2024. április 19. 17:00

KezdőlapF1Hiába volt nála jobb papíron a csapattársa, Hamilton lett az év legjobb...

Hiába volt nála jobb papíron a csapattársa, Hamilton lett az év legjobb brit pilótája

-

Max Verstappen, Lewis Hamilton, George Russell, Sebastian Vettel és a Red Bull idei Forma-1-es autója is díjat kapott az Autosport rangos gáláján.

Vasárnap megtartotta szokásos éves díjátadó rendezvényét a brit Autosport magazin. A nagyszabású, londoni Grosvernor House-ban lezajlott eseményen számos, Forma-1-el is kapcsolatos kategóriában hirdettek győztest: többek között kiosztották az év nemzetközi autóversenyzőjének, legjobb újoncának, vagy legjobb versenyautójának járó díjat is.

Az Autosport olvasóinak szavazatai alapján az év legjobb nemzetközi autóversenyzője a zsinórban második világbajnoki címét nyerő Max Verstappen lett, ami nem csoda, lévén a holland pilóta 22-ből 15 futamot megnyerve, óriási fölénnyel végzett az élen az idén.

„Köszönöm minden szurkolónak, aki zsinórban másodszor is engem választott meg a zsinórban második világbajnoki címem mellé – utalt arra a díjat videoüzenetben megköszönő holland pilóta, hogy ebben a kategóriában tavaly is ő nyert. – A nehéz idénykezdet után igazi csapatmunka volt megfordítani az állást. A csapat kemény munkája, beleértve néhány embert, aki ott ül Önök között ma este, hatalmas köszönetet érdemel. Legyen szép estéjük, és találkozunk a pályán 2023-ban!”

Verstappen üzenete:

Az 1982 óta átadott, minden nemzetközi szinten versenyző profi pilóta számára elérhető elismerést korábban olyanok kapták meg, mint Ayrton Senna, Michael Schumacher, Mika Häkkinen, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Nigel Mansell vagy Jenson Button.

Hamilton is nyert

Noha Verstappent a legjobb versenyző kategóriájában nem tudta legyőzni, a legjobb brit pilótának járó elismerést bezsebelte Lewis Hamilton, saját csapattársát, illetve Lando Norrist, valamint az IMSA idei bajnokát, Tom Blomqvistot előzve meg. A díj már csak azért is szolgálhat némi vigaszul a hétszeres világbajnoknak, mert George Russell – aki Hamiltonnnal ellenétben személyesen is jelen volt a díjátadón – megelőzte őt a pontversenyben, és rutinos csapattársával ellentétben pole pozíciót és győzelmet is szerzett az idén.

Nem igaz, hogy Hamilton azért kapott ki Russelltől, amit eddig gondoltunk?

„Jó estét mindenkinek! Sajnálom, hogy nem lehetek ott személyesen, de hatalmas köszönettel tartozom az Autosport olvasóinak. Még ma is emlékszem, amikor az első alkalommal részt vettem a díjátadón, sok-sok évvel ezelőtt. Az idén is akadtak elképesztően tehetséges pilóták, el sem tudom hinni, hogy mennyi csodálatos brit versenyzőt termelünk ki. Ezért megtiszteltetés megnyerni ezt a díjat, nagyon köszönöm!” – hangzott Hamilton videoüzenete.

Hamilton üzenete:

Russellnek sem kellett azonban szomorkodnia, hiszen az övé lett a 2022-es év pillanatáért járó trófea. Az elismerést pályafutása első győzelméért kapta, amelyet a Brazil Nagydíjon szerzett, miután a sprinten a pályán előzte meg Max Verstappent, majd a futamon végig vezetve nyert Hamilton előtt. A 24 esztendős pilóta ezzel a tettével olyan momentumokat előzött meg a szavazásban, mint Max Verstappen rekordot jelentő mexikói győzelme, Ross Chastain elképesztő utolsó körös előzése a NASCAR Martinsville-ben rendezett futamán, vagy Nyck de Vries pontszerzése a debütáló futamán, Monzában.

A díjátadón átadták az év legjobb versenyautójáért járó elismerést is, amelyet a Red Bull RB18-as nyert meg, megelőzve a Ferrari F1-es torpedóját, valamint a Mercedes Formula E-bajnok gépét és a DTM-ben nyerő BMW M4 GT3-ast. Ez már a hatodik alkalom, hogy az energiaitalosok autója győz ebben a kategóriában.

Megválasztották emellett az év újoncát is, aki az Alfa Romeóval az F1-ben debütáló Csou Kuan-jü lett a Toyota hosszú távú vb-n bajnoki címet ünneplő pilótája, Ryo Hirakawa, illetve az IndyCarban dobogós helyet szerző Christian Lundgaard és az F2-ben futamgyőztes, jövőre a Williamsnél az F1-ben is bemutatkozó Logan Sargeant előtt.

A számos díjazott között elismerést vehetett át a visszavonult négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is, aki a Gregor Grant-díjat kapta meg a motorsportban elért eredményeiért.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss