2024. április 24. 12:13

KezdőlapF1Így tört össze nagyon csúnyán egy F1-es autót az FIA elnöke (videó)

Így tört össze nagyon csúnyán egy F1-es autót az FIA elnöke (videó)

-

Mohammed bin Szulajm még versenyzőként egyszer csúnyán összetört egy Forma-1-es Renault-t hazájában. Ami a közelmúltbeli eseményeket illeti, hátralépését sokan vereségként értelmezik, de valójában nem ennyire egyszerű a helyzet.

Ahogyan az köztudott, Mohammed bin Szulajm, az FIA jelenlegi elnöke korábban autóversenyzőként tevékenykedett. Rallyversenyzőként rendkívül sikeresnek számított, hiszen 14 alkalommal nyerte meg a közel-keleti bajnokságot, ám más kategóriában már akadtak problémái, ahogyan azt az alább látható videó is bizonyítja.

Az Egyesült Arab Emírségekből származó diplomata 2009-ben F1-es autóba ülhetett, ráadásul hazai pályán, Dubajban. Bin Szulajm egy Renault-t vezethetett, és egy Ford GT-vel kellett versenyeznie. Normál körülmények között nem is kérdés, hogy melyik kocsi a gyorsabb, ám Bin Szulajm már a célegyenesben, kevesebb mint 5 másodperccel a rajt után hibázott, és a falnak csapódott. Az autó bal oldala nagyon csúnyán összetört, és szerencse, hogy a Fordot nem találta el.

Nem biztos, hogy most is falnak ment

Sokan azt gondolják, hogy az arab szakember mostanában átvitt értelemben megy sokszor falnak. Kétségtelen, hogy lassan összeszámolni is nehéz, hogy az elmúlt hetekben hány botránynak volt a főszereplője. A legfrissebb hír vele kapcsolatban, hogy, miként arról mi is beszámoltunk, egyet hátralép, és mostantól kezdve nem szól bele az F1 napi ügyeibe.

Robbant a bomba az F1-ben: lemondott az irányításról az FIA elnöke – vajon ezzel a háborút is elveszítette?

Többen úgy vélik, hogy ezzel a Forma-1, illetve annak kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media, ha háborút nem is, de csatát mindenképpen nyert. Az FIA szóvivője szerint viszont mindez egy előre eltervezett lépés volt, és nincs köze a két fél közötti háborúskodásnak. Craig Slater, a Sky Sports riportere arról számolt be, hogy a Motorsport Világtanács vezető tagjai közül sokan nem értenek egyet Bin Szulajm vezetési stílusával, és próbáltak tanácsot adni neki.

Kétségtelen, hogy 2021-es megválasztása óta már rengeteg dolog került a rovására. Sokan nem értettek egyet azzal, ahogyan a 2021-es szezonzárón kirobbant botrányt kezelte, és kétségtelen, hogy a költségplafonnal kapcsolatos eredmények is későn születtek meg. Emellett az ékszerekre vonatkozó szabályok erőltetésével sem értett egyet mindenki, és többek szerint lehetett volna jobban kommunikálni a Japán Nagydíj végjátékát, miszerint a pilóták teljes pontokat kapnak, ami Max Verstappen vb-címének bebiztosítását eredményezte. Az F1-gyel pedig akkor rúgta először igazán össze a port, amikor az FIA előzetes egyeztetés nélkül nyilvánosságra hozta az idei versenynaptárat.

A konfliktus viszont csak januárban éleződött ki igazán: előbb üdvözölte, hogy az Andretti csatlakozni akar a sorozathoz, miközben a Liberty, illetve a csapatok jól láthatóan nem akarnak új istállót. Nem sokkal később pedig reagált arra a hírre, hogy a szaúdi állami befektetési alap állítólag meg akarta vásárolni az F1-et, amire ügyvédi levél formájában érkezett reakció.

Miután napvilágot látott a hír Bin Szulajm hátralépéséről, Dieter Rencken, a RacingNews365.com szakírója értékelte a kialakult szituációt. Írását azzal kezdte, hogy az F1 vezető személyiségei indítottak kampányt a médián keresztül Bin Szulajm ellen, ám mint arra rávilágított, a helyzet korántsem egyszerű, és az sem biztos, hogy az elnök vesztesen jön ki az egészből.

A dél-afrikai-belga újságíró rámutatott, hogy valójában honnan ered a konfliktus. Miközben a Liberty a bevételt akarja maximalizálni, addig Bin Szulajm azzal kampányolt megválasztása előtt, hogy a tagszövetségek érdekeit helyezi előtérbe. Az egyes futamokat ugyanis a tagszövetségek szervezik, és bármennyire meglepő, promóter nélkül lehetne F1-es nagydíjat rendezni (erre Monaco a legjobb példa), tagszövetség nélkül viszont nem. Utóbbi biztosítja a sportfelügyelők egy részét, a pályabírókat, az ellenőrzést és az időmérést, valamint ellátja az orvosi és az adminisztratív feladatokat.

Bin Szulajm és elődei, Jean Todt, illetve Max Mosley között van egy fontos különbség: míg a jelenlegi elnök a normál ranglétrán, saját tagszövetségén keresztül jutott el mostani pozíciójába, addig a francia és a néhai brit szakember egyaránt kívülről érkezett. Ennek az volt a következménye, hogy az FIA és a jogtulajdonos közötti határok elmosódtak, sőt, adott esetben utóbbi felé billent a mérleg nyelve.

Mohammed bin Szulajm
Mohammed bin Szulajm (Fotó: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool)

Bin Szulajm megválasztásával viszont kiéleződtek az ellentétek. A Liberty Media részvényesei egyre nagyobb megtérülést akarnak látni, ezért az árak egyre nagyobbak, amit nyilvánvalóan a szurkolók is megéreznek például a jegyárakon keresztül. Közülük sokan a helyi szövetség tagjai, és a helyzet nyilvánvalóan nem nyeri el a tetszésüket.

A másik aspektus Bin Szulajm szexista botrányához kapcsolódik: a 61 éves szakember 2001-ben, saját blogján tett kétségtelenül vállalhatatlan megjegyzéseket a nőkre. Azonban azt a lehetőséget nem szabad elvenni tőle, hogy azóta változott a világlátása, ami pedig a jelenlegi szituációt illeti, az FIA-nál sokkal jobb a helyzet, mint a Libertynél. A Motorsport Világtanácsban 25 százalék a nők, míg 50 a sokszínűség aránya, míg a Liberty igazgatótanácsában mindkét arány csupán 12,5 százalék. A csapatok pedig sokkal inkább a jogtulajdonosra hasonlítanak ebből a szempontból.

Szintén fontos leszögezni, hogy az elnök személyét nem az F1, a Liberty vagy a csapatok, hanem az FIA irányító testülete határozza meg. Éppen ezért egy esetleges bizalmatlansági szavazásból Bin Szulajm akkor is simán kijöhet győztesként, ha az F1, illetve annak istállói nem szívesen látják őt az elnöki székben. Ez történt Mosley-val is 2008-ban, amikor a szexbotránya után kétharmados többséggel voksoltak mellette.

Bin Szulajmot pedig minél jobban támadják a médián keresztül, a tagok annál inkább „keresztes lovagként” tekintenek rá, aki harcol egy „arctalan birodalom” ellen, amely kiaknázza az „ő” Forma-1-üket. Ami pedig a hátralépését illeti, ezzel az intézkedéssel vélhetően ténylegesen elnöki szerepet tölthet be, és az egyes területek irányítását a megfelelő szakemberekre bízza.

Friss