2024. április 24. 16:35

KezdőlapF1Újabb házon belüli konfliktus a Red Bullnál? – bármikor távozhat a kulcsember

Újabb házon belüli konfliktus a Red Bullnál? – bármikor távozhat a kulcsember

-

Sajtóértesülések szerint nem felhőtlen a viszony Helmut Marko és az újonnan kinevezett, az F1-es projektért is felelős vezérigazgató, Oliver Mintzlaff között a Red Bullnál. A veterán tanácsadó bármikor távozhat a posztjáról, és állítólag a csapatfőnök befolyása is csökkenhet.

A Red Bullnak nemrég kellett rendeznie egy házon belüli konfliktust, miután Max Verstappen nem engedte el Sergio Pérezt a brazíliai befutónál. Ez a kommunikáció alapján sikerült, ám nem kizárt, hogy a színfalak mögött húzódik egy egyelőre sokkal kisebb médiafigyelmet kapó, ám jóval nagyobb jelentőségű ellentét is.

Könnyfakasztó számlát kapott a Red Bull – ennyit kell fizetniük, ha indulni akarnak jövőre

Mindez a Red Bull alapítójának, illetve tulajdonosának, Dietrich Mateschitznek a halálához vezethető vissza. Az osztrák szakember lényegében teljhatalmat adott az F1-es projekt vezetőinek a kezébe. Mindez azt jelentette, hogy a lehető legritkább esetben avatkozott közbe, és hagyta dolgozni a motorsport-tanácsadóként, illetve a juniorprogram fejeként tevékenykedő Helmut Markót, valamint Christian Horner csapatfőnököt.

Az as-web.jp értesülései szerint azonban mindez megváltozhat a jövőben. Mateschitz halála után három vezérigazgatót neveztek ki a vállalat élére, közülük a projektekért és befektetésekért felelős Oliver Mintzlaff hatáskörébe tartozik az F1-es program. A német szakember pedig állítólag nem szándékozik akkora hatalmat adni Marko és Horner kezébe.

Mindez különösen előbbi jövőjét befolyásolhatja. Az osztrák tanácsadó jövő áprilisban már a 80. életévét fogja betölteni, így vélhetően inkább előbb, mint utóbb mindenképpen távozni fog a posztjáról. Ez a folyamat pedig akár fel is gyorsulhat, amennyiben már nem tartja megfelelőnek az új munkakörnyezetet.

„A Dietrich Mateschitz-cel való kapcsolatom miatt töltöttem be ezt a szerepet, ő egy látnok volt, aki mindent megértett a nagy egészből – nyilatkozta Marko még az Abu-dzabi Nagydíj hétvégéjén. – Ha már nem tetszik a légkör, számomra nem probléma [abbahagyni]. Egyik napról a másikra távozhatok.”

Osztrák lapértesülések szerint már meg is volt az első ellentét a felek között. A nyár egyik slágertémája volt, hogy a 2026-ban kezdődő új motorkorszakban a Red Bull a Porsche motorjaival fog versenyezni. Sokáig úgy tűnt, hogy csak idő kérdése a bejelentés, ám végül kútba esett a megállapodás, miután Marko és Horner kihátráltak belőle. Mindez állítólag nagyon nem nyerte el Mintzlaff tetszését.

Embed from Getty Images Azt is a 79 esztendős szakembertől tudjuk, hogy az újonnan kinevezett vezérigazgató nem volt jelen a Red Bull karácsonyi buliján, amibe persze nem feltétlenül kell feszültséget belelátni, de jó jelnek semmiképpen sem értékelhető. Marko azt is hozzátette, hogy még nem volt idejük normálisan megvitatni a jövőt, vagyis vélhetően még számára is kérdéses a végeredmény.

„Inkább egy általános megbeszélés volt egy kávé mellett, mintsem a versenycsapat jövőjéről szóló tárgyalás – magyarázta a Bildnek. – Erre nem volt idő, csak tizenöt percet ültünk együtt. Mindig is az volt a legnagyobb előnyünk, hogy rengeteg okos elmével rendelkezünk, akiknek nem kell találkozniuk a felügyelőbizottsággal, mielőtt kezdeményeznének valamit. Meglátjuk, hogy ez hogyan fog kinézni a jövőben, és a következő hetekben megbeszéljük, hogyan osztozunk, és milyen szerepet játszik ebben Mintzlaff úr.”

Marko esetleges távozása papíron nem befolyásolja az F1-es istálló jövőjét, ami pedig a juniorprogramot illeti, Franz Tost, az AlphaTauri csapatfőnöke az egyik lehetséges utód. Horner szerepével kapcsolatban nincsenek ekkora kérdőjelek, hiszen a 49 éves szakember 2026-ig hosszabbított, ám Mintzlaff állítólag az ő befolyását is korlátozná.

Friss