2024. április 20. 04:04

KezdőlapF1Még mindig nincs vége? - A dühös Red Bull vizsgálatot követel az...

Még mindig nincs vége? – A dühös Red Bull vizsgálatot követel az FIA-tól

-

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nem felejtette el, hogy már azelőtt kiszivárgott a pénzügyi szabályszegésük ténye, hogy az FIA nyilvánosságra hozta a vizsgálat eredményét.

Noha a Red Bull költségplafon-túllépési botránya elméletileg véget ért azzal, hogy az energiaitalos csapat megegyezett az FIA-val és elfogadta a rá kirótt büntetést, Christian Horner a Mexikói Nagydíj során tartott sajtótájékoztatóján jelezte, azért ő még elvárja a Nemzetközi Automobil Szövetségtől annak kiderítését, hogy ki szivárogtatta ki a pénzügyi vizsgálattal kapcsolatos szabályszegés tényét.

1,4 millió fontnyi étel, táppénz, az Aston Martin technikai igazgatója – ezért büntették a Red Bullt

Az ugyanis már a csapatok pénzügyi jelentéseivel kapcsolatos FIA-vizsgálat lezárása előtt, a Szingapúri Nagydíjon napvilágot látott, hogy a Red Bull megszeghette a 2021-es költségplafont. Horner már akkor is döbbenten fogadta, hogy bármilyen információ kikerülhetett egy olyan vizsgálatról, amelynek minden részlete még előttük sem ismert, hiszen az FIA ekkor még egyetlen csapattal sem közölte az eredményt. Emellett az sem tetszett a Red Bullnak, hogy a rivális istállók közül többen azonnal vádaskodni kezdtek, és súlyos büntetést követeltek.

Miután azonban bebizonyosodott, hogy a Red Bull túlköltekezett, mindenkit az izgatott a leginkább, hogy milyen büntetés vár az istállóra, a szivárogtatás pedig háttérbe szorult. Horner azonban nem felejtette el ezt sem. „A szingapúri vádaskodások elképesztően felzaklatóak voltak a csapatunk minden egyes tagjának, illetve a partnereinknek, és mindenkinek, akinek köze van a Red Bullhoz. Nyilvánvaló, hogy bármiféle szivárogtatás óriási aggodalomra ad okot, és olyasmi, amivel kapcsolatban lépésekre számítunk” – közölte a Mexikói Nagydíj során arra utalva, hogy válaszokat várnak az FIA-tól.

Merthogy a jelek szerint csakis az FIA-nál dolgozó személy állhatott a szivárogtatás mögött. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a német Sky-nak korábban úgy nyilatkozott: „Az FIA azt mondja, nem tudják, hogy miként szivárgott ez ki, de furcsa, hogy egy folyamatban levő ügyben kikerülnek bizonyos dolgok. Ez gyalázatos, és elképesztőnek találom, hogy ilyen dolgok nyilvánosságra kerülnek.”

Az FIA még az első hírek után közleményben azzal reagált, hogy „bármiféle sugallat arra vonatkozóan, hogy az FIA emberei bizalmas információt hoztak nyilvánosságra, teljesen alaptalan feltételezés.”

A Mercedes FIA-n belüli téglája szivárogtathatott a Red Bullról?

 

Olyan teóriák is felröppentek, melyek szerint volt Red Bull-alkalmazottak szivárogtattak, ám ez igencsak valószínűtlen, lévén egy ilyen vizsgálat a vizsgált csapat teljes kizárásával zajlik abban az értelemben, hogy az auditálást végző cég legfeljebb kérdéseket tesz fel, dokumentumokat kér be stb., de az eredmények hivatalos kihirdetéséig a vizsgált fél sem tudja, hogy mit találtak. Ezért a legvalószínűbb, hogy valaki az FIA-n belül szivárogtatott.

Wolff szerint ez már nem fontos

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke mindeközben úgy véli, hogy a Red Bull csak el akarja terelni a figyelmet a szabályszegésről azzal, hogy az FIA-ra mutogat. „A szivárogtatás nem az FIA-n belülről történt, hanem a tíz pénzügyi igazgató által, akik egész évben azt vizsgálják, hogy ki, mit tett – nyilatkozta az osztrák üzletember a német Sky-nak. – A szabályszegés megtörtént, és már igazán nem fontos, hogy miként derült rá fény. A szabálytalanság az szabálytalanság. Hogy ki beszélt róla? Szerintem a pénzügyi igazgatók.”

Wolff még hozzátette, hogy amikor a Red Bull arról beszél, hogy a pletykák milyen sokat ártottak nekik, az nem más, mint „kísérlet arra, hogy a Red Bull elterelje a figyelmet.”

Az energiaitalosok kezdetben többször utaltak rá, hogy Shaila-Ann Rao, az FIA ideiglenes főtitkárának keze lehet a dologban, miután korábban a Mercedes alkalmazásába állt, ám Mexikóban már nem hangoztatták ezt.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss