2024. március 28. 18:11

KezdőlapF1Újabb elismerés: Hamiltoné lett "Verstappen díja" az FIA gáláján

Újabb elismerés: Hamiltoné lett „Verstappen díja” az FIA gáláján

-

Lewis Hamilton is kapott díjat az FIA és végi díjátadóján, ugyanis a szurkolók szavazatai alapján a hétszeres világbajnok mutatta be az év akcióját.

Noha nem végzett az összetett első három helyének valamelyikén, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Lewis Hamiltont is díjazta Bolognában megtartott év végi díjátadóján. A Mercedes hétszeres világbajnokáé lett ugyanis az „Év akciójáért” járó díj, amelyet a 37 esztendős pilóta a szövetség által összeállított listára leadott szurkolói szavazatok alapján kapott meg.

És hogy mi volt az az akció, amelyet díjaztak? Hamilton Brit Nagydíjon bemutatott dupla előzése, amely során egyszerre ment el a belső íven az egymással csatázó Sergio Pérez és Charles Leclerc mellett. A mexikói később visszaelőzte őt, így Hamilton hazai közönsége előtt a harmadik helyen zárt.

Az előzés 0:50-től látható:

A hétszeres világbajnok előtt a 2014 óta létező díjat hat alkalommal kapta Forma-1-es pilóta. Tavaly Fernando Alonsóé lett, ráadásul a spanyol pont a Magyar Nagydíjon Hamilton ellen bemutatott védekezéséért vehette át azt. Előtte Kimi Räikkönent díjazták a Portugál Nagydíjon bemutatott első körös felzárkózásért, azelőtt pedig négy alkalommal is (az első hármat ő nyerte) Max Verstappené lett. A holland pilóta 2014-ben még egy Antonio Giovinazzi ellen bemutatott imolai Forma-3-as előzésért, 2015-ben Felipe Nasr Belga Nagydíjon történt megelőzéséért, 2016-ban pedig Nico Rosberg elleni brazíliai manőveréért kapta meg, 2019-ben pedig azért, ahogyan Charles Leclerc mellett ment el Silverstone-ban.

Hamilton ezzel már második díját zsebelhette be élete első győzelem nélkül zárult F1-es idénye után, hiszen az Autosport díjátadóján őt választották az év legjobb brit autóversenyzőjének.

Hamilton nem volt jelen személyesen az FIA díjátadóján, de ebben semmi meglepő nincs, ugyanis csak az első három helyezett számára kötelező a részvétel, és nem mellesleg tavaly Alonso, tavalyelőtt pedig Räikkönen sem ment el átvenni ugyanezt az elismerést. A hétszeres világbajnok nem mellesleg Brackley-ben, a Mercedes évzáróján vett részt Toto Wolff és George Russell társaságában:

Úgy érzi, fog még nyerni

Noha van, aki szerint Hamilton csillaga leáldozott, és mostantól George Russell lesz a Mercedes vezére, a hétszeres világbajnok a New York Times-nak nyilatkozva elmondta, bár örökké nem fog versenyezni „valami belül azt súgja nekem, hogy »Még nem végeztél, nyomnod kell tovább, van még dolgod és van még mit elérned«.”

A januárban 38. életévét betöltő versenyző szerződése 2023 végén lejár a Mercedesszel, de a tél folyamán le fog ülni Toto Wolff csapatfőnökkel, hogy már most meghosszabbítsák azt, Hamilton tehát egy ideig még biztosan itt lesz.

„Nehéz lesz egy napon abbahagyni a versenyzést. Harminc éve ezt csinálom, és még több mint 30 évem lesz hátra, amikor végül abbahagyom. De szerencsére még nem jött el ez a pillanat – mondta. – Az apám és a bátyám azt mondják, hogy »Folytasd örökké a versenyzést«, mert ők versengő alkatok. Ami viszont az anyukámat és a húgomat illeti, rajtuk érzem, hogy azt akarják, hogy azt csináljam, amit csak szeretnék. Azt is látják, hogy mennyire fárasztó ez, és nagy terhet rak rád. Néha, amikor átmegyek a húgom házába, egyszerűen csak elájulok a kanapén.”

Hogy miért akarja folytatni, arról ezt mondta: „Mert kétségtelenül imádom, amit csinálok. Imádom a kihívást hétvégéről hétvégére, és azt, ahogy minden alkalommal csapatként megjelenünk.”

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss