2024. április 20. 11:18

KezdőlapF1Hivatalos: megvan a Ferrari új csapatfőnöke

Hivatalos: megvan a Ferrari új csapatfőnöke

-

A Ferrari bejelentette, hogy 2023 januárjától kezdve Frédéric Vasseur lesz az istálló csapatfőnöke. Mindez nem sokkal azt követően történt, hogy az Alfa Romeo nyilvánosságra hozta a távozását.

Ahogyan arra számítani lehetett, az Alfa Romeo F1-es istállója bejelentette, hogy Frédéric Vasseur távozik a csapatfőnöki pozícióból, valamint a Sauber Motorsports vezérigazgatói posztjáról. A francia szakember hivatalosan csak év végén köszön el a hinwili alakulattól, amelyet közel 5 és fél évig szolgált.

Vasseurt 2017 júliusában nevezték ki az akkor még Sauber néven működő csapat élére, miután az előző idény végén belső konfliktusok miatt távozott a Reanult-tól. A svájci istálló túlzás nélkül története mélypontján volt, hiszen mindössze 5 pontot gyűjtött, és mindenkitől messze lemaradva az utolsó helyen végzett a konstruktőri tabellán, nem beszélve a pénzügyi nehézségekről.

Az 54 esztendős szakember vezetésével már a következő évben megindult felfelé az istálló, nem kis részben az akkor debütáló Charles Leclerc teljesítményének köszönhetően, ráadásul az Alfa Romeo is megérkezett névadó szponzorként. A csapat a nyolcadik pozícióban zárt a tabellán, ahonnan a következő két szezonban sem tudtak előrelépni, sőt, fokozatos visszaesés volt tapasztalható. Olyannyira, hogy tavaly a Williams is megelőzte őket, de akkor már lehetett tudni, hogy az idei év lesz a fontos az új szabályok miatt.

Az Alfa Romeo kifejezetten erősen kezdte a korszakot, és a frissen igazolt Valtteri Bottas révén jobbnál jobb eredményeket értek el az idény elején. A finn pilóta már a dobogóban reménykedett, ami túlságosan optimista jóslatnak bizonyult, hiszen a szezon egyharmada után nagyon visszaestek. Végül így is megőrizték a hatodik helyet, ami az elmúlt években elképzelhetetlen magasságot jelentett.

Hogy ki lesz Vassuer utódja, azt egyelőre nem tudni. Bár az Audi csak 2024-ben kezdi meg a Sauber felvásárlását, logikus lépés lenne, ha az új csapatfőnök már illeszkedne a német márka elképzeléseibe, és hosszabb távon terveznének vele. Nevekről azonban egyelőre még nem esett szó, de vélhetően a közeljövőben erről is döntés születik, vagy már meg is született.

„Most, hogy készülök befejezni a kalandomat az Alfa Romeónál, szeretettel tekinthetek vissza erre a hat évre – búcsúzott Vasseur. – Hálával tartozom a csapat minden egyes alkalmazottjának, hiszen ők azok, akik talpra állították ezt az istállót, és feljebb léptek sportágunk ranglétráján. Büszke vagyok arra a munkára, amit együtt végeztünk csapatként és cégként, és még inkább az erős alapokra, amelyeket a következő időszakra fektettünk le. Amire viszont a legbüszkébb vagyok, azok az emberek, akik mindezt lehetővé tették, és akik idővel barátokká váltak. Mindig is az otthonomnak fogom érezni ezt a csapatot, és bárhová megyek, szurkolni fogok nekik. Nagyon sokat tanultam a vezérigazgatói és csapatfőnöki munkám során, és úgy érzem, minden egyes nap felkészített arra, ami következik. Tudom, hogy az Alfa Romeo egyre erősebb lesz, és alig várom, hogy a következő években üzleti téren versenyezzünk.”

„Frédéric hat évnyi inspiráló vezetést és kemény munkát nyújtott a csapatunknak, segítve vállalatunk és istállónk újjáépítését –jelentette ki Finn Rausing, a Sauber Holding igazgatótanácsának elnöke. – Képes volt mindannyiunkat arra ösztönözni, hogy a legjobbunkat adjuk, és az egyre jobb eredmények bizonyítékául szolgálnak a csapat élén nyújtott minőségi teljesítményének. Ő volt az első, aki hitt a projektünkben, és sokkal erősebb, egészségesebb helyzetben hagyja hátra a csapatot, mint [amilyen akkor volt] amikor megérkezett. Fényes jövő előtt állunk, ami minden, amit kérhettünk tőle. Biztos vagyok benne, hogy mindenkihez csatlakozom a csapatnál azzal, hogy sok sikert kívánok Frednek a további munkájához.”

A Ferrari gyorsan bejelentette az érkezését

Nem sokkal később meg is érkezett a Ferrari közleménye Vasseur kinevezéséről, aki hivatalosan január 9-én fogja átvenni az istálló vezetését. A maranellóiak az Alfa Romeónál elért sikerek mellett azt is megemlítették, hogy korábban nagy szerepet játszott Nico Rosberg, valamint Lewis Hamilton karrierjének elősegítésében, még a GP2-ben.

Vasseur érkezése egy nagy előnyt mindenképpen jelenthet neki és a csapatnak is: jól ismeri Leclerc-t, és korábban már bebizonyították, hogy képesek a sikeres együttműködésre. Az idei szezonban nem mindig támogatták kellően a monacói pilótát, jövőre viszont ha más nem is, a szándék alighanem meglesz erre.

„Örömmel üdvözöljük Fred Vasseurt a Ferrari csapatfőnökeként – kezdte Benedetto Vigna, a Ferrari vezérigazgatója. – Pályafutása során képzett mérnökként sikeresen ötvözte a műszaki erősségeit azzal a képességével, hogy a legjobbat hozza ki a pilótáiból és a csapataiból. Ez a megközelítés és az ő vezetése az, amire szükségünk van ahhoz, hogy a Ferrarit újult erővel lendítsük előre.”

„Megtiszteltetés számomra, hogy csapatfőnökként átvehetem a Scuderia Ferrari vezetését – nyilatkozta Vasseur. – Mint olyasvalaki, akinek mindig is szenvedélye volt a motorsport, a Ferrari az autóversenyzés csúcsát jelenti számomra. Alig várom, hogy együtt dolgozhassak a tehetséges és igazán szenvedélyes maranellói alakulattal, hogy tiszteleghessek a Scuderia történelme és öröksége előtt, és hogy a eredményt szállítsunk a tifosinak.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss