2024. április 26. 13:27

KezdőlapF1A riporter után a volt Ferrari-pilóta szerint is meglopták Hamiltont

A riporter után a volt Ferrari-pilóta szerint is meglopták Hamiltont

-

René Arnoux, a Ferrari, a Renault és a Ligier korábbi Forma-1-es pilótája nem fogta vissza magát, amikor Lewis Hamiltonról kérdezték, de közben egy kérdésben elismerte, hogy jogtalan volt, amit a hétszeres világbajnokkal tettek.

Nagyinterjút közölt nemrég a Gazzetta dello Sport a francia René Arnoux-val. A 74 esztendős, a Forma-1-ben a Renault, a Ferrari és a Ligier színeiben is versenyző, 149 futamából hetet megnyerő expilóta az interjúban mindenkit keményen kiosztott. Nekiment például Mattia Binottónak, a Ferrari volt csapatfőnökének (mondván, ő már réges-régen kirúgta volna), de nem kímélte Michael Masit, az F1 korábbi versenyigazgatóját, valamint Lewis Hamiltont sem.

Megbocsáthatatlan, tűrhetetlen – így kritizált a Ferrari korábbi pilótája

„Nem igazán kedvelem Hamiltont. Nem tetszett, hogy megkérte a Mercedest, hogy legyen fekete az autó. Ez számomra csalódás volt. Toto Wolff helyében félig fehérre és félig feketére festettem volna, annak sokkal pozitívabb lett volna az üzenete. Intelligensebb lett volna – utalt arra, hogy a Black Lives Matter mozgalom jegyében a Mercedes a hagyományokkal szakítva teljesen fekete autóval állt elő a 2020-as szezonra, és 2021-ben is ilyen festéssel versenyzett. – Elegem van abból, hogy az emberek táplálják a fehérek és feketék közötti problémát. A versenyek után a célban, amikor lecsap a kockás zászló, teszek rá, hogy valaki fehér, fekete, zöld vagy sárga. A fontos, hogy az emberek udvariasak legyenek.”

Arnoux-nak más baja is van Hamiltonnal azon kívül, hogy kiállt a feketék elnyomása ellen. Mégpedig az, ahogyan öltözködik. „Nem szeretem, ahogy öltözködik. Olykor teljesen helytelen, ahogy kinéz. Ez az ő stílusa, persze, mindenki azt csinál, amit akar. De nem kell felhívnia magára a figyelmet, vagy bármit bizonyítania. Nem tudom, mit akar bizonyítani azzal, hogy így öltözködik. Pilótaként viszont nincs mit mondanom róla.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lewis Hamilton (@lewishamilton)

Arnoux egyik legnagyobb problémája Hamiltonnal a hétszeres világbajnok öltözödése 

Hogy mennyire intelligens viselkedés valakit az öltözködése miatt kritizálni, azt mindenki döntse el maga. A francia expilóta mindenesetre azért egy dologban Hamilton mellé állt: szerinte is meglopták a hétszeres világbajnokot a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon. „2021-ben [Verstappen] ellopta a világbajnoki címet. Soha nem láttunk még annyira unintelligens döntést, mint az, amit azok hoztak, akik a biztonsági autót kezelték. Botrány volt.”

Arnoux ezzel Ted Kravitz, a Sky Sports riporterének korábbi kijelentését visszhangozta, ami miatt a Red Bull egy teljes versenyhétvégére bojkottálta a csatornát. Még szerencse, hogy Arnoux nem valamelyik televíziós társaságnak dolgozik.

Verstappen megsértődött, bojkottálja az összes nagy-britanniai F1-rajongót

A Forma-1-ből az 1989-es, katasztrofálisan gyengén sikerült – rengeteg kritikát kapott amiatt, hogy rendszeresen nem állt félre lekörözöttként a gyorsabb autók elől – szezon után távozó francia azért nemcsak kritizált, Max Verstappent például az egekig magasztalta.

„Az idén a Red Bull és Verstappen is kiemelkedő volt. Számos alkalommal, mint Zandvoortban is, lemészárolta a mezőnyt. Ő és Leclerc nagyon közel állnak egymáshoz, de Maxban eggyel több van. Amit Szuzukában csinált az első kanyarban, az előzés külső íven az esőben. Amikor szüksége van rá, képes a többieknél később fékezni. Hogy kik a legerősebbek? Verstappen és Leclerc. 51-49 arányban Verstappent teszem előbbre a rajt utáni első kanyarért. Rákényszerít másokat, hogy elvegyék a gázról a lábukat. Ehhez tökösnek kell lenni” – dicsérte a kétszeres világbajnokot.

Friss