back to top
2024. május 08. 03:06

KezdőlapF1A Haas teszetosza viselkedése miatt nem maradt helye Schumachernek az F1-ben?

A Haas teszetosza viselkedése miatt nem maradt helye Schumachernek az F1-ben?

-

Jost Capito, a Williams csapatfőnöke erősen utalt arra, hogy csapata szerződtette volna Mick Schumachert, amennyiben korábban válik elérhetővé. A német versenyző unokabátyja, Ralf Schumacher szerint a Haast irányító Günther Steinernek személyes problémái lehetnek pilótájával.

Jelen állás szerint szinte biztos, hogy a Haas nem hosszabbít szerződést Mick Schumacherrel, lényegében már csak a hivatalos megerősítés hiányzik. A 23 éves pilótának így elméletileg nem lesz ülése a 2023-as idényre, ám még van egy utolsó utáni szalmaszál, amelybe a következő napokban még belekapaszkodhat.

Itt a vége, a Haas közölte Schumacherrel, hogy ki van rúgva

A Williams ugyanis csupán feltételes módon jelentette be, hogy jövőre Logan Sargeant lesz Alexander Albon csapattársa. Mindez azt jelenti, hogy a megállapodás abban az esetben aktiválódik, ha az amerikai versenyző megszerzi a szükséges 40 pontot a szuperlicencére. Bár ez meglehetősen valószínűnek tűnik, azért felmerül a kérdés, hogy mi történik, ha mégsem. Ennek kapcsán Jost Capito sokat sejtetően nyilatkozott.

„Ha [Sargeantnek] nem jön össze a szuperlicenc, akkor mindenki opció lehet, akinek van tapasztalata és szuperlicence – jelentette ki a Motorsport-Magazin.com-nak adott interjújában, majd arra a kérdésre is válaszolt, hogy korábban felvetődött-e Schumacher neve. – Mindenkit számba vettünk, aki szóba került. Azonban [akkor még] nem dőlt el, hogy Mick marad-e a Haasnál vagy sem. Ezt még nem lehetett volna megtenni.”

Ennek fényében a Haas jól láthatóan kiszúrt Schumacherrel. A Williams ugyanis aligha folyamodott volna ehhez a nem túl szokványos, feltételes bejelentéshez, ha lett volna elérhető pilóta a piacon. Így alighanem ők sem az ideális megoldás mellett döntöttek, a német versenyző pályafutásának pedig biztosan nem tettek jót.

Nemcsak a fenti megszólalás, hanem a józan ész is azt diktálná, hogy Schumacher minimum előkelő helyen szerepel a vészforgatókönyvek listáján, de könnyen lehet, hogy a tetején. Rajta kívül csak a McLarentől elküldött Daniel Ricciardo jöhetne szóba, de az ausztrál versenyző már többször is kijelentette, hogy kihagy egy évet, és ha a Haas ajánlatát nem fogadta el, akkor minden bizonnyal a Williamsére sem mondana igent.

Azonban hozzá kell tenni, hogy Schumacher vagy akárki más csupán egy nagyon halovány reménysugárba kapaszkodhat bele. Sargeant az eredményei alapján eddig 27 pontot gyűjtött össze a szuperlicencén. Ehhez jön hozzá az austini, az interlagosi és majd az abu-dzabi szabadedzés, illetve azért is kapott 2 egységet, hogy a tavalyi idényt büntetés nélkül teljesítette a Forma-3-ban.

Újabb hely kelt el a 2023-as mezőnyben – nyolc éves sorozatot tör meg a Williams

Innentől kezdve két forgatókönyvvel is megvan neki a szükséges 40 pont. Mivel még idén sem szankcionálták, ezért ha Abu-Dzabiban is megússza, akkor elég az első kilencben végeznie, ha pedig nem, akkor minimum a nyolcadik helyre van szüksége. Még ez utóbbi is meglehetősen valószínű, hiszen jelenleg a harmadik pozícióban áll az összetettben, ami akkor is megnyugtató, ha a mezőny azon része meglehetősen sűrű. Sargeantet hárman is 9 pontos távolságból követik, a mögöttük lévőknek pedig sorrendben 12, 18, illetve 21 egységnyi a lemaradásuk.

Ralf Schumacher: Steinernek személyes gondjai vannak

Amellett, hogy Schumacher teljesítménye sem volt általában az igazi, sokan a másik oldalt is bírálják. Közülük a német versenyző unokabátyja, a hatszoros futamgyőztes Ralf az egyik leghangosabb, aki már korábban is beleszállt Günther Steinerbe, a Haas csapatfőnökébe. Ezúttal sem tett másképp, és megjegyezte, hogy véleménye szerint az olasz szakembernek az a legnagyobb baja, hogy a pilótája egyszerűen nagyobb figyelmet kap, mint ő maga.

„Úgy látom, hogy a Haasnak nehézséget okozott, hogy Micket válasszák, különben már rég megtették volna – fogalmazott a német Sky-nak. –Úgy vélem, a csapaton belüli viszonyok, illetve Günther Steiner nyitottsága – nevezzük így udvariasan – nem feltétlenül fest pozitív képet. Mick megmutatta, hogy van benne potenciál, de bármit is tett, a csapat és Günther Steiner soha nem volt elégedett vele. Ezt a viselkedést nem lehet megindokolni normálisan. Szinte biztos, hogy valami személyes dologról van szó. Szerintem Günther Steiner nem tud megbirkózni azzal, hogy a Haasnál valaki más áll a középpontban. Nagyon boldog, amikor ő lehet ott.”

Mick Schumacher nagybátyja kiosztotta a Haas vezetését

Az idősebbik Schumacher hozzátette, ennek már jóval korábban megvolt a negatív hatása unokaöccsére, mint a mostani feltételezett elküldése. A Haas pilótájára ugyanis ezáltal az egészségesnél jóval nagyobb nyomás került, amivel már nagyon nehezen tudott megküzdeni.

„Ezt nem lehet személyzeti menedzsmentnek nevezni – folytatta Ralf Schumacher. – Az alkalmazottakat motiválni kell. Folyamatos nyomás alatt van, hogy ne kövessen el hibákat, különben nem dolgozhat tovább a Haasnál. Ha az ember ilyen teher alatt van, nem tud felszabadultan vezetni.”

Friss