2024. április 25. 13:54

KezdőlapF1Lúzernek és téveszmésnek nevezte a Red Bull csapatfőnökét, Newey felesége nekiment az...

Lúzernek és téveszmésnek nevezte a Red Bull csapatfőnökét, Newey felesége nekiment az újságírónak

-

Adrian Newey, a Red Bull tervezőzsenijének felesége nem hagyta szó nélkül, hogy a The Times újságírója véleménycikkben kőkeményen nekiment a Red Bull-istállónak.

Matthew Syed a The Times online kiadásában „A téveszmés Horner beszennyezi az egész Forma-1-t” címmel megjelent írásában rúgott bele jókorát az energiaitalos csapatba azok után, hogy nyilvánosságra került: az istálló a Mexikói Nagydíjon bojkottálta a Sky Sports műsorait, amiért Ted Kravitz, a csatorna riportere egy versennyel korábban arról értekezett, hogy Lewis Hamiltont meglopták a 2021-es világbajnoki címmel.

Verstappen a bojkottal kapcsolatban elmondta, hogy nem konkrétan ez az egy eset zavarta őket, hanem a folyamatos szurkálódás és Kravitz tiszteletet szerinte rendszeresen nélkülöző megnyilvánulásai. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke pedig hangsúlyozta, hogy nem érzik „pártatlannak”, „igazságosnak”, illetve „kiegyensúlyozottnak” az efféle kommentárokat.

A dühös Verstappen megindokolta döntését: elege lett, nem viseli el tovább a tiszteletlenséget

Syed azonban finoman fogalmazva nem állt ki a Red Bull mellett, és közölte, hogy Horner „téveszmés”, és „beszennyezi a Forma-1 hírnevét.”

„Lewis Hamiltont meglopták, szerintem ezt tisztáznunk kell a jegyzet elején – írta. – Ezt azért hangsúlyozom, mert Christian Horner és Max Verstappen a Sky Sports bojkottja mellett döntött, miután az egyik riporterük ezt a szót használta a 2021-es szezon fináléjával kapcsolatban, amelyen a futam utolsó pillanataiban egy vitatott biztonsági autós újraindítás történt. Még az FIA, a sportág irányító testülete is elismeri, hogy ez jelentős hiba volt a versenyigazgatótól.”

„Ezért engedtessék meg, hogy azt mondjam, Hamiltont meglopták. Ha a szabályokat helyesen alkalmazták volna, most nyolcszoros világbajnok lenne. Ha a versenyigazgató végezte volna a munkáját, a Mercedes újabb bajnoki címmel büszkélkedhetne. Horner most azon töprenghet, hogy ezen állítások után tiltsa-e le a The Times-t, és talán a The Sunday Times-t is. Ha igen, akkor nem tart soká, mire a Red Bull elkerüli az összes sajtóorgánumot, és talán az összes közösségi média felületet is. Mert a legtöbb ember úgy gondolkodik erről az esetről, hogy [Hamiltont] meglopták.”

„Ez nem azt jelenti, hogy Hamiltont Horner vagy Verstappen lopta meg – ez csak azt jelenti, hogy megtagadták tőle azt, ami jogosan az övé, ami nagyjából a fogalom tankönyvi meghatározása.”

1,4 millió fontnyi étel, táppénz, az Aston Martin technikai igazgatója – ezért büntették a Red Bullt

Syed ezután azért kritizálta Hornert, hogy felhozta, a Red Bull alkalmazottainak mentális egészségére is rossz hatással volt az idei, költségplafon-túllépéssel kapcsolatos vádaskodás.

„Ahelyett, hogy felvállalta volna a hibáját, Horner kifakadt azokra, akik kritizálni merték őt. Egy sajtótájékoztatón a múlt héten azt mondta, hogy a Red Bull által kapott bírálatok aláásták csapata »mentális egészségét«, és oda vezettek, hogy az alkalmazottak gyerekeit »zaklatták« a játszótéren.”

„Mindig is úgy gondoltam, hogy José Mourinho viselkedik a legaljasabban nyomás alatt, de Horner új szintre emelte ezt. Hogy merészel a Red Bull csapatfőnöke olyan kényes problémákat bevetni, mint a zaklatás, vagy a mentális egészség, hogy eltérítse a figyelmet a saját szabályszegéséről? Ha mentális problémák alakultak ki a Red Bullon belül a szabályszegésük eredményeként, a felelősség az övék, és csakis az övék, nem azoké, akik kritizálták őket. Mást mondani olyan, mintha megfordítanánk az Alice Csodaországbant, és kétségeket próbálnánk ébreszteni azokban, aki a költségplafonon belül maradtak.”

Szintet lépett a Red Bull-botrány: Horner előhúzta a gyerekzaklatás kártyát

„Mint Mourinho a legrosszabb formájában, Horner hajlandó mindenki mást hibáztatni, hogy elferdítse a valóságot, és bojkottálni azokat, akik nem értenek egyet a véleményével, hogy fenntartsa azt a színjátékot, hogy minden, amit a Red Bull tesz, tiszta, és ez csak mások rossz szándéka miatt nem látszik.”

Syed végül egyenesen odáig ment, hogy vesztesnek nevezte Hornert. „Az ember minél idősebb, annál jobban felismeri, hogy az életben nem a győzelem a fontos, hanem az, ahogyan viselkedik. Horner talán megnyerte mindkét világbajnoki címet ebben a szezonban, de a viselkedésével és a példájával nemcsak a saját csapatát, de az F1-et is beszennyezi. Talán még – egy újabb bojkottot kockáztatva – lúzernek is nevezhetjük.”

Amanda Newey nem hagyta szó nélkül

Syed meglehetősen egyoldalú jegyzete – amelyben nem fáradozott az ennél jóval árnyaltabb F1-es politikai hadszíntér kibogozásával, és tulajdonképpen annak az ellenkezőjét tette, amit állítása szerint a Red Bull csinál, azaz teljesen egyoldalúan mutatta be a költségplafon-botrányt és az annak nyomán kialakult helyzetet – kiváltotta Amanda Newey, Adrian Newey feleségének haragját.

„Matthew Syed, milyen jogon ítéli meg az én, a férjem, vagy a Red Bull bármely tagjának vagy családtagjának a mentális állapotát? Amikor egy éven át bántalmaznak, és még csak nem is dolgozol a csapatnak, az megvisel. A rajongók mérgező újságírással provokálása csak tovább fokozza a problémát” – írta a Twitteren Amanda Newey, majd később – minden bizonnyal a gyűlölködő kommentek miatt – törölte a bejegyzést.

Amanda Newey egyébként a Swim England-nél (az úszás, búvárkodás, vízilabda, nyíltvízi úszás és szinkronúszás nemzeti irányító testülete Angliában) dolgozik, tehát azon kívül, hogy Adrian Newey felesége, semmi köze a Red Bull Forma-1-es csapatához.

Friss