2024. május 03. 03:45

KezdőlapF1Ismét nem értett egyet egymással a Mercedes és a Red Bull főnöke

Ismét nem értett egyet egymással a Mercedes és a Red Bull főnöke

-

Christian Horner és Toto Wolff, a Red Bull, illetve a Mercedes csapatfőnöke ezúttal a szükséges tesztelési idő kérdésében nem értettek egyet teljesen. A Ferrarit irányító Frédéric Vasseur utóbbi véleményét osztotta.

Csütörtökön megkezdődött a Forma-1 bahreini tesztje, és az ebédszünetben sajtótájékoztatót tartottak a csapatfőnökök részvételével. Az eseményen ott volt az elmúlt két évben szinte folyamatosan egymással háborúzó Christian Horner és Toto Wolff, a Red Bull, illetve a Mercedes csapatfőnöke. Nem túl meglepő, hogy ezúttal is akadt egy kérdés, amelyben nem értettek egyet.

Forma-1, Toto Wolff, Christian Horner, Bahrein teszt 1. nap 2023
Megint véleménykülönbség alakult ki Wolff és Horner között (Fotó: Dan Istitene/Getty Images)

A téma tesztelési lehetőség mennyisége volt, ami az elmúlt évtizedekben minimálisra csökkent. Ami az előszezont illeti, tavaly még kétszer három napon át tartott a felkészülés, idén viszont már csak három napon át tesztelnek Szahírban. Sokan, főleg a pilóták közül úgy vélekednek, hogy ez túl kevés, de Horner pont a másik irányba változtatna, legalábbis ami a következő két évet illeti.

„Nézzék meg a megbízhatóságot – kezdte. – Volt egy nagyon korai piros zászlónk, de ezt elég hamar orvosolták. Ezek a szabályok elég stabilak. Ha ránézünk a megbízhatóságra, akkor már-már mondhatnánk, hogy a promóterek által mostanában összezsúfolni kívánt futamok mennyiségének ismeretében miért ne lehetne kétnapos a teszt, majd utána versenyezni? Ha ettől kicsit felborul a mezőny, akkor még mindig van elég idő helyrehozni. 2026 azonban nagyon más, mert a motor és a karosszéria koncepciója is új lesz, de a jelenlegi erőforrásokkal és szabályokkal szerintem a három nap bőven [elég].”

A versenyzők aligha díjaznák a tesztnapok számának csökkentését, hiszen többen már most a túl kevés tesztlehetőségre panaszkodnak, még úgy is, hogy a csapatok évente kétszer élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy egy filmes nap keretében legfeljebb 100 km-t tesztelhetnek. Wolff szintén nem ért egyet kollégájával, de azt is hozzátette, hogy a hivatalos tesztidő növelésének ötletét sem osztja, történjen az bármilyen formában is.

„Úgy gondolom, jó a tervünk arra, hogy a jelenlegi megoldásnál maradjunk, a forgatási napokat pedig talán kicsit rugalmasabbá tehetjük – jelentette ki. – Nem hiszem, hogy növelnünk kellene a költségeket egy második autóval vagy több nappal. Úgy gondolom, hogy a fiatal versenyzőknek némi időt kell adnunk az autóban, de ez nyilvánvalóan nem könnyű. Nekünk az lenne a jó, ha maradnánk a mostani helyzetnél.”

Wolff ezzel egyébként bizonyos szempontból saját versenyzőjével ment szembe: George Russell nemrég úgy nyilatkozott, hogy szerinte érdemes lenne csapatonként két autóval tesztelni. A sajtótájékoztatón részt vett a Ferrari nemrég kinevezett csapatfőnöke, Frédéric Vasseur is, aki a két álláspont közül a Mercedes-vezérét osztja, hiszen ő is jónak tartja a jelenlegi helyzetet.

Komoly szabályváltozást szeretne Hamilton csapattársa

„Úgy vélem, ez a szezon az előző folytatása, és nem vagyok benne biztos, hogy van értelme megduplázni a megtett távot a téli időszakban – utalt a kétautós megoldásra. – Az új szabályok miatt vélhetően csökkenni fog a tesztelési [idő], hogy a lehető legjobb állapotban készülhessünk 2026-ra, de ami 2023-at illeti, szerintem ez rendben van.”

Friss