2024. április 20. 16:24

KezdőlapF1Tényleg elcsalták Hamilton vb-címét? – megszólalt az egyik legnagyobb brit F1-es véleményvezér

Tényleg elcsalták Hamilton vb-címét? – megszólalt az egyik legnagyobb brit F1-es véleményvezér

-

A Sky Sports F1-es kommentátora kifejtette véleményét a tavalyi abu-dzabi botrányról. David Croft kedvenc futballcsapatával példálózva kijelentette, hibák márpedig történnek, így a szurkolóknak ideje lenne továbblépniük.

A héten volt az első évfordulója a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjnak, minden idők egyik legdrámaibban és egyben legbotrányosabban végződő F1-es szezonzárójának. Mint ismert, Max Verstappennek egy, utólag az FIA által is hibásnak mondott döntés adott lehetőséget arra, hogy az utolsó körben megelőzze Lewis Hamiltont, amit sokkal frissebb gumikon meg is tett, ezzel övé lett a világbajnoki cím.

Az F1-es közvélemény egy részét azóta sem hagyják nyugodni az események, és a szurkolók között máig megy a heves vita, hogy ki és mit érdemelt volna akkor. Sőt, nemrég maga Hamilton öntött olajat a tűzre, amikor kijelentette, hogy a futamot manipulálták. A hétszeres világbajnok szerint „valaki hozott egy döntést, hogy olyan eredménynek kell születnie, amilyen született”.

Hamilton tovább ment: szerinte Verstappent akarták világbajnoknak, azért csalták el a tavalyi vb-t

Természetesen az F1-et közvetítő csatornákon még idén is rengeteget foglalkoztak az esettel. A Sky Sportson különösen, így a csatorna kommentátora, David Croft is elmondhatta a véleményét, amit most a Pitstop Podcastban is megtett. Tekintve, hogy neki jutott a feladat, hogy leközvetítse a csatát, nyilvánvalóan mindkét tábortól kapott hideget-meleget. „Max szurkolói azzal vádoltak, hogy Lewis felé hajlok, Lewis rajongói pedig azzal, hogy Max felé” – fogalmazott.

A brit kommentátor néhány újságíró kollégájával ellentétben nem sokat írt erről Twitteren, mivel egyszerűen túlságosan korlátozónak érezte az ottani karakterlimitet. Most viszont elmondta az álláspontját, amelyet egy konkrét futballpéldával igyekezett szemléltetni kedvenc csapatának a tavalyi idényben lejátszott egyik meccséről.

„Abu-Dzabiról azt mondanám, hogy nem volt helyes [a döntés] – szögezte le. – Hibák [viszont] történnek, ahogyan arra az FIA jelentése is rámutatott. A bíró követ el hibákat. Sok West Ham-meccsen voltam, és néha úgy éreztem, hogy megloptak. Te Arsenal-drukker vagy: továbbra sem gondolom azt, hogy a mi srácunkat, [Vladimir] Coufalt ki kellett állítani tavaly nálatok, mert az egy tökéletes ütemű szerelés volt. Nem kellett volna tizenegyest adni, [bár] [Łukasz] Fabiański remekül kivédte, de [Coufalt] nem kellett volna leküldeni. Persze te nem értesz egyet, de a sportnak így kellene működnie.”

Mindezt a tavalyi szezonra átültetve, Michael Masi, az akkori versenyigazgató nyilvánvalóan hibázott, de ez már a múlt. Ami pedig a csalás, illetve a manipuláció vádját illeti, „Crofty” nem ért egyet Hamiltonnal. Épp ellenkezőleg, nem gondolja, hogy bárki is szándékosan befolyásolta volna ilyen módon az eseményeket.

„Mi fog változtatni az eredményen? Semmi. Az eredmény nem fog módosulni – magyarázta. – A bírónak pedig joga van hibázni, mert ő is ember. Sportrajongóként ezt nem szeretjük, ezzel együtt nem hiszem, hogy manipulálták volna [a versenyt]. Nyilvánvalóan nem gondolom, hogy az FIA eldöntötte, hogy Maxnak kell megnyernie a bajnokságot, hogy Jean Todt [az FIA akkori elnöke – a szerk.] felhívta Michael Masit, és [közölte vele, hogy] »ezt Maxnak kell adnotok«.”

Azok közül, akik nem csalást kiáltottak, sokan azért fakadtak ki, mert szerintük Masi hagyta magát befolyásolni. Jonathan Wheatley, a Red Bull sportigazgatója, majd aztán Christian Horner csapatfőnök is igyekezett elérni, hogy az eredeti döntéssel ellentétben mégis engedjék el a Hamilton és Verstappen között lévő lekörözötteket, aminek az ausztrál szakember végül eleget is tett. Croft azonban ebben sem lát különösebb problémát.

„Nem hiszem, hogy a Red Bull belekényszerítette volna Michael Masit ebbe a helyzetbe – folytatta a gondolatmenetet. – A csapatrádió akár hangozhatott is így, de nem az történt, hogy Michael Masi ott ült, és arra gondolt, hogy »azt kell csinálnom, amit a Red Bull mond«.” A brit kommentátor azt is hangsúlyozta, hogy a bikásokat nem lehet hibáztatni a viselkedésükért.

A műsorban ezután szóba került, hogy tavaly játszották be először a csapat és a versenyigazgató közötti rádiókommunikációt, amit a 2022-es idényre meg is szüntettek, Croft szerint nagyon helyesen. Szerinte egyébként az sem jó út, hogy a csapatvezetők kommunikálhatnak a versenyirányítással, és ezen véleménye mellett ismét egy futballból vett példával érvelt.

„Ezt nem szabadna lehetővé tenni – mondta határozottan. – Nem tartom helyesnek, hogy a futballedzők rákiabálnak a bíróra az oldalvonalról. David Moyesnak [a West Ham edzője – a szerk.] [néha] meg kell tennie, amikor megint meglopnak minket, de az én elméletem mindig is az volt, hogy előfordulnak hibák. Ezt nem szeretjük, de el kell fogadnunk. Abu-Dzabival kapcsolatban pedig úgy látom, hogy az emberek nem akarják elfogadni, hogy ami történt, az megtörtént, és ideje továbblépni.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss