2024. április 26. 08:08

KezdőlapF1Válogatott kritikák - Alesi, Vettel és Wolff is belerúgott a Haasba Mick...

Válogatott kritikák – Alesi, Vettel és Wolff is belerúgott a Haasba Mick Schumacher elküldése miatt

-

Többen is keményen kritizálták Günther Steinert, a Haas csapatfőnökét azért, ahogyan szerintük bánt a csapattól elküldött Mick Schumacherrel, akinek szavai szintén arról árulkodtak, hogy úgy érzi, nem kapta meg a szükséges támogatást a főnökétől.

Nem mindenki vette jó néven, hogy a Haas-istálló végül elküldte Mick Schumachert, és Nico Hülkenberget szerződtette a helyére. Persze, elsősorban olyanok kritizálták a csapatot és annak csapatfőnökét, a 23 esztendős német pilótával sokak szerint túl keményen bánó Günther Steinert, akik közel állnak a Schumacher-családhoz, vagy éppen annak tagjai.

Így aztán nem volt meglepő, hogy a csapatot és annak vezetését a szezon során is több ízben kritizáló Ralf Schumacher, Mick nagybátyja a német Sky szakértőjeként azonnal nekiment Steinernek.

Dicstelenül “búcsúztatta” Schumachert a Haas – ezt mondták neki a levezető körben

„Természetes, hogy ez csalódás egy ilyen fiatal autóversenyzőnek. A tény, hogy ilyen sokáig tartott a döntés, világossá tette, hogy nem lesz annyira könnyű. Nyilvánvaló, hogy más mércével közelítették meg a dolgot. Egy versenyzőnek 2-3 évet kell adni. Ott van például Cunoda Juki, aki elméletileg egy jobb autóban ül, és neki is megvannak a nehézségei.”

„Az ember nem bánik így egy alkalmazottal. Ezért nem volt nagy meglepetés a végeredmény. Egy ilyen fiatal versenyzőt fel kell karolni és időről időre szüksége van egy ölelésre. Az első év nehéz volt, az idén pedig hirtelen ott termett előtte Kevin Magnussen, és képes volt tanulni tőle, a tanulási görbéje pedig nagyon meredek volt. Egy fiatal pilótánál pedig csak ez számít.”

„Szerintem jobb, hogy külön utakon folytatják, mert ha közösen mentek tovább, akkor olyan csapatra van szükséged, amelyik mögötted áll.”

Kiosztotta Steinert a Mick Schumacherrel és a családdal is jó barátságot ápoló, a múlt hétvégén visszavonult Sebastian Vettel is.

Sebastian Vettel, Aston Martin, Mick Schumacher, Haas, Brit Nagydíj
Fotó: Andy Hone/LAT Images/Haas

„Ez nyilvánvalóan keserű a számára és sajnálom őt – mondta Mick Schumacherről a német Sky-nak nyilatkozva. – Úgy vélem, hogy a csapatvezetés a Haasnál olykor… igen… nem akarom kimondani, de olykor nehéz megérteni. Szerintem Mick abszolút megérdemel egy helyet. Nem volt könnyű szezonja, itt-ott követett el hibákat, de a csapat sem volt feddhetetlen vagy ártatlan, legalábbis kívülről nézve. Most szerintem az új feladatra és a következő lépésekre koncentrál, amik jönnek majd, én pedig hiszem és remélem, hogy kapni fog esélyt, mert megvan benne a potenciál.”

Vettel utalt rá, hogy a Haasnál tapasztalható környezet nem olyan volt, mint lennie kellett volna. „A környezet minden pilóta számára hihetetlenül fontos. Még ha egyes pilótákon az is látszik, mintha nem lenne fontos, olyan pilóta nincs és soha nem is lesz, akit ez nem érdekel. Ami azt illeti, a Haas egyértelműen lehetett volna jobb ezen a téren. De most ez van, szerintem Mick sokat tanult, és tanulni fog a helyzetből, és remélhetőleg nagyon hamar és erősebben tér vissza.”

Günther Steiner, Haas, Abu-dzabi Nagydíj
Steiner nem lett népszerűbb a Schumachert támogatók körében Fotó: Andy Hone / LAT Images

Sokatmondó volt az is, amikor Schumachert a német Sky-on szembesítették vele, hogy Vettel szerint nem támogatták eléggé, majd megkérdezték tőle, hogy kapott-e elég támogatást Günther Steinertől, mire a 23 esztendős pilóta a kérdést kikerül így felelt:

„Mindig nagyszerű támogatást kaptam Sebastiantól, ami nagyon boldoggá tett. Mindig nyíltan kommunikáltunk a csapattal és együtt dolgoztunk, próbálva fejleszteni a fejlesztést igénylő területeket. Ha megnézzük a szezon elejét, szerintem képesek voltunk meredeken tartani a fejlődési görbét. A versenytempóm különösen jó volt, és az időmérős tempóm is javult. De végül ez nem volt elég.”

Ralf Schumacher ezek után úgy érezte, még egyet bele kell rúgnia Steinerbe. „Nos, igen. Ha figyelmesen hallgattuk, [Mick] azon szavai, hogy Sebastiantól kapott támogatást, sok mindent megmagyaráznak. De hogy őszinte legyek, én lezártam ezt a témát. Csak gratulálni tudok [Steinernek] azért, ahogyan egy fiatalemberrel bánt, remélem, hogy büszke magára.”

Ralf Schumacher, Mick Schumacher, Emilia Romagna Nagydíj
Ralf Schumacher és Mick Schumacher Fotó: Andy Hone / LAT Images

De nemcsak Ralf Schumacher vagy Vettel, hanem például az F1-ben 1989 és 2001 között versenyző Jean Alesi is bírálta a Haast, és az Instagramon a következőt kommentelte Schumacher távozást bejelentő posztja alá. „Nem érdemeltek meg téged és a komoly örökségedet az F1-ben. Küzdj tovább, és vissza fogsz térni egy olyan csapatban, amely jobban érti ezt a sportágat!” – írta az 58 esztendős expilóta, akinek fia Schumacherhez hasonlóan a Ferrari akadémiájának tagja volt, de a Forma-2-ből nem tudott feljebb lépni az F1-be.

Alesi mellett pedig Toto Wolff, a Mercedes Schumachert a múlt hétvégén számos alkalommal dicsérő, őt a csapatában harmadik számú pilótaként szívesen látó csapatfőnöke is odaszúrt Steinernek, amikor megkérdezték tőle, szerinte jól bánt-e a némettel. „Günther az csak Günther. Ő ilyen, és így kezeli a versenyzőket. A hegyekből jön, ahol nagyon ritka a levegő, és nincsenek tiszta gondolataid” – nyilatkozta a német Sky-nak a tiroli származású szakemberről az osztrák.

Schumacher maradhatott volna, ha Magnussen helyett ő szerez pole-t Brazíliában?

Forrás:Sky Germany

Friss