2024. április 18. 21:59

KezdőlapF1Videojátékos trükkökkel tolhat ki az F1 a versenyben vezető pilótákkal

Videojátékos trükkökkel tolhat ki az F1 a versenyben vezető pilótákkal

-

Biztos, hogy rengeteg kritikát kapna, ha bevezetnék az F1 által fontolgatott, az autók hatékonyságát növelő, de közben az élen állót is visszafogni képes újítást.

Eddig csak különböző versenyzős videojátékokban látott trükköket vezethet be a Forma-1 2026-tól Ross Brawn, az F1 leköszönő sportért felelős igazgatója szerint. A visszavonuló szakember az Autosportnak adott exkluzív interjúban beszélt arról, hogy az eredetileg üzemanyag spórolásra használt ötletet akár a versenyzés izgalmasabbá tételének szolgálatába is állíthatnák.

Ez az ötlet pedig az aktív aerodinamikai elemek bevezetése, vagy inkább továbbfejlesztése, hiszen az állítható hátsó szárny révén már most is van ilyen. Az ötlet dióhéjban az, hogy az autóknak egyenesben csökken a légellenállása, a kanyarokban pedig nő a leszorítóereje. Mindezt a menet közben változó szárnyakkal érnék el, amelyek így hatékonyabbá tennék a versenyzést, egyúttal feleslegessé tennék a DRS-t.

Lewis Hamilton, Mercedes, Mexikói Nagydíj
A DRS-t is kiválthatná az új megoldás Fotó: Wolfgang Wilhelm

Brawn azonban beszámolt az ötlet egy másik hasznosításáról is, amivel a versenyben vezető pilótát fognák vissza oly módon, hogy az ő autóján ezek az elemek úgy változnának, hogy azzal menet közben lassítják őt, ezzel gátolva meg, hogy leszakítsa magáról az üldözőket.

„Az egyik nagy döntés a 2026-os autókkal kapcsolatban az, hogy legyen-e aktív aerodinamikai elemük. Ez egy hatékonysági lépés, ami nagyon vonzó. Még meg kell vizsgálni, hogy miként lehetne kivitelezni, és hogy kiszámítható és biztonságos módon megoldható-e, miközben a DRS révén most is van ilyen.”

„De lehetne tenni valami ennél jelentősebbet? Ha van aktív aerodinamika, akkor természetesen lehet befolyásolni az élen haladó autót. Lehetséges, hogy ha bizonyos távolságon belülre kerül valaki, akkor az elöl haladó veszít némi leszorítóerőt, a mögötte haladó pedig nyer. Vannak trükkök, amelyekkel játszadozni lehet ezzel, úgyhogy ez is egy lehetőség” – ecsetelte a 68 esztendős szakember.

„Nem azt mondom, hogy meg is fogjuk tenni ezt, de lehetőség. A 2026-os autónál fel lehet használni a most megtanult leckéket, és szerintem be fogjuk építeni az aktív aerodinamika valamilyen formáját” – jelentette ki.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Autosport

Friss