2024. március 28. 18:37

KezdőlapF1Komoly változások a Ferrarinál - távozott a csapat ikonikus alakja

Komoly változások a Ferrarinál – távozott a csapat ikonikus alakja

-

Leváltotta vezető stratégáját a Ferrari, amely egy fiatal, ígéretes szakemberrel a bokszfalon vág neki a 2023-as évnek.

Megtette az első lépéseket a Ferrari stratégiai csapatának átszervezésében Frédéric Vasseur, a Scuderia idei évtől kinevezett új csapatfőnöke, számolt be róla a Corriere della Sera. A francia szakember az érkezése után hangsúlyozta, hogy nem akar ajtóstul rontani a házba, és leginkább a mostani embereinek akarja megtalálni a megfelelő pozíciót ahelyett, hogy lecserélné őket.

Ennek szellemében születhetett az a döntés, amelynek értelmében Inaki Rueda, a Ferrari vezető stratégája mostantól nem a bokszfalon, hanem a gyárban teljesít majd szolgálatot, helyét pedig Ravin Jain veszi át. Az indai származású 28 esztendős angol mérnök már korábban is Maranellóban dolgozott, az Oxfordi Egyetemen diplomázott fizika szakon, majd matematikai és elméleti fizikából szerzett mesterdiplomát. Még gyakornokként csatlakozott a Scuderiához, és korábban is nagy becsben tartották, most pedig jóval nagyobb felelősség nehezedik majd a vállaira.

Inaki Rueda, Ferrari
Már nem Inaki Rueda a Ferrari vezető stratégája Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Persze mondhatjuk, hogy a tavalyi szezonban hibát hibára halmozó, és az azt megelőző években is rendszeresen csődöt mondó Rueda vezette stratégiai csapatnál nem lesz nehéz jobb munkát végezni, de pont az a fajta, Ferrarira jellemző nyomás teszi kiemelkedően nehézzé ezt a munkakört, amivel Jain elődje sem igazán tudott megbirkózni.

Távozott a Ferrari rejtélyes embere

A legnagyobb horderejű változtatás kétségtelenül Rueda visszavonása a gyárba, de más változások is történtek Maranellóban: távozott a csapattól Gino Rosato, a Ferrari amolyan mindenese, aki 1991-ben kezdett részmunkaidőben dolgozni a Scuderiánál, majd 1997-től 2009-ig a csapat főállású tagja volt. Ekkor a Lotus Group alelnöke lett, de 2014-ben visszatért a patinás istállóhoz, és minden versenyhétvégére elutazott, de az idei szezonban már nem tart a maranellóiakkal.

Rosato egyébként olyannyira szoros barátságot ápol Kimi Räikkönennel, hogy ő a 2007-es világbajnok fiának, Robinnak a keresztapja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gino Rosato (@gino_rosato)

Rosato (balra) és Michael Schumacher 2009-ben 

A Corriere ezen kívül beszámolt arról is, hogy Claudio Albertini, a szerelőcsapat vezetője veheti át a Ferrari akadémiájának irányítását. Vasseur emellett világos felelősségi köröket határozott meg magának és Laurent Mekies sportigazgatónak. Utóbbi a csapattal kapcsolatos minden műveletért felel majd a versenyhétvégéken, míg Vasseur felel a pilótákért, a szponzorokért, és ő áll a média rendelkezésére is.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss