2024. április 25. 21:18

KezdőlapF1Nem az az ijedős típus, de ez még Alonsót is megrémíti

Nem az az ijedős típus, de ez még Alonsót is megrémíti

-

Fernando Alonso elárulta, két-három évig még biztosan versenyezni fog. A kétszeres F1-es világbajnok jelenleg fél a visszavonulás gondolatától, ugyanis nincs B-terve, például csapatfőnök sem akar lenni.

Fernando Alonso szinte minden rekordot megdöntött vagy meg fog dönteni, ami a leghosszabb F1-es karrierről szól. Idén átadta a múltnak Kimi Räikkönen csúcsát, és már ő indult el a legtöbb futamon, jövőre pedig már a huszadik szezonját fogja teljesíteni, amivel a finn pilótát, valamint Michael Schumachert és Rubens Barrichellót is meg fogja előzni a vonatkozó ranglistán.

Ráadásul valószínű, hogy a 41 éves versenyző 2024-ben is ott lesz a mezőnyben, vagyis úgy tűnik, nem a közeljövőben fog visszavonulni. Mindezt maga is megerősítette, és azt is elárulta, mikor jöhet el az a pont, amikor úgy érzi, abba kell hagynia. Hozzátette, ennyi idősen már sok szempontból át kell gondolnia a tervezést.

„Amíg úgy érzem, hogy továbbra is száz százalékot tudok nyújtani – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre az Auto Motor und Sportnak. – Tehát két-három évig még mindenképpen. Az én koromban sok mindent másképpen kell megközelítenem: az edzéseket, az utazásokat, a [nagydíjhétvégék] közötti eseményeket. A Forma-1 egyre inkább igénybe veszi az embert, úgyhogy jól meg kell szervezni a dolgokat.”

Alonso egyszer, 2018-ban már elhagyta a Forma-1-et (ha nem számítjuk a 2002-es idényt, amikor a Renault tesztpilótája volt), de az azt követő két évben többek között a WEC-ben, az Indy 500-on és a Dakaron is részt vett. Ennek kapcsán kijelentette, hogy az még soha nem merült fel benne, hogy teljesen befejezi a versenyzést, már csak azért sem, mert fél az azt követő időszaktól.

Alonso nevet változtatott, ezen a néven versenyez az idei szezontól

„Nincs B-tervem – vallotta be. – Egész életemben versenyző voltam, és csak azért vagyok jó benne, mert semmi mást nem tanultam. Mindig is a motorsportnak szenteltem az életemet, és amihez a legjobban értek ebben a sportágban, az a vezetés. Ha egy napon vissza fogok vonulni a Forma-1-ből, akkor más futamokon fogok elindulni. Továbbra is nagy kihívás lenne győzni a Dakaron, mert ez a kombináció még senkinek sem sikerült. Az otthoni ücsörgés megrémít.”

Alonso nem konkretizálta, de vélhetően arra gondolt, hogy még senki nem nyert F1-es világbajnoki címet és Dakart. Ennél enyhébb feltételt nem lehet megszabni, tekintve, hogy Jacky Ickx Forma-1-es futamgyőztesként 1983-ban diadalmaskodott a legendás versenyen, egykori F1-es pilótaként pedig Jean-Louis Schlesser is ünnepelhetett az akkor még ténylegesen Afrikában rendezett viadalon.

Alighanem sokan el tudnák képzelni, hogy pályafutása befejeztével Alonso csapatfőnöknek áll, vagy egyéb szerepben vesz részt egy istálló vezetésében. A spanyol pilóta számtalanszor megmutatta már, hogy ő a mezőny egyik legnagyobb politikusa, ennek ellenére momentán nem gondolkozik ilyesmin.

„Nem akarom bezárni magam előtt az ajtót, de jelenleg nem szerepel a kívánságlistámon – szögezte le. – A munkánk sok utazással is jár. Az ember ezt azért viseli el, mert azt csinálja, amit szeret és tud is. Ha olyasvalamiért kellene utaznom, amiben nem vagyok jó, gyorsan lemerülne a belső akkumulátorom.”

Friss