2024. április 25. 03:30

KezdőlapF1Zsinórban második szabályszegése felé robogott a Red Bull?

Zsinórban második szabályszegése felé robogott a Red Bull?

-

A 2021-es költségplafont túllépő istállónak több fejlesztését is vissza kellett tartania, feltehetően azért, hogy ne kövesse el másodszor is ugyanazt a szabályszegést.

Olasz sajtóhírek szerint a Red Bull több, még a 2022-es szezonra tervezett fejlesztését kénytelen volt visszatartani, hogy ne lépje át zsinórban másodszor is a költségplafont. A Formu1a.uno úgy tudja, hogy az energiaitalosok több, a 2023-as évet szem előtt tartó újítást kipróbáltak volna az idény utolsó harmadában, többek között bevetették volna a hírek szerint a törésteszten nyáron átesett könnyített kasztnit, de módosítottak volna az oldalszekrényeken és a padlólemezen is.

Ám miután a Szingapúri Nagydíj előtt kitudódott, hogy átléphették a 2021-es költségplafont, és az FIA szabályértelmezése több helyen is eltérhet az övéktől, parkolópályára tették ezeket a fejlesztéseket, hogy ne szegjék meg az költségplafont is, hiszen amíg nem tudtak arról, hogy bizonyos tételeket tévesen gondoltak a költségplafon hatályán kívül eső költségeknek, addig 2022-ben is annak vehették azokat.

Max Verstappen, Red Bull, Mexikói Nagydíj
Nem jött, és már nem is jön több fejlesztés az idén az. RB18-asra Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Mindez pedig azt jelenti, hogy a Red Bull nem csak az FIA által kirótt, aerodinamikai tesztelésre vonatkozó büntetés miatt érezheti kényelmetlenül magát, hanem azért is, mert a költségplafon-botrány keresztülhúzta a 2023-as autóval kapcsolatos számításait is. Hogy mindennek mekkora hatása lesz a mér mindkét idei világbajnoki címet bebiztosító csapatra, az természetesen csak jövőre derül ki, de Christian Horner csapatfőnök szerint a tesztelés korlátozása körönként fél másodpercükbe kerülhet. Ezt a rivális csapatok természetesen vitatják, a Ferrari például úgy látja, hogy amit a Red Bull nem költhet el aerodinamikai fejlesztésre, azt elköltheti másra, ezzel minimalizálva a veszteséget.

1,4 millió fontnyi étel, táppénz, az Aston Martin technikai igazgatója – ezért büntették a Red Bullt

Kirúghatták az egyik felelőst

A Red Bull költségplafon-túllépésével kapcsolatos érdekes fejlemény az is, hogy a motorsportos álláshirdetéseket felvonultató motorsportjobs.com oldalon megjelent egy hirdetés, amelyet a Red Bull F1-es csapata adott fel, és amelyben könyvelőt keresnek. Persze nem ismerjük a részleteket, de többnek tűnik véletlen egybeesésnél a hirdetés megjelenése azok után, hogy az FIA jelentéséből kiderült, a csapat több könyvelési pontatlanságot is elkövetett, amelyek nélkül nem lépte volna túl a 2021-es költségplafont. Lehet, hogy Christian Hornerék már el is távolították a felelőst, vagy felelősöket?

Forrás:Formu1a.uno

Friss