2024. március 19. 10:43
KezdőlapF1Meghalt az F1-es pilóta, akinek Senna és Prost utolsó párharcát köszönhetjük

Meghalt az F1-es pilóta, akinek Senna és Prost utolsó párharcát köszönhetjük

-

67 éves korában elhunyt Philippe Streiff, korábbi francia Forma-1-es pilóta. Ígéretes karrierjét brutális edzésbaleset törte derékba, de tolószékben ülve is folytatta tervei megvalósítását, így például ő tette lehetővé, hogy Ayrton Senna és Alain Prost még utoljára összecsapjon a versenypályán.

Három héttel Patrick Tambay halála után ismét távozott az élők sorából egy korábbi francia Forma-1-es pilóta: 67 évesen meghalt a horrorisztikus balesetben 1989-ben lebénult, azelőtt 53 nagydíjon rajthoz álló Philippe Streiff. A legjobbak között 1984-ben bemutatkozó pilóta alig több mint négy esztendőt felölelő F1-es karrierje során versenyzett a Renault, a Ligier, a Tyrrell és az AGS színeiben, legjobb eredményét pedig az 1985-ös szezonzáró Ausztrál Nagydíjon érte el, amelyen harmadik lett. Ez mindössze pályafutása hatodik versenye volt a királykategóriában.

Streiff a 80-as évek elején francia Forma-3-as bajnoki címet nyert, valamint az 1981-es Le Mans-i 24 óráson Jean-Louis Schlesser és Jacky Haran mellett tagja volt az összetett második helyén záró, kategóriáját megnyerő Jean Rondeau-csapat hármasának. Az F1-ben az 1984-es szezonzáró Portugál Nagydíjon, a Renault-istálló harmadik autójában mutatkozhatott be.

Embed from Getty Images

A Ligier-vel az 1985-ös Európa Nagydíjon, Brands Hatch-ben 

1985-re ülés nélkül maradt, a szezon 12. futamán, az Olasz Nagydíjon azonban ismét autóba ülhetett a Ligier-től kirúgott Andrea de Cesaris helyén. Az utolsó előtti versenyre átült a Tyrrellbe, de Adelaide-ben ismét a Ligier-vel szerepelt, és a harmadik helyen ért célba. Mindezt ráadásul három keréken tette, mert összeütközött csapattársával, Jacques Laffite-tal.

1986-ban és 1987-ben a Tyrrellnél versenyzett Martin Brundle, illetve Jonathan Palmer csapattársaként. Legjobb eredménye egy hatodik helyezés volt, amelyet 87-ben, a hazai futamán ért el a Paul Ricardon. Ezután 1988-ra csatlakozott az aprócska AGS-istállóhoz, utolsó szezonjában pedig pontot sem szerzett. Úgy volt, hogy 1989-ben is marad az AGS-nél, a szezonnyitó Brazil Nagydíj edzésén azonban óriásit bukott Jacarepaguában. Az autója átszaltózott a bukótéren, a pilóta feje mögötti bukókeret pedig leszakadt, aminek következtében Streiff nyakcsigolyája eltört és a gerincvelője is károsodott.

„Szomorúan hallottam a hírt korábbi csapattársamról, Philippe-ről. Kedves fickó, és az autóban és azon kívül is nagyon stílusos. Tisztán emlékszem a napra, amikor Rióban teszteltünk, és megtörtént a balesete. A piros zászlóra és a mentőhelikopterre. Más idők voltak” – írta Martin Brundle a Twitteren.

A baleset idején 33 esztendős versenyző tolószékbe kényszerült a hátralevő életére, de a körülményekhez képest teljes és tevékeny életet élt. 1993-ban megalapította rendezvényszervező cégét, és életre hívta a Masters Karting Paris Bercy elnevezésű gokartversenyt, amelyen aktuális és korábbi F1-es pilóták csaptak össze fiatal gokartos tehetségekkel.

Ennek a versenynek az első kiadása lett a legemlékezetesebb – noha később is olyan nevek vettek részt rajta, mint Michael Schumacher, Jacques Villeneuve, Mario Andretti, vagy a fiatal Lewis Hamilton, Fernando Alonso és Robert Kubica –, amelyen összecsapott egymással Ayrton Senna és Alain Prost. Akkor még nem tudtuk, de ez lett a két ősi rivális utolsó csatája a pályán, lévén Senna nem egészen öt hónappal később életét vesztette Imolában.

Streiff az ikonikus gokartverseny mellett saját gokartcentert is létrehozott Párizs külvárosában, valamint járművek mozgáskorlátozott emberek számára történő átalakítását végző céget is vezetett.

29 éve történt Senna és Prost elfeledett utolsó csatája (videó)


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss