2024. április 25. 18:20

KezdőlapF1Amit lehetett a Ferrarinak, a Red Bullnak nem - Verstappen miatt büntették...

Amit lehetett a Ferrarinak, a Red Bullnak nem – Verstappen miatt büntették az imolai pályát

-

A Max Verstappen és David Coulthard részvételével zajló forgatási nap miatt ellett büntetést fizetnie az imolai Autodromo Enzo e Dino Ferrarinak, és ami ennél érdekesebb, hogy a Ferrari a tavalyi évzáró eseményén vélhetően megtette ugyanazt, mint amit a Red Bull a forgatásán, de azért nem járt büntetés.

Miután a tavalyi Japán Nagydíjon bebiztosította második világbajnoki címét, Max Verstappen és a Red Bull korábbi pilótája, David Coulthard filmes napon vett részt az imolai versenypályán. A holland és a skót veterán a promóciós célokat szolgáló forgatáson GT-autókat és Sebastian Vettel 2013-as világbajnok Red Bull RB9-esét is vezette az Autodromo Enzo e Dino Ferrarin.

És ez volt a probléma, a tavalyi RB18-as rekorddöntéseit megelőzően a Red Bull legeredményesebb autójának számító RB9-es ugyanis még 2,4 literes V8-as motorral hajtott, ami lényegesen hangosabb a jelenlegi turbóhibrideknél. Verstappen és Coulthard körözése pedig aktiválta a helyi zajszennyezésmérőket, ami miatt az imolai pályának 500 eurós bírságot kellett fizetnie.

Az alábbi cikkben több videó is mutatja, mit csinált Verstappen aznap Imolában:

Verstappen világbajnok autót vezetett, de nem a sajátját (videó)

A Ferrarinak lehetett, amit a Red Bullnak nem?

Ez a büntetés nem mellesleg érdekes kérdéseket is felvet, Elena Penazzi, Imola versenypálya, idegenforgalmi és lakossági tanácsosa a Corriere dello Sportnak ugyanis úgy nyilatkozott: „A Red Bull eseménye volt tavaly az egyetlen alkalom, amikor a pálya túlzottan hangosnak bizonyult, azon kívül annak ellenére mindig a limiten belül maradt, hogy számos esemény zajlott rajta. Október 12-én a Red Bull egy régebbi autóval jelent meg, és mindössze néhány kör erejéig túllépte a limitet.”

Nekünk ezek után már csak egyetlen kérdésünk lenne: a Ferrari október végi, ezúttal Imolában tartott szokásos évzáró eseménye hogyan maradt a limiten belül, amikor ott nem csak V8-as, hanem V10-es és V12-es korábbi Forma-1-es autók is a pályán voltak, ráadásul egyszerre több is.

Természetesen nincsenek a birtokunkban a zajszintmérők adatai, de azt nagy bizonyossággal lehet állítani, hogy nagyobb volt a zajszint, mint a Red Bull forgatásán. Lehet, hogy pusztán arról van szó, hogy amit a Ferrarinak lehet Olaszországban, az Enzo Ferrari fiáról elnevezett pályán, azt a Red Bullnak nem?

Az alábbi cikkünkbe ágyazott videókon bárki meghallgathatja, hogyan zengett a környék a Ferrari évzáróján:

Zengett a környék Imolában – így szól Schumacher egykori V12-es Ferrarija ma (videó)

Friss