2024. április 27. 04:32

KezdőlapF1Főnökének nincs beleszólása abba, hogy Hamilton meddig marad a Forma-1-ben?

Főnökének nincs beleszólása abba, hogy Hamilton meddig marad a Forma-1-ben?

-

Lewis Hamilton várhatóan ezen a télen leül Toto Wolff-al, a Mercedes csapatfőnökével, hogy megegyezzen vele 2023 végén lejáró szerződésének meghosszabbításáról. Ralf Schumacher szerint az pedig csakis a hétszeres világbajnokon fog múlni, hogy mennyi ideig marad még az F1-ben.

Nemcsak a Forma-1-ben, de más sportágakban is rendszerint bebizonyosodik, hogy a legnagyobbak felett is eljár az idő – elég csak Cristiano Ronaldo szaúdi Al-Nassr-hoz igazolását említeni –, és kénytelenek továbblépni, hogy átadják helyüket a fiatalabb generációnak. Ez pedig nem mindig akkor történik, amikor ők elérkezettnek látják az időt erre, hiszen a csapatuknak a jövőre is gondolnia kell.

Így volt ez a hétszeres világbajnok Michael Schumacher első visszavonulásakor is, hiszen a Ferrari finoman kitessékelte őt az ajtón, hogy lecsaphasson a szabaddá váló Kimi Räikkönenre. Ralf Schumacher, a 91-szeres futamgyőztes öccse szerint azonban ilyesmi nem fog megtörténni a bátyja számos rekordját megdöntő Lewis Hamiltonnal, aki addig marad, ameddig akar.

Hamilton a vártnál korábban visszavonulhat? – „Már nem a motorsport számomra a legfontosabb”

„Lewis-nak akkora a hitele a Mercedesnél, hogy erről ő maga dönt – idézi az Express a Sky Sports F1-es szakértőjeként dolgozó Schumachert. – Akárhogy is lesz, a pénz nem fog szerepet játszani a döntésében, hiszen abból több mint elég van neki. A döntő tényező az lesz, hogy kinek fekszik jobban az új autó. Noha Lewis Hamilton továbbra is abszolút toppilóta, már nem a legfiatalabb, az idő rajta is fog.”

Ezzel együtt Schumacher szerint Hamilton maga döntheti el, hogy mikor látja elérkezettnek az időt a visszavonulásra, amit akár az is előidézhet, ha nem fogja tudni felvenni a versenyt Max Verstappennel.

„Max és Lewis továbbra is a legversenyképesebb a mezőnyben, habár Lewis-nak már volt egy csatája George [Russell-lel] csapaton belül. Max és Pérez esetében ez csak rövid ideig állt fenn a szezon elején. Egy dolog viszont biztos, Max közel van a csúcshoz, és a kora miatt hosszú ideig képes lesz fenntartani ezt a szintet. Eközben Lewisnak többet kell tennie, hogy a határon legyen, többet kell küzdenie” – ecsetelte Schumacher, aki azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy Hamiltonnak Russell-lel is meg fog gyűlni a baja.

„Tegyük fel, hogy George Russell ismét gyorsabb lesz Lewis Hamiltonnál. Ebben az esetben [Hamilton] folytatni fogja egyáltalán? Ez izgalmas lesz. Russell nagyszerű, és fontos emlékeznünk rá, hogy fiatal pilótaként egy olyan Lewis-nak lett a csapattársa, aki minden szempontból toppilóta, és mégis megverte. Ez zavarja Lewis-t. A körülményeket figyelembe véve George teljesítménye még annál is jobb, amit Nico Rosberg csinált 2016-ban” – utalt az egyetlen olyan évre, amelyben Hamilton kikapott a Mercedesnél az aktuális csapattársától, az abba az évben vb-címet nyerő Rosbergtől.

Már megvan Hamilton utódja a Mercedesnél?

Friss