2024. március 28. 15:49

KezdőlapF1Megbocsáthatatlan, tűrhetetlen – így kritizált a Ferrari korábbi pilótája

Megbocsáthatatlan, tűrhetetlen – így kritizált a Ferrari korábbi pilótája

-

A korábban a Ferrarinál is versenyző René Arnoux komoly kritikát fogalmazott meg a távozó csapatfőnökkel, Mattia Binottóval kapcsolatban. A francia expilóta a svájci szakember helyére érkező Frédéric Vasseurről is beszélt.

Mattia Binotto már nem sokáig mondhatja magát a Ferrari csapatfőnökének, hiszen amint szilveszterkor éjfélt üt az óra, hivatalosan is távozik a maranellóiak kötelékéből. Mint ismert, az olasz istálló november végén bejelentette, hogy 2023-ban már nem ő fogja irányítani az alakulatot, így több mint két évtized után semmilyen pozíciót nem fog betölteni a vörösöknél.

Hivatalos: Lemondott a Ferrari csapatfőnöke

A svájci szakembert rengeteg kritika érte az évek során, ami az idei évben csúcsosodott ki. A Ferrari ütőképes autót épített az új szabályrendszer első évére, ám ezt nem tudták eléggé kihasználni, elsősorban a technikai hibák és a stratégiai bakik miatt. Természetesen egyikért sem közvetlenül Binotto a felelős, de azért már igen, hogy utóbbi téren évek óta nem tapasztalható változás. A Ferrari egykori pilótája nemhogy most, de már jóval korábban elküldte volna.

„Nem tetszett, hogy egy rendkívül versenyképes Ferrari hagyta elúszni a bajnokságot, mert jól kezdtünk – nyilatkozta a maranellóiaknál 1983 és 1985 között versenyző René Arnoux a La Gazzetta dello Sportnak. – Igaz, hogy nem volt megbízhatóság, de néhány nagydíjat úgy veszítettünk el, mintha direkt tettünk volna. A [Binotto] által elkövetett hibák számomra megbocsáthatatlanok a Forma-1-ben. Soha nem álltam Binotto oldalán. Aki azt hajtogatja, hogy »jövőre jobb lesz, jövőre jobb lesz«, az nem érdemli meg ezt a pozíciót. Én már évekkel ezelőtt kirúgtam volna, ezt már többször elmondtam. Az övéhez hasonló viselkedés tűrhetetlen, ha az ember a világ legszebb csapatának élén áll.”

A hétszeres futamgyőztes annak kapcsán is belerúgott Binottóba, ami az erőssége volt, és ezt még a közvélemény is elismerte. Ez pedig a mérnöki tudása és tapasztalata. Persze Arnoux sem ezt kérdőjelezte meg, de az már nem tetszett neki, hogy olyan szinten belefolyt a gyárban zajló munkába, hogy többször is hiányzott az adott futamhétvégéről. A 74 éves expilóta szerint Binotto utódjának, Frédéric Vasseurnek a Ferrari legsikeresebb csapatfőnökéről kellene példát vennie.

„Hiba volt összevonni a két szerepet – vélekedett. – A mai, specializálódásra épült Forma-1-ben nem lehet mindent csinálni. Vasseurnek meg kell találnia a megfelelő embereket. Nem kell tudnia, hogyan kell sebességváltót vagy motort gyártani. Ez [Jean] Todtot sem érdekelte. A megfelelő, hozzáértő embereket kell a megfelelő helyre tenni, és aztán menedzselni őket. Ha Ross Brawn a technikai igazgató, és ott van még Rory Byrne és Paolo Martinelli, akkor csak el kell érni, hogy jól működjenek [közösen]. Ahogyan Todt tette, és ahogyan Vasseurnek is tennie kell.”

Vasseurt két héttel Binotto távozásának bejelentése után nevezték ki. Az 54 esztendős szakember a jelenleg Alfa Romeo néven versenyző Saubertől érkezik, ahol elégedettek voltak a munkájával. Arnoux csak felületesen ismeri őt, így nem mer ítélkezni, azt viszont hangsúlyozta, hogy a Ferrari teljesen más kávéház.

Hivatalos: megvan a Ferrari új csapatfőnöke

„Nem engedem meg magamnak, hogy igent vagy nemet mondjak, mert nagyon kis mértékben ismerem őt – válaszolta arra a kérdésre, hogy szerinte jó döntés volt-e Vasseur kinevezése. – Találkoztam és beszéltem vele, de nem eleget ahhoz, hogy megmondjam, helyes-e vagy sem. Láttuk, hogy milyen eredményeket ért el egy olyan középcsapattal, mint az Alfa. Azonban az Alfa irányítása Svájcból és a Ferrari vezetése teljesen különböző dolgok. Minden bizonnyal rendelkezik a szükséges szakértelemmel, és remélem, hogy össze tudja rakni a csapatot technikai és stratégiai szempontból. Enélkül nem lehet világbajnokságot nyerni. Legutóbb a karosszéria, valamint a motor megvolt, a megbízhatóság nem. Azonban mindenekelőtt a stratégiát rontottuk el sokszor, és ezen a téren van mit megtisztítani.”

A stratégiai részleget most már évek óta Iñaki Rueda vezeti, aki talán még Binottónál is több bírálatot kapott. A spanyol szakember menesztését rengetegen követelik, ám Arnoux ennél is tovább ment. Szavai alapján arra lehet következtetni, hogy több embert is el kellene távolítani onnan, helyükre pedig alkalmas embereket kinevezni.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss