2024. április 26. 06:24

KezdőlapF1Ismét lesz rózsaszín autó a rajtrácson, az utolsó F1-es csapat is bemutatta...

Ismét lesz rózsaszín autó a rajtrácson, az utolsó F1-es csapat is bemutatta idei autóját (képek)

-

Az Alpine bemutatta idei autóját, az A523-ast. A francia istálló a tavalyi évhez hasonlóan idén is rózsaszín autóval teljesíti a szezon első futamait.

Már csak egy csapat volt hátra, hogy teljessé váljon a bemutatott F1-es autók, illetve bizonyos esetekben inkább festések sora. Az Alpine magyar idő szerint este 9 órától, Londonban tartotta meg az eseményt, keretében leleplezték új autójukat, az A523-ast. Az enstone-iak két festést mutattak be, ugyanis a tavalyi évhez hasonlóan idén is rózsaszín autóval teljesítik a szezon elejét, a névadó szponzor BWT tiszteletére. Ezúttal nem az első kettő, hanem az első három futamon lesz ilyen színű, utána visszatér a megszokott kék alap. 

Az Alpine szakított a megszokott gyakorlattal, és már a leleplezés előtt bejáratta az új kocsit, vagyis a versenygépet valójában nem most láthattuk először. Az A523-ast még hétfőn, Silverstone-ban vitték pályára, és állítólag minden rendben ment. Az autóról jó minőségű fotó és videó is készült, így az enstone-i csapat lényegében lebukott a bemutató előtt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dylan Mccurdie (@dylan_mccurdie_photo) által megosztott bejegyzés

Az Alpine tavaly a szezon nagy részében a középmezőny legjobbja volt, és végül meg is szerezték a konstruktőri negyedik helyet a McLaren előtt. Utoljára 2018-ban jártak ilyen magasságokban, akkor még Renault néven, vagyis a harmadik évére készülő formáció látszólag felfelé ívelő pályán van. Ám a jelek arra utalnak, hogy sokkal inkább lejtmenet várható.

A pályán kívül katasztrofálisan teljesítettek 2022-ben, ugyanis rövid idő előtt két fontos versenyzőt is elveszítettek. Sokatmondó, hogy Fernando Alonso már a nyári szünet előtt aláírt az akkor még sokkal lassabbnak tűnő Aston Martinhoz, de az igazi csapás akkor érte őket, amikor Oscar Piastri bejelentette, nem hajlandó az Alpine-nál versenyezni idén. Az ausztrál újonc éveken át a franciák akadémiáján nevelkedett, most viszont a McLarennél fog debütálni.

Alpine A523, bemutató
Fotó: Alpine

Alonso helyét így nem ő veszi át, hanem Pierre Gasly. A 27 esztendős pilóta sokáig a középmezőny egyik legjobbja volt, miután lefokozták a Red Bulltól, és háromszor is dobogóra állhatott, amiből az egyik ráadásul futamgyőzelem volt. A tavalyi idénye viszont nem sikerült jól az AlphaTaurival, ami elsősorban nyilvánvalóan a gyenge autónak volt betudható, de rajta is érezhető volt, hogy nagyon menni akar. Ősszel végül eldőlt, hogy teljesül a kívánsága, és hosszú idő után elhagyta a bikások kötelékét.

 

A francia versenyzőpárost Esteban Ocon teszi teljessé, aki 2020 óta ott van a csapatnál. Tavaly pontszámban sikerült megvernie Alonsót, de ez nagyon csalóka, hiszen egykori csapattársát sokkal többször sújtotta technikai hiba, ráadásul az egyszeres futamgyőztes is tett róla, hogy a spanyol pilóta ne érezze jól magát. Kérdés, hogy Gaslyval milyen lesz a viszonya, hiszen köztudott, hogy az utóbbi években nem kedvelték egymást, és bár mindketten hangsúlyozzák, hogy elásták a csatabárdot, ez azért potenciális konfliktust rejt magában. Könnyen lehet tehát, hogy az istálló élén a második évét kezdő Otmar Szafnauernek nem lesz könnyű dolga.

Itt lehet visszanézni az Alpine bemutatóját

Friss