2024. április 23. 19:25

KezdőlapF1Főnöke üzent, alighanem ez az utolsó esélye az eddig alulteljesítő pilótának

Főnöke üzent, alighanem ez az utolsó esélye az eddig alulteljesítő pilótának

-

Franz Tost leszögezte, az eddig a várakozáson alul teljesítő Cunoda Jukinak több pontot kell szereznie, mint tavaly. Az AlphaTauri csapatfőnöke szerint jobban fognak szerepelni, mint 2022-ben, a mezőny pedig szorosabb lesz.

Az AlphaTauri az F1-es mezőnyből ötödikként mutatta be idei festését, ráadásul az Alfa Romeo és a Haas után az idei autóját is leleplezte, vagy legalábbis annak bizonyos, kevésbé fontos részleteit. Cunoda Juki a harmadik idényét fogja megkezdeni az istálló színeiben, és viszonylag nagy biztonsággal kijelenthető, hogy ha idén sem hozza az elvárt szintet, akkor nem kap újabb esélyt a Red Bulltól.

Megjött a Red Bull kistestvére – ilyen lett a 2023-as Alpha Tauri! (fotók)

A japán versenyzőről 2021-es bemutatkozása előtt úgy vélekedtek, hogy tehetségesebb a másik két akkori újoncnál, Mick Schumachernél és Nyiikta Mazepinnél. Abból a szempontból ez be is igazolódott, hogy a német és az orosz pilótával ellentétben ő még mindig a mezőny tagja, de korántsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Első idényében 32 pontjával mindössze a tizennegyedik helyen végzett az összetettben, miközben csapattársa, Pierre Gasly az Aston Martin és az Alpine párosát is felülmúlta, és közel 3 és félszer annyi pontot szerzett, mint Cunoda. Tavaly egy ideig úgy tűnt, hogy valamelyest javul a teljesítménye, de a hatodik fordulót követően mindössze egyetlen pontot gyűjtött, igaz, az autó sokat vesztett a versenyképességéből. Franz Tost szerint azonban ez a mostani idényre változni fog, így pilótájától is többet vár.

„Juki tavaly küszködött az autóval – kezdte az AlphaTauri csapatfőnöke. – Mivel arra számítok, hogy idén meglehetősen versenyképes kocsink lesz, Jukinak mindig arra kell törekednie, hogy a Q3-ban legyen, a futamokon pedig pontszerző helyen végezzen. Ő egy nagyon magasan képzett versenyző, és két Forma-1-es szezonnal a háta mögött most már rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Emiatt természetesen sokkal több pontot kell szereznie, mint tavaly.”

Az üzenet világos: Cunodával szemben fogytán van a türelem, és idén már teljesítenie kell, különben elég hamar véget ér az F1-es pályafutása. Ugyanakkor az osztrák szakember ezzel elég nagy nyomást helyezett rá, és ha mindez nem lenne elég, vélhetően csapaton belül sem lesz könnyű dolga. Gaslyt Nyck de Vries váltotta, aki ugyan eddig csak a tavalyi Olasz Nagydíjon indult, de más kategóriákban sikert sikerre halmozott. Mindezek ellenére a 22 éves versenyzőnek nagy arcvesztés lenne, ha kikapna egy olyan pilótától, aki lényegében újoncként kezelhető.

Tost arra is kitért, hogy általánosságban mit vár a szezontól. Amellett, hogy az AlphaTauritól javulásra számít, úgy véli, a tavalyinál jóval kisebb lesz a különbség az egyes autók között, persze a realitás talaján maradva. Éppen ezért nem gondolja, hogy a 2022-es szezonhoz hasonlóan ezúttal is négy futammal a vége előtt dől el az egyéni bajnoki cím.

Forma-1, Cunoda Juki, AlphaTauri bemutató 2023
Cunodán már most nagy a nyomás (Fotó: Colin Kerrigan/Red Bull Content Pool)

„Úgy gondolom, hogy az egész mezőny sokkal szorosabb lesz – jelentette ki. – Persze a három élcsapatnak továbbra is előnye van az infrastruktúrából és a személyzetből fakadóan, de egészen biztos vagyok benne, hogy 2023-ban sokkal kiegyenlítettebbek lesznek az autók. Ráadásul, míg tavaly [Max] Verstappen elég korán megnyerte a bajnokságot, az idei évet illetően nem számítok arra, hogy egyetlen versenyzőnek ekkora előnye lesz, és ennyire hamar győz. Úgy vélem, ez egy, a szezon végéig tartó küzdelem lesz. A szurkolók és mi is ezt szeretnénk látni.”

Friss