2024. március 29. 05:42

KezdőlapF1Bokszutcában lángoló Räikkönen, önkívületben levő Senna, egymást kiütő Ferrarik (videó)

Bokszutcában lángoló Räikkönen, önkívületben levő Senna, egymást kiütő Ferrarik (videó)

-

Bőven adott nekünk emlékezetes pillanatokat a Brazil Nagydíj az elmúlt évtizedekben. Az F1 most ezek közül idézett fel ötöt.

A hétvégén rendezik az idei Brazil (hivatalos nevén Sao Pauló-i) Nagydíjat, ebből az alkalomból pedig az F1 hivatalos YouTube-csatornája visszatekintett a verseny történetének legemlékezetesebb momentumai közül ötre. Nézzük!

2001 – Schumacher Montoya ellen

A 2001-es szezonban még az idény elején rendezték az interlagosi versenyt. Ez volt egészen pontosan a harmadik futam, amelyen az volt a kérdés, hogy meg tudja-e valaki állítani Michael Schumachert és a Ferrarit. Ez végül David Coulthardnak és a McLarennek sikerült, miután a német hibázott és keresztbeállt a pályán, ám csak azért, mert az F1-ben mindössze harmadik futamát teljesítő Juan Pablo Montoyát lekörözés közben kiüötte Jos Verstappen.

A kolumbiai ugyanis akkorra már utcahosszal vezetett és a biztos győzelem felé robogott, miután a verseny elején, a Rubens Barrichello és Ralf Schumacher csattanása után beküldött biztonsági autó bokszba jövetele után váratlanul megtámadta Michael Schumachert, és egy bevállalós előzéssel elment a Ferrari sztárja mellett. Montoyának ez volt az első emlékezetes megmozdulása az F1-ben, amelyet később még jó néhány követett.

Michael Schumacher, Ferrari, Juan Pablo Montoya, Williams, Brazil Nagydíj, 2001
Fotó: Scuderia Ferrari

2009 – Räikkönen lángra lobban

A Ferrarinak és Kimi Räikkönennek nagyon gyengére sikerült a 2009-es szezon, amelyet ráadásul Felipe Massa hungaroringi balesete is beárnyékolt. A Forma-1-et a szezon végén elhagyó finn azért így is nyert egy versenyt Spában, de ezzel együtt is csak hatodik lett az összetettben.

A 2009-es Brazil Nagydíjat is ebbe a pozícióban zárta, ráadásul egy hajmeresztő pillanatot is át kellett élnie. A verseny elején történt balesetek és kavarodás után többek között ő és Heikki Kovalainen is a bokszba hajtott, ám a McLarennek sikerült azelőtt útjára engednie a finnt, hogy leválasztották volna az autójáról a tankolócsövet, amit Kovalainen így magával rántott. Az első szárnycseréről ezzel egyidőben kiengedett Räikkönen pedig emiatt beleszaladt a csőből spriccelő üzemanyagba, ami ráadásul egy pillanatra belobbant, tűzgolyóvá változtatva a Ferrarit. Räikkönen el is engedte mindkét kezével a kormányt, amitől az autó elkezdett balra menni, de aztán gyorsan egyenesben állította az F60-as és ment tovább. Akárcsak Kovalainen, akinek McLarenjéről a Brawn szerelői szedték le tankolócsövet.

1991 – Senna végre megnyeri hazai futamát

Hihetetlenül hangozhat, de Ayrton Sennának utolsó világbajnoki évében sikerült először megnyernie a hazai futamát. Sokáig úgy tűnt, hogy fölényes győzelmet arat, hiszen 10 körrel a vége előtt 36 másodperccel vezetett Riccardo Patrese előtt, de aztán elkezdett rakoncátlankodni a váltója. Az utolsó hét körben már csak hatodik fokozatban tudott haladni, aminek köszönhetően Patrese körönként átlagosan négy másodpercet hozott rajta.

Az utolsó három körre ráadásul az eső is elkezdett esni, az izomgörcsöktől szenvedő Senna pedig integetett, hogy állítsák le a futamot. Erre végül nem volt szükség, az előnye pedig éppen, hogy, de kitartott a célig. A verseny megnyerése után a levezető körben a brazil pilótából előtörtek az érzelmek és csak artikulátlanul üvöltött a rádióba, majd a parc fermében már kiszállni sem tudott, annyira kimerült. A hazai közönség őrjöngése közepette úgy kellett őt kisegíteni a McLarenből. „Nem ez volt életem legnagyszerűbb győzelme, de ezért küzdöttem meg a legjobban” – nyilatkozta utólag.

2010 – Hülkenberg a semmiből pole-t szerez

Az abban az évben a Williamsszel bemutatkozó Nico Hülkenberg pole pozíciója volt a 2010-es Brazil Nagydíj meglepetése. A fiatal német nem a nyers tempójának, hanem a remek taktikájának köszönhette a rajtelsőséget, a Q3-ban ugyanis ő váltott a legkorábban slick gumikra, aminek köszönhetően az ő autóján melegedtek be a legjobban az abroncsok. Mindez végül azt eredményezte, hogy a jóval gyengébb Williamsszel egy másodpercet adott a második rajtkockát megszerző Sebastian Vettelnek. A versenyen másnap persze már nem tudott beleszólni az élmezőny dolgába, és végül a 8. helyen intették le.

Fotó: Scuderia Ferrari

2019 – Vettel nekimegy Leclerc-nek

Sebastian Vettel hanyatlása a Ferrarinál alighanem senki számára sem volt szép látvány. A hibát hibára halmozó négyszeres világbajnok ráadásul a 2019-es idényre megkapta a nyakába Charles Leclerc-t, akinek a legyőzésével rendszeresen meggyűlt a baja. Az az évi Brazil Nagydíjon is jó úton járt afelé, hogy kikapjon a monacóitól, aki a 66. körben megelőzte őt a célegyenes végén, ám Vettel egyből visszatámadott, majd miután DRS-el kívülről elment a csapattársa mellett, elkezdett balra húzódni, ami miatt összeért Leclerc-rel.

A kontaktot egyik autó sem viselte jól, és mindkettő azonnal defektet kapott (Leclerc-nek ettől a felfüggesztése is megsérült), így a két Ferrari kénytelen volt feladni a versenyt.

A Brazil Nagydíj öt legemlékezetesebb pillanatáról készült videót ITT nézheti meg.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss