2024. április 16. 15:01

KezdőlapF1Apja után Mick Schumacher is a Mercedeshez igazolhat?

Apja után Mick Schumacher is a Mercedeshez igazolhat?

-

Német sajtóhírek szerint jó esély van rá, hogy amennyiben nem tartja meg őt a Haas jövőre, Mick Schumacher csatlakozik a Mercedes istállóhoz.

A közösségi médiában a Brazil Nagydíj előtt elterjedt, hogy a Haas a verseny csütörtöki sajtónapján fogja bejelenteni jövő évi pilótafelállását, azaz ekkor dől el, hogy Mick Schumacher megtarthatja-e az ülését, vagy lecserélik őt Nico Hülkenbergre. A bejelentéssel kapcsolatos pletykák azonban nem bizonyultak igaznak, Günther Steiner csapatfőnök Interlagosban pedig kijelentette, hogy legkorábban a jövő héten, az Abu-dzabi Nagydíj előtt hoznak döntést, hogy a versenyt követő gumiteszten már a jövő évi kettősük vehessen részt.

Ez az jelenti, hogy Mick Schumacher adott esetben a szezonzáró előtt tudhatja meg, hogy jövőre nem lesz helye a mezőnyben, ami abból a szempontból nem túl rózsás helyzet, hogy viszonylag későn kell új lehetőségek után néznie. Az Auto Motor und Sport információi szerint az ugyanakkor biztos, hogy akárcsak a McLarentől távozó Daniel Ricciardo, így vagy úgy, de Schumacher is a Forma-1-ben fog maradni.

Élcsapatban folytathatja Ricciardo – Hamiltonhoz vagy Verstappenhez csatlakozhat

A német szaklap leírja, hogy számára kedvezőtlen döntés esetén Schumachernek a tartalékpilótai szerepkör lenne ideális, és már egyeztetések is zajlottak ez ügyben. És itt jön a képbe az ausztrál, akinek döntése nagyban befolyásolhatja a Haas versenyzőjének jövőjét. Ricciardo ugyanis a Red Bullnál és a Mercedesnél is esélyes a tartalék szerepére, és ha volt csapatát választja – amelynél egyébként nagyobb esélye lenne 2024-ben versenyzői üléshez jutni, és leváltani a szerződéssel 2023 végéig rendelkező Sergio Pérezt –, akkor Schumacher előtt megnyílik az út a Mercedeshez.

Mivel a csillagos márka hosszú távú szerződést kötött George Russell-lel, Lewis Hamilton pedig már többször kijelentette, hogy szerződést akar hosszabbítani, Ricciardo pedig azt, hogy „a döntésemben szerepet játszanak a 2024-es kilátások”, egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy az ausztrál a Mercedeshez menjen. Az AMuS pedig úgy tudja, hogy ebben az esetben Mick Schumacher a Mercedes első számú jelöltje. A 23 esztendős pilótának jó tanulási lehetőséget kínálna a tavalyi konstruktőri világbajnoknál dolgozni, ráadásul versenyezni is lehetne esélye, hiszen vélhetően a Mercedes mellett a Williams és a McLaren tartalékja is lenne, mivel a Mercedes-motoros csapatok közül jelenleg csak az Aston Martin rendelkezik saját tartalékpilótákkal.

A Mercedes és a Schumacher-család kapcsolata 32 évvel ezelőtt kezdődött, hiszen Michael Schumacher már F1-es debütálása előtt a német gyártó támogatottja volt, és velük versenyzett a sportautó-világbajnokságban

A német szaklap ráadásul azt is hozzátette, hogy az Alpine-t is érdekelné Schumacher, akit a jövőre is a Forma-2-ben versenyző juniorja, Jack Doohan mellé igazolna, hogy legyen egy minden versenyen rendelkezésre álló tartalékja, illetve az ausztrál mellett egy olyan pilótája, aki nagyobb F1-es tapasztalatával segíteni tud a szimulátoros munkában.

Schumacher hiszi, hogy toppilóta lehet belőle

Noha a jövője felett továbbra is óriási kérdőjel lebeg, és állítása szerint ő maga sem tudja, hogy maradhat-e vagy sem, Mick Schumacher továbbra is nyugodtan szemléli a történéseket, és bár Bernie Ecclestone azt tanácsolta neki, nem tervez szakítani a Forma-1-gyel, és új sorozat után nézni. „Nehéz elfelejtenem a Forma-1-et, mert imádom ezt a sportot, úgyhogy nem is teszek ilyet” – idézi őt a Motorlat.

Az őt ért kritikákról úgy véli: „Mindenkinek mindennel kapcsolatban van véleménye, ilyen az élet. Én a számomra fontos emberek véleményére és megjegyzéseire koncentrálok. A családomnak, és néhány olyan kulcsfontosságú embernek a véleménye számít nekem, mint amilyen Sebastian [Vettel].”

„Azért vagyok itt, mert imádom ezt a sportot, és nem azért, hogy bárkinek is bizonyítsam, hogy mire vagyok képes vagy mire nem, mert biztos vagyok benne, hogy mindenki tisztában van a képességeimmel. Bízom benne, hogy ha folytatom, amit tudok, jó dolgok fognak történni – jelentette ki, majd kitért arra, mennyire lehet kulcsfontosságú a Brazil Nagydíjon mutatott teljesítménye a jövője szempontjából. – Nem hiszem, hogy ez jelentős mértékben változtatni fog bármin, de egyértelmű, hogy jó eredményre törekszünk, az autónk látszólag jól működik itt, úgyhogy jó hétvégénk lesz.”

Mick Schumacher, Günther Steiner, Haas, Brazil Nagydíj
Steiner és Schumacher Interlagosban Fotó: Andy Hone / LAT Images / Haas

Állítása szerint a jövője körüli bizonytalanság nincs rá hatással az autóban, mert „azt csinálom, amit szeretek, úgyhogy elég könnyű félretenni ezt, és a versenyzésre koncentrálni”, ami pedig az önbizalmát illeti, az is rendben van.

„Senki sem lesz két év alatt komplett Forma-1-es pilóta, sokat kell tanulni, és én akarok is tanulni. Biztos vagyok benne, hogy amint mindent össze tudok rakni, ahogyan azt a junior kategóriákban is megmutattam, toppilóta leszek az F1-ben” – jelentette ki.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss