2024. április 26. 16:23

KezdőlapF1Vettel a Red Bullnál térhet vissza a Forma-1-be?

Vettel a Red Bullnál térhet vissza a Forma-1-be?

-

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója elárulta, szívesen látná a most visszavonult Sebastian Vettelt a saját pozíciójában, és ehhez Christian Horner csapatfőnök is csatlakozott. Két korábbi F1-es pilóta is megosztotta a véleményét a négyszeres világbajnok esetleges visszatéréséről.

Sebastian Vettel az Abu-dzabi Nagydíjon teljesítette utolsó Forma-1-es futamát, legalábbis jelen állás szerint. A német pilóta a szezon közepén jelentette be visszavonulását, ám sokak szerint előbb-utóbb vissza fog térni a mezőnybe. Lewis Hamilton és Fernando Alonso például egyaránt ezzel számol, ám nem mindenki ért ezzel egyet.

Többen pont a spanyol pilóta 2018-as búcsújához hasonlítják Vettel helyzetét, és maga Alonso emelte ki, hogy ő akkor csak ideiglenesen köszönt el, és még az autójára is az volt írva, hogy „viszlát később”. Az egykor szintén a Forma-1-ben versenyző, jelenleg a Sky Sports szakértőjeként dolgozó Martin Brundle szerint azonban a négyszeres világbajnok szituációja nem összehasonlítható ezzel.

Árulkodó szavak – Vettel visszavonulása nem lesz végleges?

„Emlékszem egy elég érzelmes interjúra Fernando Alonsóval 2018-ban Abu-Dzabiban a rajtrácson, amikor búcsúzott, most pedig aláírt egy kétéves szerződést, amely legalább 2024 végéig szól – fogalmazott a szokásos jegyzetében. – Seb szavai és tettei viszont inkább véglegességre utaltak, azt sugallták, hogy nem fog visszatérni a rajtrácsra. Egy német interjúban azt mondta, csalódott lenne, ha mégis úgy érezné, hogy vissza kell térnie, mert akkor valószínűleg kudarcot vallana a további terveivel kapcsolatban.”

Mindez azonban korántsem jelenti azt, hogy Vettelt soha semmilyen pozícióban nem láthatjuk a sportágban. 1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve is ezt fejtegette a Formule.nl-en megjelent írásában. A kanadai pilóta átérzi Vettel helyzetét, és megérti a mostani döntését, ugyanakkor egyáltalán nem zárja ki, hogy nemsokára már másképp áll a Forma-1-hez.

„Kíváncsi vagyok, hogy látjuk-e még őt – vezette fel a témát. – Nehéz év volt számára, sokat foglalkozott a versenyzésen kívüli dolgokkal. Az utolsó futamokon jól teljesített, és tényleg hiányozni fog neki a Forma-1. Nem lennék meglepve, ha valamilyen szerepben visszatérne. Ha az ember ennyire sokáig van a pályán, eljut egy olyan pontra, amikor elege lesz belőle. Akkor már otthon szeretne lenni a családjával. Ez azonban néhány hónap múlva megváltozhat, és talán újra nyughatatlan lesz.”

A Red Bullnál szívesen látnák Marko utódjaként

Vettel a Red Bull színeiben érte el legnagyobb sikereit, hiszen a bikások pilótájaként négy világbajnoki címet, illetve (a Toro Rossó-s időszakot is beleértve) 39 futamgyőzelmet szerzett. Nem véletlen, hogy az energiaitalosok csapatvezetése szívesen látná őt újra, olyannyira, hogy Helmut Marko saját utódjaként is el tudná őt képzelni.

„Nem kizárt, hogy visszatér egy felsővezetői pozícióban. Én már majdnem nyolcvan éves vagyok – nyilatkozta a Sky-nak a Red Bull 79 és fél esztendős tanácsadója.Beszélgettünk, és úgy gondolom, hogy ha vezető pozíciót kaphatna a menedzsmentben, az vonzó lenne számára. Ez világossá vált a beszélgetés során. Most viszont hagyjuk, hogy elültessen néhány fát, aztán majd meglátjuk, mi történik. Minden bizonnyal meglenne benne a potenciál, és meglenne hozzá a személyisége.”

Christian Horner csapatfőnök szintén alkalmasnak tartja egykori versenyzőjét az ilyen típusú munkára. „Ő egyike azoknak a srácoknak, akik idegesítően jók mindenben, amit csinálnak – jellemezte Vettelt. – Biztos vagyok benne, hogy ha ezt a pályát választaná, nagyon jó lenne benne. Ismeri az embereket és az értéküket, tudja, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a sikerhez. Teljes mértékben tőle függ, hogy most milyen területeknek szeretné szentelni magát.”

A beszélgetésen maga Vettel is ott volt, aki kijelentette, a következő hónapokban élvezni fogja a semmittevést, de tisztában van vele, hogy előbb-utóbb bele kell kezdenie valamibe. A 35 éves (ex)versenyző nem zárta ki, hogy valamilyen formában visszatérjen a sportágba, és kiemelte, hogy nyilvánvaló okokból rendkívül közel áll hozzá a motorsport. Marko azonban figyelmeztette őt.

Vettel meggondolhatja magát? – nem zárja ki, hogy Schumacherhez hasonlóan meghúzza a váratlant

„Hallottuk az üzenetet. Két csapatunk van, és nyitottak vagyunk – jelentette ki. – Azonban, Sebastian, van egy komoly különbség. Topmenedzserként korábban kell ott lenned, később kell távoznod, és csak a töredékét kapod annak a pénznek, amihez versenyzőként hozzászoktál.”

Vettel erre elvigyorodott, majd közölte, hogy apaként már nincs gondja a korai felkeléssel. Hozzátette, hogy Forma-3-as versenyzőként előfordult, hogy Marko reggel 7-kor már kereste telefonon, de ő nem vette fel, mondván, alszik még, aztán visszahívja. Ezt követően komolyra fordította a szót, és hangsúlyozta, tisztában van vele, hogy mindez mivel jár.

„Természetesen ez teljesen más munka – mondta. – Az embernek pilótaként egy bizonyos ponton azt kell mondania, hogy »vége van, és most pihennem kell«. Ez az az időszak, amikor persze a háttérben folyamatosan pörögnek a dolgok, és mindig van mit tenni, hogy felkészüljünk a következő lépésre. Ez nem kerülte el a figyelmemet.”

Friss