2024. április 23. 18:01

KezdőlapF1Az egyik kommentátor hisztizéssel vádolja Verstappent - igaza van?

Az egyik kommentátor hisztizéssel vádolja Verstappent – igaza van?

-

Nem mindenki szimpatizál a virtuális Le Mans-i 24 órás után kiboruló Max Verstappennel.

Az év legnagyobb szimulátorversenye után Max Verstappen kritikájától bolydult fel a szimulátoros közösség. A kétszeres Forma-1-es világbajnok azután borult ki, hogy önhibáján kívül bukta el a győzelmet a virtuális Le Mans-i 24 óráson, mert egymás után kétszer is kidobta őt a játék (miként sokan másokat is). Már az első alkalom után közel két körös hátrányba került úgy, hogy azelőtt egy perces előnnyel vezetett, majd hiába kapaszkodott vissza a 17.-ről a 14. helyre, ismét lefagyott előtte a képernyő.

A második eset után a Team Redline színeiben versenyző holland már nem folytatta tovább, és a csapata Twitch-streamjén élő adásban ment neki a szervezőknek. „Elképesztő balszerencsének nevezik, de ez csak inkompetencia. A saját játékukat sem tudják kontrollálni. Ez már a harmadik alkalom, hogy kidobott a játék verseny közben, és az utolsó alkalom, hogy versenyeztem. Mi értelme így? Öt hónapot töltesz azzal, hogy megnyerd ezt a bajnokságot, amit vezetsz, és próbálod megnyerni ezt a versenyt, amire két hónapot készültél, és akkor így kezelik ezt?”

„Vicc, bohócműsor, szégyen” – Verstappen kiborult, szerinte kaszinóban is hamarabb nyerne

„Minket is [kidobott a játék], de nem tesznek ezzel semmit. Őszintén szólva, ez egy vicc, nem is lehet versenynek nevezni, mert egy bohóckodás. Ezért volt jobb feladni a futamot, mert hat órán át körözni a 15. helyen senki számára nincs értelme. Ez szégyen a csapatként tett erőfeszítéseinkre nézve. Igazán remélem, hogy a szervezők megfontolják ezt, mert ezen a platformon ez nem fog működni.

„Le fogom törölni a játékot a számítógépemről, és legalább felszabadítok némi tárhelyet. Remélem, mindenki ezt fogja tenni!”

Ezután Verstappen a Discordon írásban is kifejtette a véleményét. „Ezt egyszer fogom leírni. Lehet, hogy ki lesz törölve, de kit érdekel. Öt hónapig készültünk a bajnokságra és két hónapon át a Le Mans-ra és ezek után ezt kapjuk – dühöngött. – Hogyan támaszkodhattok a szabályokra, ha még a szar szervereteket sem tudjátok irányítani?”

„Nem először csináljuk ezt. Én konkrétan a négy eseményből háromszor lekapcsolódtam. Az ember azt gondolná, hogy az első és a második alkalom után tanultok, de ez katasztrófa. A Le Mans szervezőinek meg kéne vizsgálniuk, hogy merre akarnak továbbmenni, mert ezen a platformon ez csak bohóckodás. Soha nem fogok [itt] újra versenyezni, és ennek a hozzá nem értésetek az oka. Remélem, sokan követnek engem, és valahol máshol építhetünk valami szépet, mert ezek a csapatok, márkák és versenyzők megérdemlik.”

Verstappen kifakadása természetesen nem mindenkinek nyerte el a tetszését, az élő közvetítés egyik kommentátora például nemes egyszerűséggel hisztinek nevezte azt, amit a holland pilóta csinált. „A kettes számú Team Redline-autó áll az élen, az egyes számú pedig kiszállt a versenyből annak ellenére, hogy vezeti a bajnokságot. Max Verstappen hisztizni kezdett és úgy döntött, hogy feladja” – közölte.

Verstappen írásban is kifakadt, forradalmat robbantana ki

Persze, mondhatjuk, hogy nem egyezik a hosszú távú versenyzés szellemiségével az, amit a kétszeres világbajnok csinált, hiszen végső győzelemre esélyes csapatok a valóságban sem szoktak kiszállni pusztán azért, mert nagy hátrányba kerültek, hanem becsülettel végigcsinálják a versenyt. Ugyanakkor Verstappen dühét is meg lehet érteni, hiszen a vele történteknek nem szabadna előfordulnia, és bármit is állít Romain Grosjean, az ilyesmi nem feleltethető meg a valóságban bekövetkező műszaki hibáknak, hiszen azért a csapat a felelős.

Az ilyen esetek sokkal inkább olyan problémákkal állíthatóak párhuzamba, amelyekért a szervezők a felelősek. Például aligha tárná szét a kezét bárki arra, ha a valódi Le Mans-i 24 óráson véletlenszerűen feljönnének a kerékvetők, és mindig más versenyzőnek okoznának defektet, több körös hátrányba taszítva ezzel őket. Mert ezt ugyanúgy a szervezők hatásköre lenne elkerülni, mint azt, hogy a játék véletlenszerűen lecsatlakoztasson versenyzőket, akik egy ilyen eset után több hónapnyi felkészülést dobhatnak ki a kukába.

Friss