2024. április 27. 02:17

KezdőlapF1Michael Schumachert gyilkossági kísérlettel vádolták, hivatalosan vizsgálták az ügyet

Michael Schumachert gyilkossági kísérlettel vádolták, hivatalosan vizsgálták az ügyet

-

1998. január 6-án történt, hogy egy német állampolgár levelet írt a helyi ügyészségnek, hogy vizsgálják meg, büntethető-e Michael Schumacher többek között gyilkossági kísérletért. Hiába hangzik mindez abszurdnak, a címzettek hivatalosan reagáltak a megkeresésre.

Michael Schumacher keményen versenyzett pályafutása során, és olykor előfordult, hogy túlment bizonyos határokon, amiért sokszor meg is büntették, olykor a lehető legkeményebben. Ugyanakkor ezek természetesen sportszakmai, illetve pénzügyi szankciókat jelentettek, és az FIA szabta ki őket. Egyszer azonban a kölni ügyészségnek is foglalkoznia kellett az egyik manőverével.

Egy németországi néző ugyanis egészen abszurd módon gyilkossági kísérlettel vádolta meg. És nem, nem a 2010-es Magyar Nagydíjon bemutatott védekezéséről van szó, amikor Rubens Barrichellót a falhoz szorította, és csak a brazil pilóta tudásán és a hatalmas szerencsén múlott, hogy nem lett belőle óriási baleset. A túlbuzgó állampolgár egy olyan incidens kapcsán fordult az ügyészséghez, amelyért Schumacher egyébként súlyosan megbűnhődött.

Természetesen az 1997-es szezonzáróról van szó, amikor Jerezben a Ferrari akkori versenyzője Jacques Villeneuve-vel harcolt a bajnoki címért. Schumacher egypontos előnyben várta a futamot, ám egy ponton a nála sokkal gyorsabb riválisa megpróbálta megelőzni, mire a német versenyző jól láthatóan és nyilvánvaló szándékkal ráhúzta a kormányt. Pechjére viszont ő volt az, aki a kavicságyban végezte, míg a Williams pilótája tovább tudott menni, és harmadik helyének köszönhetően megnyerte a vb-t.

Schumacher 97-es jerezi botránya óta nem történt olyan az F1-ben, mint az idei szezonzárón

Itt azonban még nem volt vége a történetnek, ugyanis Schumacher utólag példátlanul súlyos büntetést kapott. Az akkor még csak kétszeres világbajnok pilótát a teljes bajnoki küzdelemből kizárták, és bár a versenyeken elért eredményeit megtarthatta, ez nyilvánvalóan súlyos csapást jelentett a renoméjának. Ám akadt, akinek ez nem volt elég.

1998. január 6-án  ugyanis egy német néző levélben fordult a kölni államügyészséghez, és azt kérte az intézménytől, hogy „ellenőrizze, büntethető-e Schumacher úr tette”. Az általa felsorolt lehetséges vádak között a gyilkossági kísérlet volt a legdurvább, de szerepelt a súlyos testi sértés okozása, a kényszerítés és a járművezetés során elkövetett szabálysértés is. Ami a legelképesztőbb, hogy az ügyészség hivatalosan reagált a megkeresésre.

 

„Írásos panaszt kaptunk egy frankfurti német állampolgártól, aki arra kéri a német államügyészséget, hogy vizsgálja meg, büntethető volt-e Schumacher tette – tájékoztatta a nagyvilágot Hans Bernhard Jansen, a kölni ügyészség főbenjáró bűncselekményekkel foglalkozó osztályának vezetője. – Hamarosan döntés születik.”

Már az is valahol megdöbbentő, hogy az ügyészség egyáltalán foglalkozott az üggyel, még ha a vizsgálat valóban rövid ideig is tartott. Nem meglepő módon semmilyen okot nem találtak a vádemelésre, így Schumacher nyugodtan kezdhette meg az 1998-as esztendőt, amely aztán újabb emlékezetes világbajnoki csatát és újabb vereséget hozott számára.

Friss