2024. április 26. 07:04

KezdőlapF1Szintet lépett a Red Bull-botrány: Horner előhúzta a gyerekzaklatás kártyát

Szintet lépett a Red Bull-botrány: Horner előhúzta a gyerekzaklatás kártyát

-

Christian Horner nekiment az őket csalással vádolóknak, és elmondta, mennyire rossz hatással van ez rájuk és az alkalmazottaikra, valamint azok gyerekeire. A Red Bull csapatfőnöke emellett arról is beszélt, hogy még ezen a hétvégén szeretné megoldani a költségplafon túllépésével kapcsolatos ügyüket, de amennyiben ez nem sikerül, akár még fél évig, vagy annál is tovább húzódhat az egész.

Az USA Nagydíj helyi idő szerint szombat délelőttjén megtartották a csapatfőnökök sajtótájékoztatóját, amelyre hivatalos volt Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is. A 48 esztendős szakembert természetesen a költségplafon-túllépéssel kapcsolatos botrányról kérdezték, ő pedig első körben elmondta, mennyire csalódáskeltő több rivális istálló viselkedése. Horner elsősorban Zak Brownra, a McLaren vezérigazgatójára gondolt, aki nemrég levelet írt az FIA-nak, amelyben csalónak nevezte azokat, akik nem tartják be a költségplafont, illetve büntetési tételeket is javasolt.

Csalónak nevezte a túlköltekező csapatokat, és büntetéseket is javasolt a McLaren-főnök

„Borzasztóan csalódáskeltő, hogy egy versenytárs csalással vádol. A csalással vádaskodás sokkoló. Abszolút sokkoló, hogy egy másik versenycsapat, a tények és a részletek bármiféle ismerete nélkül így vádaskodhat. Szingapúr óta ki vagyunk téve a nyilvános vádaskodásnak, és a csalás retorikájának, hogy hatalmas hasznot húztunk ebből. A sajtóban megjelenő számok köszönőviszonyban sincsenek a valósággal” – fakadt ki Horner, majd rátért arra, hogy mennyire káros a számukra mindez.

„Jelentős problémákkal szembesültünk amiatt, hogy ez milyen károkat okoz a márkának, a partnereinknek, a versenyzőinknek, a munkaerőnknek egy olyan korban, amelyben a mentális egészség a legfontosabb. Vannak az alkalmazottainknak olyan gyerekei, akiket zaklatnak a játszótéren. Nem helyes, hogy más csapatok fiktív állításai ezt okozzák. Nem lehet tények nélkül ilyen vádakat megfogalmazni. Teljesen le vagyunk döbbenve némely versenytársunk viselkedése miatt.”

Horner arra vonatkozó szavait, hogy kezd nagyon elfajulni a szurkolók viselkedése, alátámasztja, hogy a közösségi médiában egy videó kezdett el terjedni arról, ahogy az USA Nagydíj szombati napján a fan zone-ban színpadra lépő Max Verstappennek és Sergio Péreznek drukkerek egy csoportja azt skandálja, hogy „Csalók, csalók!”.

Christian Horner, Red Bull, Zak Brown, McLaren, USA Nagydíj
Kissé kínos, hogy közben Brown és Horner egymás mellett ült Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Horner tehát finoman fogalmazva sem tűri nyugodtan, hogy az utóbbi szűk két hétben csalónak bélyegezték őket, miközben állítása szerint továbbra is egyeztetnek az FIA-val arról, hogy valóban szabályt szegtek-e, illetve kijelentette, hogy semmilyen versenyelőnyre nem tettek szert.

„Párbeszédet folytatunk az FIA-val arról, hogy melyek ezek a költségek és mik a lehetséges enyhítő körülmények. Az autó fejlesztésének szempontjából vagy működési szempontból nulla hasznunk volt akár 2021-re, akár 2022-re vonatkozóan abból, ahogy a költségplafonon belül működtünk. A beadványunk jelentősen a költségplafon alatt volt.”

„Arra számítottunk, hogy bizonyos dolgokat tisztáznak, ahogyan az egy vadonatúj szabályozás során lenni szokott. De külső, profi, harmadik félként szereplő könyvvizsgálókra támaszkodva a mi szabályértelmezésünk, egy 52 oldalas dokumentum szabályozza mindezt, nagyon világos. Teljes mértékben, kategorikusan úgy érezzük, hogy sem 2021-re, sem 2022-re, sem 2023-ra vagy 2024-re nem származik semmilyen előnyünk ebből. Egyes csapatok már 2026-ról is beszélnek, de ez teljes mértékben fikció.”

Robban a bomba? – A top 3-nak is búcsút inthet a Red Bull egy ekkora büntetéssel

Horner pénteken egyeztetett Mohammed bin Szulajm-al, és neki is elmondta, hogy az ügy gyors rendezésében reménykedik, az FIA-elnöke viszont arról tájékoztatta, hogy amennyiben nem ismerik el a szabályszegést és fogadják el az FIA által felkínált büntetést, még nagyon sokáig húzódhat a dolog.

„Nagyjából tíz nappal ezelőttől kezdve benne vagyunk egy folyamatban, és oda-vissza egyeztetünk az FIA-val. Reméltem, hogy ez előtt a hétvége előtt megoldás születik, és remélem, hogy ezen hétvége alatt megoldhatjuk ezt. Amennyiben ez nem történik meg, az ügy a költségplafonnal foglalkozó bizottsághoz kerül, azután pedig ott van az FIA Nemzetközi Fellebbviteli Bírósága – utalt arra Horner, hogy ebben az esetben megpróbálják bizonyítani a saját igazukat. – Úgyhogy az egész további hat-kilenc hónapon át húzódhat, de nem ez a szándékunk. Le akarjuk zárni 2021-et, és szerintem voltak egészséges és produktív megbeszéléseink az FIA-val. Remélem, hogy a közeljövőben konklúzióra juthatunk.”

Brown is reagált

Horner csalással vádaskodással kapcsolatos szavai védekezésre késztették a McLaren vezérigazgatóját, aki szintén hivatalos volt az FIA sajtótájékoztatójára. Az amerikai üzletember azt hangsúlyozta, hogy levele nem a Red Bull ellen szólt.

„A levelemben az szerepelt, hogy szerintem amennyiben egy csapat többet költ a költségplafonnál, akkor előnyhöz jut. A költségplafon pedig ugyanolyan szabály, mint mondjuk a technikai szabályzat. Nem vesszük figyelembe, hogy szabályt szegtek-e vagy sem. A levelem arról szólt, hogy amennyiben valaki megtette, akkor vannak dolgok, amikkel szerintem foglalkoznunk kell. Ez nem különbözik attól, ha mondjuk nem megfelelő az autó hasmagassága, vagy túlságosan hajlékony egy szárny.”

Zak Brown, McLaren, Osztrák Nagydíj
Brown nem a Red Bullt csalózta le Fotó: McLaren Racing

„Nem említettem egyetlen csapatot sem, ez csupán egy általános válasz volt a költségplafonnal kapcsolatos kihágásokra. Ha valaki megszegi ezt, akkor véleményünk szerint ez az alábbi következményekkel járhat” – magyarázta Brown.

Az biztosra vehető, hogy Horner szavaira nem csak a McLaren vezére fog reagálni. Amint ezt más istállók vezetői is megteszik, külön cikkben jelentkezünk a mondandójukkal.

Forrás:FIA

Friss