2024. április 20. 09:50

KezdőlapF1Óriási összeget nyert az F1-es csapat, miután tisztességtelen bánásmódban részesült

Óriási összeget nyert az F1-es csapat, miután tisztességtelen bánásmódban részesült

-

A Williams több mint tízmilliárd forintnak megfelelő összeget nyert pereskedés útján, miután nekik adtak igazat egykori főszponzoruk, a Rokit ellen. Mint kiderült, a telekommunikációs vállalat hosszú ideig nem fizetett a grove-i alakulatnak.

Bár a Williamsnek nem alakult jól a tavalyi idény, hiszen a konstruktőri bajnokság utolsó helyén végeztek, ráadásul év végén távozott Jost Capito csapatfőnök, valamint François-Xavier Demaison technikai igazgató is. A grove-i alakulat azonban mégis pozitívan zárta 2022-t, ugyanis a bíróság jelentős összeget ítélt meg nekik.

Váratlan és megdöbbentő hírek érkeztek az F1-es Williams-istállótól

A brit istálló évek óta pereskedett egykori főszponzorával, a Rokittal. A telekommunikációs vállalattal 2019 elejétől voltak partneri viszonyban, ám a következő év májusában felbontották a szerződést. Ennek oka, hogy a Rokit akkor már hosszú ideje nem fizette ki a megállapodásban szereplő összeget, és a Williams később emiatt perelte be a céget.

A bírósági dokumentumok alapján a két fél három szerződést kötött. Az első 2019-től 2023-ig lett volna érvényes, és évi 13,5 millió fontról szólt: az első 5 milliót január 1-én, a másodikat március 1-én, a maradék 3,5 milliót pedig június 1-én kellett átutalnia a Rokitnak a Williams számlájára. A második szerződés a grove-i istálló és a Rokit italgyártó leányvállalata között jött létre 2020 elején: évi 11 millió fontról szólt, és hasonló időpontokban kellett volna fizetniük előbb kétszer 4, aztán 3 milliót.

A harmadik megállapodás egy 1 millió dollár értékű bónuszról szólt. Jonathan Kendrick, a Rokit Group elnöke ímélben tájékoztatta Claire Williamst, az alakulat akkori csapatfőnök-helyettesét, hogy év végén ekkora összeget utal át a csapatnak. A Williams novemberben, a szezonzáró nagydíjhétvége előtt küldött erről számlát partnerének.

Azonban ez az összeg már nem érkezett meg hozzájuk, ahogyan a januári, illetve a márciusi utalások sem. Kendrick tájékoztatta a csapatot a késedelemről, egyúttal érdeklődött, hogy lehet-e dollárban fizetni. A tartozás 18 millió font volt, az akkori 1,3 dolláros árfolyamon ez 23,4 millió dollárt jelentett, vagyis a Rokitnak összesen 24,4 milliót kellett volna fizetnie a bónusszal együtt.

Erre hamar megérkezett a válasz, ám a pénz nem. A Williams lehetőséget adott a tartozás rendezésére, ám mivel nem történt előrelépés az ügyben, 2020. május 28-án közölték a Rokittal, hogy felmondják a megállapodást, amit egy nappal később be is jelentettek. Három héttel később a grove-iak ügyvédei megkeresték a most már csak egykori partnert, hogy egy módosított összeget fizetve peren kívül rendezzék a tartozást. A brit istálló az első két szerződés éves összegét akarta behajtani a Rokiton, de a bónuszt elengedte volna, és azt is hangsúlyozta, hogy az új szponzori szerződésekkel helyettesíthető pénzt visszatéríti.

A Rokit azonban sokáig nem reagált, és időközben felmerült, hogy a Mercedest fogják támogatni. Júliusban aztán megérkezett a válasz, amelyben értetlenkedtek, hogy milyen alapon kellene 13,5 millió dollárt fizetniük. Egyúttal megüzenték a Williams ügyvédjeinek, hogy várják a megerősítést, hogy a grove-iak elindították a bírósági eljárást.

Fotó: Wikimedia Commons

A meghallgatást 2021. május 28-án tartották, és a londoni bíróság végül a Williams javára döntött. Az ítélet szerint a Rokitnak nemcsak az említett költségeket kellett megtérítenie, hanem a szponzori szerződés miatt felmerült egyéb költségeket is. Továbbá közel 700 ezer font kifizetésére is kötelezték őket az akkori jegybanki alapkamatnak megfelelően.

A pénz behajtásának érdekében a Williams költségbeadványt nyújtott be az Egyesült Államok központi kaliforniai kerületi bíróságához, hogy végrehajtsák a döntést. Ez idő alatt a tartozás mértéke több mint negyedmillió dollárral növekedett a jogi költségek miatt. Az ítélet megerősítésére irányuló kérelem meghallgatására végül november 28-án került sor, és a döntést megerősítették. Ez azt jelenti, hogy a Rokitnak 26 220 094,25 fontot és 1 millió dollárt, vagyis összesen több mint 10 milliárd forintnak megfelelő összeget kell átutalnia az eljárási költségek mellett.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss