2024. április 23. 13:03

KezdőlapF1Libabőr: V10-es motort "kapott" az idei Ferrari (videó)

Libabőr: V10-es motort „kapott” az idei Ferrari (videó)

-

Sokan a mai napig visszasírják az üvöltő V10-es motorokat a Forma-1-ben. Most megmutatjuk, milyen lenne egy idei F1-es autó, ha manapság is a legutóbb 2005-ben használt, elképesztően hangos erőforrások lennének szolgálatban.

Valószínűleg igencsak kevés olyan, a Forma-1-et 2014 előtt is követő motorsport-rajongót találni manapság, aki nem vágna rá azonnal egy „igen”-t arra a kérdésre, hogy örülne-e neki, ha a jelenleg használatban levő turbó-hibridek helyett visszahoznák az F1-be a V10-es/V12-es, de minimum a V8-as motorokat.

Noha ezek az erőforrások fülsüketítően hangosak voltak, mégis olyan vonzerőt kölcsönöztek a sportágnak, amit azóta sem sikerült pótolni. Ezért van az, hogy nemcsak a szurkolók, hanem maguk a versenyzők is visszasírják őket, és minden alkalommal gyermeki lelkesedés jelenik meg az arcukon, amikor hallanak, netán vezethetnek egy “hangos” F1-es autót.

Persze eközben a legtöbbünk mostanra hozzászokott a V6-os hibridekhez – amelyek egyébként már jóval hangosabbak a 2014-ben megjelent elődeiknél –, és csak nosztalgiával figyeli mondjuk a 2006 előtt szolgálatban levő V10-eseket, amelyeket legfeljebb különböző bemutatók, történelmi versenyek vagy pályanapok során látni.

Egy YouTube-felhasználó azonban nemcsak eljátszott azzal gondolattal, hogy milyen lenne, ha a mai autókat V10-es motor hajtaná, hanem fogta, és V10-es F1-es motorhanggal helyettesítette a Charles Leclerc idei autójában dolgozó erőforrás hangját a monacói pilótáról a Pirelli szezon eleji imolai gumitesztjéről készült felvételen. Így most mindannyian megtudhatjuk, milyen lenne a mai F1 V10-es motorokkal:

Leclerc nem mellesleg szintén azon versenyzők közé tartozik, akik azonnal visszahoznák a V10-es motorokat. „A motort – vágta rá korábban a Muschio Selvaggio podcastban arra a kérdésre, hogy mit változtatna a jelenlegi F1-en, amennyiben hatalmában állna. – Szórakozából vezettünk V10-es autót, a hangja pedig őrületes volt. Más volt a jelenlegi motorokhoz viszonyítva. A világban, amelyben élünk, ugyanakkor óvatosnak kell lenni a károsanyag-kibocsátással, az irány pedig egyre inkább a hibridek felé mutat.”

De nemcsak Leclerc, hanem többek között Lewis Hamilton vagy Mick Schumacher is szívesen visszatérne az üvöltő motorokhoz. „Egyértelmű, hogy még a mezőnyben leszek, ha az autók így fognak kinézni, csak kérem, hozzák vissza a V12-es vagy V10-es motorokat” – nyilatkozta a Mercedes világbajnoka, amikor megjelentek az első renderek az eredetileg 2021-re tervezett, végül a Covid-járvány miatt 2022-re halasztott új szabályok szerint elképzelt autókról.

„Imádom a motorhangot, ennek az autónak pedig van belőle bőven. Annyira szép, hogy visszatér a hanghatás a pályára. Manapság viszont más utat járunk, és ez valószínűleg nem is fog változni, de a lelkem mélyén azért reménykedem benne, hogy igen. Remélhetőleg előbb-utóbb viszontláthatjuk a V10-est” – mondta Mick Schumacher, miután nemrég bejáratta apja rekordösszegért elárverezett 2003-as Ferrariját.

Leclerc, Hamilton és Schumacher azonban szinte biztosan nem fog soha V10-es Forma-1-es autóval versenyezni. Hogy miért nem, arra Ross Brawn, az F1 év végén leköszönő sportért felelős igazgatója adta meg a választ azok után, hogy Sebastian Vettel szintén amellett érvelt, hogy vissza lehetne hozni a jelenlegi hibrideknél sokkal olcsóbb V10-eseket, és bioüzemanyaggal működtetni azokat.

Sokan emiatt szerettek bele az F1-be, de örökre vége a dobhártyaszaggató üvöltésnek


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss