2024. május 05. 07:04

KezdőlapF1Verstappen már aláírta utolsó szerződését az F1-ben?

Verstappen már aláírta utolsó szerződését az F1-ben?

-

Max Verstappen az idei szezon végén ismét elhintette, hogy akár mostani szerződése lehet az utolsó kontraktusa a Forma-1-ben, ami azt jelenti, hogy 2028 végén, 31 éves korában visszavonulhat.

Max Verstappen az idén zsinórban második világbajnoki címért nyerte a Forma-1-ben, amivel 25 évesen kétszeres világbajnoknak mondhatja magát. A holland pilóta 2023 végéig érvényes szerződését az év elején meghosszabbítva 2028 végéig kötelezte el magát a Red Bull mellett, azaz előreláthatóan eddig biztosan láthatjuk még őt a motorsport csúcskategóriájában.

Verstappen az idei szezon után azt mondta, hogy a „lojalitás” és az vezetett a hosszabbításhoz, hogy „boldog vagyok ott, ahol vagyok és azokkal, akikkel dolgozom, és őszintén hiszem, hogy éveken át versenyképesek lehetünk.”

Ugyanakkor elismerte azt is, hogy nem biztos, hogy jelenlegi szerződése lejárta után újabb szerződést ír a alá akár a Red Bull-lal, akár már csapattal. Amennyiben nem marad az F1-ben, úgy 31 évesen akasztja szögre a sisakját, vagy legalábbis ennyi idősen fordít hátat a királykategóriának. Ennek oka részben lehet a már most is rengeteg, de a jövőben még ennél is több versenyhétvége.

„Ha nem vagy felkészülve, akkor már jobb most abbahagyni. Mindannyian versenyzők vagyunk és imádjuk a versenyzést. Természetesen jó, ha olyan szezonod van, mint a tavalyi, de az is szép, ha olyan, mint az én idei évem. Nagyon kemény lenne, ha minden év olyan lenne, mint amilyen a tavalyi volt. De az ilyesmi nem nagyon történik meg az F1-ben, úgyhogy rendben kell lennie” – nyilatkozta.

Döbbenetes éve volt Verstappennek és a Red Bullnak, ennyi rekordot döntöttek meg

Verstappenen jelenleg az érződik, hogy az elkövetkező években hajlandó lesz mindent alárendelni a Forma-1-nek, de el fog jönni az idő, amikor mérlegre teszi, hogy megéri-e ilyen áron folytatnia. „Más dolgokat is ki akarok próbálni, más sorozatokban is szeretnék versenyezni – mondta az Abu-dzabi Nagydíj előtti csütörtökön. – Az F1 nagyon szórakoztató, és természetesen nagyon sikeres vagyok, és tudom, hogy 2028 végéig szól a szerződésem.”

„Akkor 31 éves leszek, és valószínűleg azután még néhány évig versenyképes leszek, de azokban az években valószínűleg meg szeretnék tapasztalni más dolgokat, és kevesebb kötöttség mellett kicsit többet akarok szórakozni.”

Ez pedig alighanem a hosszú távú versenyzésben valósulhat meg, hiszen korábban azt tervezte, hogy apjával, Jos Verstappennel elindul a Le Mans-i 24 óráson, sőt, akár Fernando Alonsóval is összeállhat. Eközben a virtuális világban rendszeresen részt vesz hosszú távú versenyeken, az érdeklődés és szenvedély tehát már most megvan, ami csak tovább fokozódhat azzal, hogy a jövő évtől jókora vérfrissítésen esik át a hosszú távú világbajnokság, és számos nagy gyártó csatlakozik a mezőnyhöz. „Ezért nem is akarom siettetni az egész projektet, mert annyi változás zajlik jelenleg a hosszú távú versenyzésben. Jó látni ezt és a fejlődést, ami után majd eldöntöm, hogy mi legyen” – mondta.

Verstappen nem pihen, hatalmasat csatázott a Mercedes pilótájával a dobogóért (videó)

Persze még ha ereje teljében is szeretne majd átnyergelni a sportautózásra, akkor sem fogja semmi arra kényszeríteni, hogy 31 éves korában megtegye ezt, hiszen Lewis Hamilton és Fernando Alonso példája is mutatja, hogy a 40-hez közel, illetve azon is túl lehet valaki versenyképes még az F1-ben is, hát még Le Mans-ban.

Így ami inkább döntő lesz, hogy Verstappen meddig bírja az F1 taposómalmában, hány világbajnoki címet nyer még 2028-ig, és milyen helyzetben lesz hat év múlva a Red Bull (már amennyiben még a Red Bull pilótája lesz, és nem vált korábban csapatot). Amennyiben versenyképes lesz a csapat és a holland futamokat nyer, aligha fog csak úgy elsétálni, még akkor is, ha már nagyobb hangsúlyt fektetne a magánéletére és a családjára.

Azt tehát semmiképpen sem lehet kijelenteni, hogy Verstappen biztosan otthagyja az F1-et 2028 végén, ám az, hogy már most fenntartja ennek a lehetőségét, mindenképpen reális forgatókönyvvé teszi ezt az eshetőséget. Amennyiben ez megtörténik, ő lehet minden idők legfiatalabban visszavonult többszörös világbajnoka. Jelenleg Mika Häkkinen mondhatja el ezt magáról: a 2001-es szezon végén szabadságra ment, onnan soha vissza nem tért finn pilóta 33 évesen teljesítette utolsó futamát az F1-ben.

Forrás:The-Race.com

Friss