2024. április 24. 20:45

KezdőlapF1Ezt szólná Hamilton, ha az FIA utólag csinálna belőle nyolcszoros világbajnokot

Ezt szólná Hamilton, ha az FIA utólag csinálna belőle nyolcszoros világbajnokot

-

Nagyon mélyen érintették a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon történtek, de elmondása szerint igazán komolyan sosem fordult meg a fejében az, hogy visszavonuljon a 2021-es szezon után. Lewis Hamilton hosszasan beszélt az akkor érzéseiről, és arról, hogy miként sikerült túllendülnie a csalódáson, emellett azt is elárulta, miként tépte fel a begyógyult sebeket a Red Bull nemrég napvilágot látott költségplafon-túllépése, és mit szólna hozzá, ha utólag megkapná a 2021-es világbajnoki címet.

Lewis Hamilton a szokottnál hosszabb ideig állt újságírók egy csoportjának rendelkezésére a múlt heti USA Nagydíj alatt, és több témában is kifejtette a véleményét. A jelen levők kérdezték őt a 2023 végén lejáró szerződésének meghosszabbításáról, a tavalyi abu-dzabi botrányról és a Red Bull költségplafon-túllépéséről is.

Szerződéshosszabbítás

Az már korábban is igen egyértelművé vált, hogy Hamilton hosszabbításával kapcsolatban nem a „ha”, hanem a „mikor” a kérdés. A januárban 38. életévét betöltő pilóta biztos benne, hogy 2023 után is a mezőny tagja lesz.

„Meg fogjuk hosszabbítani a szerződést. Le fogunk ülni és megbeszéljük ezt a következő néhány hónapban. A célom az, hogy folytassam a Mercedesszel. 13 éves korom óta a Mercedesszel vagyok, ők a családom, a Mercedes-Benz a családom. Jóban-rosszban kitartottak mellettem, amikor kicsaptak az iskolából, amikor oly sok mindenen mentem keresztül 2020-ban, amikor hibákat követtem el, és szarságokat írtak rólam a sajtóban. Az összes hullámvölgy és hullámhegy során mellettem voltak.”

Kiderült, ki az a nő, aki lebeszélhette Hamiltont a visszavonulásról

„Igazán hiszek ebben a márkában. Hiszek az emberekben, akik ennél a szervezetnél dolgoznak, és a lehető legjobb csapattársuk akarok lenni, mert úgy gondolom, hogy még jobbá, hozzáférhetőbbé és erősebbé tehetjük együtt a márkát. És úgy hiszem, hogy ennek szerves része lehetek.”

Abu-dzabi botrány

Mindez annak fényébe jelentős változás az év eleji állapotokhoz képest, hogy akkor sokan abban sem voltak biztosak, hogy Hamilton egyáltalán folytatja az F1-es karrierjét azok után, hogy a tavalyi szezonzárón botrányos körülmények között bukta el a világbajnoki címet.

„Olyan, mintha évekkel ezelőtt történt volna. Egyértelműen lélektörő élmény volt. Hogy valaha is bennem volt, hogy nem térek vissza? Nem olyasvalaki vagyok, aki csak úgy feladja” – cáfolta ezt most, de azt nem tagadta, hogy nagyon mélyen érintették a történtek.

Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes, Abu-dzabi Nagydíj 2021
Hamilton az utolsó utáni pillanatban veszítette el a tavalyi vb-t Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Ami igazán megtört, az az volt, hogy el kellett hinnem, hogy a sport ilyesmit tehet, hogy ez megtörténik a sportban, miközben olyan sok ember van, akikre számíthatsz. Arra számítasz, hogy jól végzik a munkájukat, erre egy világbajnoki címet, amelyért olyan sok ember dolgozott oly keményen, valakinek a rossz döntése dönt el. Valószínűleg ez volt az egyetlen dolog. Nem az, hogy ne szeretnék a csapatommal dolgozni vagy autóversenyezni, hanem hogy el lehet veszíteni egy bajnoki címet egy szervezeten belüli jogsértés miatt. Ezen tűnődtem.”

