2024. április 26. 23:23

KezdőlapF1Meglepetés-csapatfőnök érkezik az F1-be?

Meglepetés-csapatfőnök érkezik az F1-be?

-

Sajtóértesülések szerint Toto Wolffnak, a Mercedes csapatfőnökének felesége, Susie töltheti be Jost Capito megüresedett posztját a Williamsnél. A másik jelölt a jelenleg a grove-iak tanácsadójaként dolgozó korábbi F1-es világbajnok.

Ezen a héten kivételesen nem a pilóták, hanem a csapatfőnökök átigazolásáról szóltak a hírek a Forma-1-ben. Ami a kevésbé meglepő hírek közé tartozott, hogy Frédéric Vasseur távozik az Alfa Romeótól, és Mattia Binotto helyét veszi át a Ferrarinál. Ami viszont sokakat váratlanul ért, hogy Andreas Seidl elhagyja a McLarent, és a Sauber vezérigazgatója lesz, őt Andrea Stella fogja pótolni. Egy nappal korábban pedig Jost Capito az egész közvélemény meglepetésére elhagyta a Williamst.

Váratlan és megdöbbentő hírek érkeztek az F1-es Williams-istállótól

Ennek következtében most a hinwili és a grove-i istálló is csapatfőnököt keres, már ha még nem találta meg. Utóbbival kapcsolatban ugyanis máris megkezdődtek a találgatások, és egy elsőre meglepőnek tűnő név is bekerült a kalapba. Az szinte biztos, hogy ha valóban ő lesz a befutó, akkor Toto Wolff, illetve a Mercedes még nagyobb befolyást szerez a sportágon belül.

Nem másról van szó, mint Susie Wolffról, a brackley-iek csapatfőnökének feleségéről. Ha valóban ő lesz a befutó, akkor a Forma-1 történetének elméletileg második, gyakorlatilag harmadik női csapatfőnökévé válik. A megkülönböztetésre azért van szükség, mert a Saubert 2012 és 2017 között vezető Monisha Kaltenborn mellett Claire Williams 2013 és 2020 között vezette az édesapja által alapított istállót, de hivatalosan mindvégig csak csapatfőnök-helyettes volt.

A Wolff-családnak van kötödése a Williamshez, hiszen Totónak korábban részesedése volt a brit alakulatnál, míg felesége 2012 és 2015 között a csapat tesztpilótája volt. Az utolsó két évben két-két szabadedzésre be is ülhetett az autóba, így a mai napig ő az utolsó nő, aki Forma-1-es hétvégén lehetőséget kapott. Férje után azonban ő is szakított az istállóval.

2018-ban a Formula E-ben szereplő Venturi Racing csapatfőnöke, illetve részvényese lett, nem véletlen, hogy pont a 2018–19-es idényben váltottak a Mercedes erőforrására. 2020–21-ben Edoardo Mortara révén az egyéni, míg a következő szezonban a csapatok közötti bajnokságban szerezték meg a második helyet. Időközben vezérigazgatóvá lépett elő, de idén augusztusban a csapatot érintő változások miatt lemondott pozíciójáról.

Amennyiben valóban ő lesz a Williams csapatfőnöke, akkor borítékolható, hogy Toto Wolff, illetve a Mercedes a jelenleginél is nagyobb befolyást szerez magának. A grove-iak 2014 óta a brixworthi motort használják, és az idei szezontól kezdve a váltót is tőlük vásárolják, tehát már most is viszonylag szoros az együttműködés, és Susie Wolff kinevezésével ez alighanem erősödne.

Embed from Getty Images

Azonban nem ő az egyetlen jelölt a csapatfőnöki posztra, a sajtóban ugyanis felmerült még egy név. Ez pedig Jenson Buttoné, a 2009-es idény Forma-1-es világbajnokáé, aki jelenleg a csapat tanácsadójaként tevékenykedik. A brit pilóta tavaly év elején tért vissza ahhoz az istállóhoz, ahol versenyzőként debütált az F1-ben.

Friss