2024. április 27. 05:10

KezdőlapF130 éve: Mansell összeverekedett volna Sennával, de inkább faképnél hagyta, miután a...

30 éve: Mansell összeverekedett volna Sennával, de inkább faképnél hagyta, miután a brazil nekiment

-

Még annál is csúfosabb véget érhetett volna Nigel Mansell főállású F1-es pilótaként eltöltött karrierje, mint amilyen véget ért, ha bölcs döntése helyett odamegy az 1992-es Ausztrál Nagydíjon őt felöklelő Ayrton Sennához.

30 évvel ezelőtt, 1992. november 8-án F1-es drukkerek milliói ültek le úgy a televízió elé – Adelaide-ben a lelátókra –, hogy a szezonzáró Ausztrál Nagydíjon látják utoljára Nigel Mansellt a száguldó cirkuszban versenyezni. Nem egészen két évvel később aztán kiderült, hogy nem ez volt Mansell utolsó futama, hiszen 1994-ben a Williamsszel beugróként négy versenyen is részt vett, 1995-re pedig aláírt a McLarenhez, de a wokingiakkal már csak két nagydíjon indult, mielőtt végleg szögre akasztotta a sisakját.

Mansell már a Magyar Nagydíjon világbajnok lett

1994-ig viszont mindenki abban a tudatban élt, hogy Mansell F1-es karrierje kissé csúfos véget ért.

Az 1992-es világbajnoki címet az akkor 39 esztendős brit már a Magyar Nagydíjon megnyerte, az azt követő négy futamból viszont már csak egyszer, Portugáliában végzett az élen. Ez volt a 9. sikere, ami így is rekordnak számított, Ausztráliában azonban megszerezhette volna a 10. elsőségét. A pole pozícióból rajtolva el is jött az élen, Senna azonban azonnal nyomás alá helyezte, a Brabham-egyenes végén pedig ki is fékezte a Williams-t, de túlcsúszott az ideális íven, így Mansell azonnal visszabújt mellé.

Ezután sem eresztette el azonban a vörös ötöst, de csatájuk csak a 18. körig tartott, ekkor ugyanis Senna az utolsó kanyar féktávján hátulról felöklelte riválisát. Természetesen mindketten a másikat hibáztatták.

A párharcról közzétett 6 perces videót a végén az ütközéssel ITT tudja megnézni.

„Sajnálatos eset volt, mert kemény, de tiszta csatát vívtunk. Amikor kiszálltam az autóból, Mansellt kerestem, hogy gratuláljak a kiváló szezonjához és a bajnoki címéhez, de sietve távozott, majd eltűnt. Később megtudtam, hogy az oroszlán engem hibáztatott az ütközésért. Mit tehetnék? Soha nem okoznék szándékosan balesetet” – nyilatkozta utólag Senna, aki bizonyára eddigre elfelejtette, hogy mit csinált az 1990-es Japán Nagydíjon, amikor kiütötte Alain Prostot.

Mansell szavaiból pedig kiderült, hogy nem véletlenül nem ment oda Sennához. „Örülök, hogy kiszálltam. Egyszerűen csak belém rohant, miközben 40 mph-val gyorsabban ment annál, amennyivel én mentem. Átszaladtam a pályán, máskülönben nagy verekedés lett volna belőle, és nem gondolom, hogy így kell elhagyni az F1-et. Egyesek bármit megúszhatnak” – füstölgött Mansell, aki tehát el akarta kerülni, hogy tettlegességre kerüljön a sor, és nekimenjen a brazilnak.

A világbajnok azért persze nem zárta le ennyivel a történteket: „Elmentem a felügyelőkhöz, akik azt mondták, hogy versenybaleset volt. Én viszont egyáltalán nem így láttam. Undort érzek, ennél többet pedig nem tudok mondani” – zárta rövidre a témát.

Senna eközben azzal szúrt vissza, hogy Mansell mindig csak panaszkodik, ezért nincsenek rossz érzései a történtek miatt, amelyeket szerinte a brit túl rövid féktávja idézett elő. „Nigel és én elmentünk a lekörözött mellett, aki föltartott minket, utána pedig korán fékezett. Tudta, hogy nagyon közel vagyok hozzá. A határon autózva közelítettem, és nem tudtam lelassítani, amikor túl korán fékezett” – ecsetelte a brazil.

A versenyt Senna csapattársa, Gerhard Berger nyerte meg úgy, hogy mindössze 7 tizedmásodperccel ért célba a Benettonnal két hónappal korábban élete első F1-es győzelmért szerző fiatal Michael Schumacher előtt. A dobogó harmadik fokára a másik Benettont vezető Martin Brundle állhatott fel.

Friss