2024. április 24. 06:04

KezdőlapF1Meglepő kijelentést tett Häkkinen és Räikkönen egykori csapattársa

Meglepő kijelentést tett Häkkinen és Räikkönen egykori csapattársa

-

David Coulthard úgy véli, Sergio Péreznek minden eszköze adott ahhoz, hogy a világbajnoki címért harcoljon. A brit expilóta szerint ugyanakkor a 32 éves versenyzőnek Daniel Ricciardóra is figyelnie kell, ezzel kapcsolatban saját pályafutásából hozott fel példát.

Az elmúlt időszakban Sergio Pérez pozíciója vélhetően valamelyest meggyengült a Red Bullnál. Ennek egyik oka a brazíliai balhé, illetve annak következményei, melynek kapcsán többen tudni vélik, hogy a monacói időmérő végén szándékosan pördült meg. A mexikói versenyzőnek így aligha van még egy dobása, ráadásul Verstappen szavai úgy is értelmezhetőek, hogy megfenyegette csapattársát. Ennek tetejében pedig Daniel Ricciardo tartalékként visszatért a Red Bullhoz, és az ausztrál versenyző sokak szerint veszélyes lehet rá.

Verstappen már Pérezt fenyegeti? – az idei év csalása állhat a háttérben

Ezt a nézetet osztja David Coulthard, a bikások egykori pilótája is, akit a Red Bull dublini bemutatóján kérdezett a BBC. A brit exversenyző úgy fogalmazott, hogy „Checo látni fogja, hogy egy igazi tartalékversenyző van ott”. Ugyanakkor hozzátette, hiába maradt el eddig Verstappentől az esetek többségében, minden esélye megvan arra, hogy a világbajnoki címért küzdjön, amennyiben megtesz bizonyos lépéseket.

„Megnézve, hogy mennyi győzelme van Maxnak, és mennyi neki, Checo esetében nem arról van szó, hogy csak néhány kanyaron kell csiszolnia – nyilatkozta. – Szoftverfrissítésre [van szükség]. Ha az ember ugyanazokat az összetevőket használja a süteményhez, ugyanazt a süteményt kapja. Ha valami mást szeretne, változtatnia kell. Hozzáfér a világbajnok adataihoz, látja, hogy hol gyorsabb és hol lassabb. Néhány szakaszon Checo a gyorsabb, csupán arról van szó, hogy Max elég gyakran összerakja az egészet. Minden tudás rendelkezésre áll ahhoz, hogy Checo javítson a teljesítményén. Ha ez megtörténik, akkor ráteheti a kezét a világbajnokságra. Ha nem, akkor egy újabb olyan pilóta lesz, mint én, aki nyert néhány nagydíjat.”

A 13-szoros futamgyőztes szavaival alighanem sokan vitába szállnának, hiszen a közvélemény nagy része Verstappen szárnysegédjeként könyveli el Pérezt. Ez az elmúlt két évben többször is bebizonyosodott, és feltéve, hogy a mexikói versenyző teljesítménye egyik pillanatról a másikra feljavul, még akkor is adódik a kérdés, hogy a címvédő, illetve az egyértelműen köré épült csapat mennyire hagyja őt érvényesülni.

Coulthard ezt követően Ricciardóra is kitért. Az ausztrál versenyző azok után tért vissza az energiaitalos alakulathoz, hogy 2018-ban elhagyta őket, ám számítása nem vált be, a McLarennél pedig a monzai győzelmét leszámítva két gyenge szezont tudhat maga mögött. Nagy kérdés, hogy indulhat-e még valaha F1-es futamon, amiről a skót exversenyzőnek is megvan a véleménye.

„Daniel nem ott van, ahol tudjuk, hogy lehetne – jelentette ki. – Egyszerűen nem úgy nézett ki, mint a régi Daniel, úgyhogy most megpróbálja újra felépíteni magát. Nagyszerű örökséggel rendelkezik a Red Bullnál, és azért ment el, hogy máshol próbáljon meg nagyot alkotni. Ez nem jött össze, ezért visszatért a családhoz. Ha fejben vissza tud térni oda, ahol akkor volt, amikor még sikereket ért el, akkor Danielnek lehetőséget kell kapnia a visszatérése. Ha ez nem jön el, akkor valószínűleg véget ért a pályafutása, ami a nagydíjversenyzést illeti.”

Bár Pérez nemrég kategorikusan tagadta, hogy tartana Ricciardótól, és Christian Horner csapatfőnök is leszögezte, hogy a mexikói pilóta biztonságban érezheti magát, tagadhatatlan, hogy a nyolcszoros futamgyőztest bármikor be lehetne ültetni az autóba. Coulthard egykor több szempontból is hasonló cipőben járt, hiszen a McLarennél a nála tehetségesebbnek tartott Mika Häkkinennel, majd Kimi Räikkönennel kellett megküzdenie csapaton belül, és úgy érezte, hogy a tartalékversenyzőt el kell lehetetlenítenie.

Váratlan pilótacsere a Red Bullnál? – reagált az érintett

„Én hasonló helyzetben voltam, mint [most] Sergio – folytatta. – Mika és Kimi ellen kellett versenyeznem, és az embernek [ilyenkor] minden követ meg kell mozgatnia. Lehet fizikai edzéseket végezni, de az időmérős tempón csak az autóban vagy a szimulátorban lehet javítani. A McLarennél töltött kilenc évem alatt minden teszten ott voltam, és egyetlen versenyt sem hagytam ki, még akkor sem, amikor szörnyen éreztem magam, vagy amikor a tesztelés után úgy éreztem, hogy rosszul leszek. Tudtam, hogy abban a pillanatban, amikor a tesztpilótát az autóba engedem, az egy lehetőség lesz számára, hogy megmutassa, mennyire jó. Ha nem engedem be az autóba, akkor beszélhet egész nap. Az embernek meg kell védenie a területét.”

Friss