2024. április 23. 18:24

KezdőlapF1Pelé véletlenül kikotyogta Michael Schumacher titkát?

Pelé véletlenül kikotyogta Michael Schumacher titkát?

-

Csütörtökön életét vesztette Pelé, minden idők egyik legjobb futballistája, aki a Forma-1-ért is rajongott. A brazil legenda élete ilyen-olyan módon többször is összefonódott Michael Schumacherével, és egy szomorú párhuzam is van kettejük között.

Ahogyan arról bizonyára minden sportrajongó értesült, magyar idő szerint csütörtökön este elhunyt Pelé, a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnoka. A dátum december 29-e, és ez fájó felismerés lehet a Forma-1 és különösen Michael Schumacher rajongóinak. A labdarúgás egyik legjobbja napra pontosan kilenc évvel azt követően távozott az élők sorából, hogy az F1 történetének egyik legsikeresebb versenyzője síbalesetet szenvedett, és azóta alighanem távolról sem tud teljes életet élni.

Hogy lehet most Michael Schumacher? – 9 éve történt a hétszeres világbajnok síbalesete

Szerencsére azonban nem ez az egyetlen párhuzam a két sportoló között, ugyanis többször is előfordult, hogy ténylegesen találkoztak egymással. Először az 1996-os Brazil Nagydíj dobogóján, miután Schumacher a harmadik helyet szerezte meg. Négy évvel később Pelé szintén részt vett a díjátadáson, a német pilóta pedig immáron győztesként foghatott vele kezet.

Ami a 2002-es interlagosi futamot illeti, nem tudni, hogy akkor összefutottak-e személyesen, mindenesetre Pelé azon a futamon is kint volt, olyannyira, hogy ő lengethette a kockás zászlót. Schumacher nagy csatában győzte le öccsét, Ralfot, ám az egyetlen háromszoros világbajnok futballista egyszerűen elfelejtette lengetni a kockás zászlót. Mire észbe kapott, már a kétkörös hátrányban lévő, kilencedik helyezett Szató Takumát intette le, így az akkori szabályok szerint technikailag a Jordan versenyzője nyert. Szerencsére azonban győzött a józan ész, és maradt a pályán kialakult sorrend.

Schumacher és Pelé legemlékezetesebb találkozása a 2006-os brazíliai hétvégén történt. Az akkor egy nappal a 66. születésnapja előtt álló egykori labdarúgó átadott egy serleget a Ferrari versenyzőjének, akiről akkoriban úgy lehetett tudni, hogy az lesz az utolsó F1-es futama. Ezzel kapcsolatban a Motorsport.com brazíliai kiadásának főszerkesztője osztott meg egy érdekes történetet.

„Feltettem néhány kérdést Schumacherről, és Pelé azt mondta, azt tanácsolta neki, hogy használja ki a visszavonulás előnyeit – emlékezett vissza Felipe Motta. – Pelé szerint Schumacher így válaszolt: »Tudom, de nekem ez nagyon nehéz«. Rengeteg újságíró állt mögöttem, aki azt kérdezte, mit mondott, ijesztő volt. Emlékszem egy bizonyos német újságíróra. Lefordítottam a Pelével folytatott beszélgetést, és a fickó, aki arra koncentrált, hogy mindent leírjon, megállt, amikor tolmácsoltam ezt a részt. Azt mondta, hogy »Michael soha nem mondott volna ilyet«. Mintha kételkedett volna. Nem mintha azt gondolta volna, hogy Pelé hazudott, de úgy tűnt, mint aki szerint eltúlozta.”

Hogy valójában mi hangzott el a két sportoló között, azt sajnos vélhetően már egyikük sem fogja tudni elmondani. Ugyanakkor nem kizárt, hogy Schumacher arra utalt, hogy nem ő választotta a távozást, hanem a Ferrari vonultatta őt vissza azért, hogy helyet csináljanak Kimi Räikkönennek. A 2006-os Olasz Nagydíj után Luca di Montezemolo, a maranellóiak akkori elnöke nem hagyott más választást versenyzőjének, mint hogy bejelentse visszavonulását, így megúszhatta az arcvesztést.

Pelé természetesen nem csupán Schumacherrel találkozott az F1-es pilóták közül, hanem jó néhány másik versenyzővel is. Köztük a három brazil F1-es világbajnokkal: Emerson Fittipaldival a Manchete televíziós csatorna kedvéért futottak össze, és az első vb-címét abban az évben megszerző pilóta Pelé csapatának a Santosnak a mezét viselte; Ayrton Sennával egy bárban volt együtt, miután a McLaren versenyzője megnyerte az 1993-as Brazil Nagydíjat; Nelson Piquet-vel pedig már annak visszavonulása után találkozott egy sajtótájékoztató keretében, amelyen egy másik legendás brazil exfutballista, Zico is részt vett.

Friss