Hamilton a tavalyi szezonzáró után teljesen elzárkózott a külvilágtól, és hónapokig semmit sem lehetett tudni róla. „Időt töltöttem a családommal, ami a gyógyulási folyamat legjobb része volt. Minden időmet a gyerekeknek szenteltem, hóembert építettünk és csak jelen voltam. Ez lehetővé tette, hogy teljesen felépüljek és visszazökkenjek. Ha ők nem lettek volna, a gödör alján ragadtam volna.”

A Mercedes versenyzőjétől megkérdezték azt is, hogy szerinte Michael Masi, az FIA azóta kirúgott versenyigazgatója direkt akadályozta-e meg abban, hogy világbajnok legyen.

„Nem tudom. Ez már olyan távolinak tűnik. Szerintem csak rossz döntést hozott. Biztos vagyok benne, hogy az egónak is volt benne szerepe, és voltak változók is. Emberek beszéltek a fülébe, úgyhogy nem érzem úgy, hogy kimondottan engem célzott” – felelte.

A Red Bull feltépte a sebeket

Hamilton elismerte, hogy miután sikerült maga mögött hagynia a tavaly történteket, eléggé rosszul érintette, amikor a Red Bullról szeptemberben először kezdték el pletykálni, hogy 2021-ben túlköltekezhetett, hiszen ebből adott esetben a fejlesztések terén is profitálhatott az energiaitalos csapat, ami talán a vb-címről dönthetett.

Katasztrofális következménye lehet, ha bejön Hamilton jóslata

„Én továbbléptem, mert nem akarok a múltban élni. Már 2007-ben is átéltem ezt, és fiatalon emiatt nem tudtam aludni és negatív hatással volt rám. Amikor pedig negativitás, gyűlölet, vagy bármi más van benned, az visszahúz, én viszont előrefelé megyek, függetlenül attól, hogy mi történt a múltban. Úgy döntöttem, hogy nem foglalkozom vele. Már semmit nem tehetek ellene. Mindent beleadtam, és feláldoztam, és újra megtenném, ezért próbálok a jövőbe tekinteni.”

„Amikor Szingapúrba menet hallottam erről a költségplafon dologról, az nyilván rengeteg érzelmet felszínre hozott bennem. Az ember eltemette magában ezt az egészet és továbblépett, majd ismét előjött, ami egy újabb gyomrost jelent. És igen, ez ismét felidézte a történteket. Vissza kell térni oda, hogy ismét elnyomjuk és előre nézzünk.”

Hamilton tehát inkább újra felejtene, mintsem az asztalt verné, hogy utólagos büntetéssel sújtsák a Red Bullt. A szabályok ugyanis lehetőséget adnak rá, hogy ne csak az 5%-nál nagyobb túllépést elkövetőket sújtsák pontlevonással. Ehhez ugyanakkor az kellene, hogy a Red Bull ne fogadja el az FIA által felajánlott szankciókat, hanem megtámadja a döntést, majd veszítsen.

Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes, USA Nagydíj
Hamiltonnak nem Verstappen tavalyi címére fáj a foga Fotó: LAT Images

„Nem, mert a károkozás már megtörtént – felelte a hétszeres világbajnok arra a kérdésre, hogy elégtételt jelentene-e neki, ha Verstappen egy utólagos büntetéssel elveszítené a tavalyi vb-címét. – Magammal viszem azt az érzést, hogy mit tettünk csapatként, hogy miként és mit értünk el igazán. Ezt az érzést pedig meg tudom tartani magamban. Mindent beleadtunk, és helyesen cselekedtünk, erre pedig büszke vagyok.”

Ami az utólagos büntetést illeti, ez eléggé valószínűtlennek tűnik, a Red Bull sajtóhírek szerint ugyanis meg fog egyezni az FIA-val arról, hogy pénzbüntetést kapjon, illetve korlátozni fogják, hogy 2023-ban mennyi időt fordíthat aerodinamikai fejlesztésre.

Forrás:Autosport

Friss