2024. április 20. 04:54

KezdőlapF1Hamilton és Verstappen az év utolsó időmérőjén is összetűzésbe került (videó)

Hamilton és Verstappen az év utolsó időmérőjén is összetűzésbe került (videó)

-

Brazíliai ütközésük után Lewis Hamilton és Max Verstappen az Abu-dzabi Nagydíj időmérő edzésén is találkozott egymással a pályán, és bár ezúttal nem ütköztek össze, kialakult közöttük egy kisebb összezördülés, legalábbis a holland pilóta szemszögéből nézve.

Max Verstappen és Lewis Hamilton az Abu-dzabi Nagydíj időmérőjén is összetalálkozott. Az egész az időmérő első szakaszának végén történt, amikor a többi versenyzőhöz hasonlóan a kétszeres és a hétszeres világbajnok is felvezető körön haladt, hogy megkezdje az utolsó mért körét. És miként az ilyenkor általában lenni szokott, hatalmas dugó alakult ki a kör végén, ahogy mindenki igyekezett helyet hagyni maga előtt. Néhányan azonban úgy döntöttek, hogy nem várják ki a sorukat, és előre furakodnak.

Így tett Pierre Gasly és Alex Albon is, akik mindketten elviharzottak az utolsó előtti kanyar előtt mérnöke utasítását („Még van három autó előtted, tarts a pozíciódat!”) betartó Verstappen mellett. „Hihetetlen” – jegyezte meg erre nevetés kíséretében a holland, aki mögé ekkor megérkezett Hamilton is.

Verstappen nem akart nekimenni Hamiltonnak, de újra megtenné

„Rengeteg időd van” – szólt Hamilton fülére Peter Bonnington, a Mercedes pilótájának versenymérnöke, de miután a hétszeres világbajnokot is megelőzte a Williams, Hamilton közölte, hogy „Nagyon nagy a forgalom.”

Ezután pedig úgy döntött, hogy inkább a saját kezébe veszi az irányítást, és megelőzte Lando Norrist, majd az utolsó előtti kanyarban megpróbált elmenni kívülről Verstappen mellett is, aki azonban becsukta az ajtót. „Nincs rajtad nyomás hátulról” – szólt neki Bonnington, ami után Hamilton kicsit kivárt, majd amikor Verstappen előtt Bottas elindította a körét, ahelyett, hogy megvárta volna, hogy a holland is így tegyen, hirtelen megelőzte a Red Bullt.

Verstappen kicsit rálegyezett, de látta, hogy nincs mit tenni, és kénytelen elengedni Hamiltont. A kétszeres világbajnok és mérnöke között eközben a következő beszélgetés zajlott: „Menj biztosra, hogy elég helyet hagysz magad előtt a kör kezdetére. Biztonságban vagyunk, csak kezd el a kört és próbálj annyit tanulni, amennyit tudsz. Engedd el őket, hagyd őket játszadozni!” – mondta neki Gianpiero Lambiase, amikor Gasly és Albon elmentek mellette, majd amikor Hamilton is megelőzte, hozzátette: „Engedd el őt, hagyd játszadozni.!”

Lambiase a játszadozással vélhetően arra utalt, hogy többen szándékosan szegik meg a pilóták közötti hallgatólagos megállapodást, amely úgy szól, hogy a felvezető kör végén már nem kezdenek egymás előzgetésébe, hanem mindenki kivárja a sorát. Hamilton többedmagával azonban ezt nem vette figyelembe, miközben nem volt hova sietnie, hiszen így is egy teljes perccel az óra lejárta előtt kezdte meg a körét, tehát bőven lett volna ideje megvárni Verstappent, aki nem mellesleg elfékezte az első kanyart, és egyből félbe is szakította a körét. A levezető körben pedig még a korábban történtekre utalva megjegyezte, hogy „ez nincs rendben.”

Videón az eset:


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss