2024. április 26. 08:48

KezdőlapF1Russell és Ross Brawn a piszoárnál: a Mercedes pilótája azt hitte, élete...

Russell és Ross Brawn a piszoárnál: a Mercedes pilótája azt hitte, élete lehetőségét szalasztotta el

-

George Russell az Autosport díjátadóján egy eddig nem ismert sztorit mesélt el arról, hogy kisfiúként miként próbálta meg felvenni a kapcsolatot Ross Brawnnal egy piszoár előtt állva. 

George Russellről köztudott, hogy a pályán kívül is igen sokat tett azért, hogy eljusson a Forma-1-be. Ez kivételesen nem arra vonatkozik, hogy rengeteget edzett, vagy különös figyelmet fordított általánosságban a felkészülésre, hiszen ezek egy modern F1-es pilótánál már alapkövetelménynek számítanak. Russell viszont emellett bármely hétköznapi álláskeresőhöz hasonlóan emailekkel és telefonokkal bombázta Toto Wolffot, a Mercedes F1-es csapatának ügyvezető igazgatóját, majd a Williamsnek PowerPoint-prezentációt tartott, hogy miért alkalmazzák őt.

Természetesen mindez önmagában édeskevés lett volna, de jól mutatja, hogy Russell már fiatalon is mennyire tudatosan próbálta építeni magát és karrierjét. Az Autosport éves díjátadó gáláján brazíliai győzelméért az év pillanatáért járó elismerést megkapó 24 esztendős pilóta pedig most elmesélt egy igen mulatságos történetet arról, hogy már tinédzserkora előtt is odafigyelt erre, és amikor 2009-ben, 11 éves korában először kapott díjat az Autosporttól, és volt jelen a díjátadón, beszélgetésbe szeretett volna elegyedni a saját csapatával abban az évben mindkét világbajnoki címet megnyerő Ross Brawnnal.

1,5 millió dolláros kárt okozott a Mercedesnek – Toto Wolff nagyon dühös lett rá

„Ezek az emberek szuperhősök voltak a számomra – utalt a színpadon állva, a díjjal a kezében Brawn-ra és az abban az évben vb-címet nyerő Jenson Buttonra. – 11 éves gyerekként lenyűgözött, hogy egy teremben lehettem velük. Emlékszem, később az este folyamán elmentem WC-re, és Ross Brawn állt mellettem a piszoárnál. Arra gondoltam, hogy ez az én lehetőségem, hogy megpróbáljam előrelendíteni a karrierem. Szóval ott álltam Ross mellett a piszoárnál, és arra gondoltam, hogy »Mondanom kell valamit, mondanom kell valamit.«”

„De egyszerűen nem tudtam összeszedni a gondolataimat, és mire összegyűjtöttem a bátorságomat, Ross elment, megmosta a kezét és otthagyott. Én pedig arra gondoltam ott, 11 évesen, hogy életem lehetőségét szalasztottam el Ross Brawn mellett, a WC-ben állva.”

Szerencsére nem ezen múlt Russell karrierje, viszont jó lecke volt ez a számára, úgyhogy néhány évvel később ugyanezen a díjátadón a nem mellesleg a Mercedes csapatfőnöki székében Ross Brawnt váltó Toto Wolffal már biztosra ment.

„Volt szerencsém látni Totót aznap este. Arra gondoltam, hogy »Ez most az én esélyem.« Nagyjából a sarokban ültem, és egész este Totót figyeltem. Mindenki vele akart beszélgetni, ő pedig megnevettette az embereket és elbűvölő volt, mint mindig. Majd abban a másodpercben, hogy volt egy szabad pillanata, arra gondoltam, hogy ez az esélyem, most kell elé kerülnöm.”

„Szerencsémre már találkoztam vele korábban, ezért tudta, hogy ki vagyok. Arra gondoltam, hogy emlékeztetem rá, hogy ki George Russell, és elé állok, hogy beszélgessünk. Odamentem, beszéltünk, két hónap múlva pedig aláírtam a Mercedeshez.”

Onnan persze még hosszú út vezetett a Mercedes gyári üléséig, de Russell remekül vette az akadályokat: 2016-ban bronzérmes lett a Forma-3-as Európa-bajnokságon, 2017-ben megnyerte a GP3-at, majd 2018-ban az F2-t, 2019 és 2021 között pedig hétvégéről hétvégére bizonyított a Williamsszel.

Russell a díjátadón:

Friss