2024. április 27. 05:31

KezdőlapF1Kritizálta csapatát az F1 tehetséges pilótája, a Red Bullt a leigazolására biztatják

Kritizálta csapatát az F1 tehetséges pilótája, a Red Bullt a leigazolására biztatják

-

A Sky Sports szakértőjeként dolgozó Karun Chandhok szerint a Red Bullnak ki kellene vásárolnia Lando Norrist a szerződéséből. A brit pilóta figyelmeztette jelenlegi csapatát, hogy jövőre előre kell lépniük.

Lando Norris látszólag be van betonozva a McLarenhez, hiszen 2025 végéig szerződés köti őt a wokingi istállóhoz. Nem sokkal a hosszabbítás aláírása előtt azonban a Red Bull is megkörnyékezte őt, amiről csupán nemrég számolt be a nyilvánosságnak. Azonban nem kizárt, hogy a két fél a jövőben is tárgyalni fog egymással.

A Red Bull kész volt leváltani Verstappen csapattársát

Sőt, a Sky Sports szakértőjeként dolgozó egykori F1-es versenyző, Karun Chandhok azt szeretné, hogy ez minél hamarabb megtörténjen. Mindezt abban a tudatban jelentette ki, hogy Sergio Péreznek is többéves, egészen 2024-ig szóló szerződése van a bikásokkal. Persze ha valaki, akkor a mexikói pilóta jól tudja, hogy ez mennyit számít, hiszen 2020-ban úgy küldték el a Racing Pointtól, hogy korábban a következő évre is megállapodtak.

„Szerintem keményen rá kéne menniük Lando Norris kivásárlására” – közölte Chandhok a brit csatorna szezonértékelő adásában. Simon Lazenby műsorvezető pedig azonnal csatlakozott ehhez a véleményhez. „Abszolút, telitalálat – reagált. – 2025 végéig van szerződése a McLarennel, kíváncsi vagyok, nem gondolja-e úgy, hogy ez túl hosszú idő.”

Lazenby azt is hozzátette, hogy a Red Bullnak szerinte nem kellene hosszú időre meghagyni Daniel Ricciardót a tesztpilótai szerepben, még úgy sem, hogy csak nemrég igazolták le. „Már azon gondolkozik, hogy mikor hagyja abba a versenyzést – érvelt. – Ha ő így gondolkodik, akkor a Red Bullnak is így kellene gondolkodnia. Én személy szerint megpróbálnék valaki mást találni, aki beugrik.”

Norris érkezése bizonyos szempontból logikus választás lenne a Red Bull részéről, hiszen köztudottan remek viszonyt ápol Max Verstappennel. Szakmai szempontból viszont nem biztos, hogy érdemes lenne a holland pilóta mellé igazolnia, hiszen már többen is nagyon csúnyán megégették magukat a címvédő csapattársaként.

Embed from Getty Images „Az a probléma, hogy ez olyasmi, mint amit [Pierre] Gasly és [Alexander] Albon esetében is láttunk, mintha bárányokat vinnének a vágóhídra – hívta fel a figyelmet a korábbi esetekre Natalie Pinkham. – Max Verstappen csapattársának lenni nagyon nehéz. Ha túl korán hoznak be egy újoncot, az tönkreteheti a karrierjét.” Persze annyit azért érdemes hozzátenni, hogy Norris már messze van az újonc státusztól, jövőre már az ötödik F1-es idényét kezdi meg.

Norris üzent a McLarennek

Azok után, hogy az elmúlt években egyértelműen felfelé ívelő pályán volt a konstruktőri pontok tekintetében, a McLaren idén látványosan visszaesett. A tavalyi négy dobogó után Norris idén mindössze Imolában tudott felállni a dobogóra, és azt sem erőből érte el, hanem azért, mert a Ferrarik ilyen-olyan okokból kihullottak előle. A brit versenyző úgy érzi, hogy ez kevés, és kritizálta saját csapatát.

„Egy dobogó mindig jelent valamit – nyilatkozta a nemzetközi média néhány képviselőjének. – Jelent valamit nekem, jelent valamit a csapatnak. Azonban egy nem elég. Egy olyan, mint… szerencsénk volt, meg ilyesmi. Az ember mindig azt akarja érezni, hogy megérdemli, hogy ott van. Mi viszont nem voltunk elég gyorsak ahhoz, hogy ott legyünk, előrébb voltunk, mint amit megérdemeltünk volna. Egy alkalom számomra nem elég. A teljes csapat nem végzett elég jó munkát, és mindez az autónknak tulajdonítható.”

Norrist általában Verstappennel, Charles Leclerc-rel és George Russell-lel szokták egy szinten emlegetni mint generációja egyik legjobbját. A másik három pilóta immáron mindegyike élcsapatnál versenyezhet, az ő esetében viszont úgy tűnik, hogy rövid távon csak a McLarennel juthat előrébb, mert máshol egyelőre nincs hely. A 23 éves versenyző egyértelműen fejlődést szeretne látni.

Embed from Getty Images „Most mindenki keményen dolgozik – folytatta. – Tudjuk, hogy nagyon nehéz szezonon vagyunk túl. Eléggé hullámzóan [teljesítettünk]: volt olyan hétvégénk, mint például [az abu-dzabi], amelyen gyorsak voltunk, a brazíliai ellenben a szezon egyik legrosszabbja volt. Szóval az utolsó két hétvége az egyik legnagyobb mélypontunkat, majd az egyik legnagyobb csúcspontunkat hozta. Még sok mindent meg kell értenünk, rengeteget kell tanulnunk. Jövőre egy lépést kell tennünk [előre]. Azonban úgy tűnik, hogy mindenki ezen fáradozik, szóval az idő majd eldönti.”

Friss