok lettek máshol. Jóllehet, négyük közül csak Schumacher tudta ezt megismételni a vörösökkel.

„Gyakran előfordul, hogy nem nyersz semmit [a Ferrarival], kivéve a Michael Schumacher-érát, persze. De Sebastian Vettel nem lett világbajnok velük, Jean Alesi sem. De versenyzőként egyszerűen csak vezetni akarod azt az autót. Ez egy álom, ami ott van minden fiatal gokartos fejében” – mondta Coronel.

Hogy Verstappen fejében is ott van-e, az vélhetően még nem most fog kiderülni, de Charles Leclerc szerződése 2024 végén lejár a maranellóiakkal, így Verstappen akár már 2025-ben átülhetne a vörös autóba. És, ha akkor még nem, 2028-ban, red bullos szerződése lejártakor is még csak 31 éves lesz…

Friss