2024. április 18. 08:12

KezdőlapF1Így próbálta a McLaren üléshez segíteni Ricciardót az idei szezonra

Így próbálta a McLaren üléshez segíteni Ricciardót az idei szezonra

-

A Netflix F1-es dokumentumsorozatának ötödik évadából kiderült, hogy a McLaren megpróbált közbenjárni annak érdekében, hogy Daniel Ricciardónak legyen versenyzői ülése a 2023-as szezonra.

Amellett, hogy összefoglalja az előző szezon történéseit, a Drive to Survive (Hajsza a győzelemért) aktuális évadából rendre kiderülnek olyan dolgok, amelyek korábban rejtve maradtak, vagy legfeljebb pletyka szintjén számolt be róluk a sajtó. A Netflix sorozatának 5. évada behatóan foglalkozik az Alpine és a McLaren között Oscar Piastri miatt kirobbant balhéval is, a 6. epizódban pedig van egy érdekes jelenet, amelyben Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója felajánlja Daniel Ricciardót a franciáknak.

Az ausztrál pilótát másfél évnyi küszködés után a tavalyi nyári szünet alatt menesztette tulajdonképpen a csapat, ami a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy közös megegyezéssel szerződést bontottak, Ricciardónak pedig szabad szemmel is jól látható összeget fizettek 2023-ra.

Ezzel egyidőben a wokingiak bejelentették, hogy leigazolták Oscar Piastrit, az Alpine tartalékpilótáját. A tavalyi Forma-2-es bajnok körül ekkor már állt a bál, hiszen Fernando Alonso váratlan Aston Martinhoz szerződése után az Alpine bejelentette, hogy Piastrit lépteti elő 2023-tól, nem sokkal ezután azonban az ausztrál pilóta közölte, hogy ő semmilyen szerződést nem írt alá, és nem lesz az Alpine versenyzője.

Ekkor már sejthető volt, hogy valamelyik csapatnál van ülése, és mint kiderült, már korábban aláírt a McLarenhez.

Kínos és bizarr részletek derültek ki az F1 nyári átigazolási balhéjáról

 

A 6. epizódban láthatjuk, ahogy a nyári szünet utáni első versenyen, Belgiumban Otmar Szafnauer, az Alpine csapatfőnöke felkeresi Zak Brownt a McLaren motorhome-jában, majd közli vele, hogy készek perre menni, és 5 millió dollárt szeretnének kapni, mert ennyit költöttek Piastrira. Brown a McLaren garázsában Andreas Seidl csapatfőnökkel beszélgetve „őrültségnek” nevezi Szafnauer tervét, miután korábban felvetette a riválisának, hogy ebből hatalmas PR-katasztrófa lehet, és megér-e ennyit ez az Alpine-nak. Szafnauer erre közölte, hogy 5 millió dollárt nem hagynak csak úgy elúszni.

Brown a Netflix kameráinak beismerte, hogy nem számított ilyen lépésre az Alpine-tól, de van rá megoldása. Ezután láthatjuk, hogy az Alpine motorhome-jában felmegy az emeletre, majd halljuk, ahogy Laurent Rossival, az Alpine vezérigazgatójával társalog. „Úgy érzem, hogy segíthetek. Zárjuk le ezt a dolgot” – mondta Brown.

Ezután vélhetően arról beszélgetnek, hogy az Alpine kit szemelt ki Alonso utódjának, mert Rossi felsorolja Nico Hülkenberget, Mick Schumachert és Pierre Gasly-t is. Majd Brown rákérdez: „És Daniel? Szeretném itt látni, de csak azért, mert szeretném, ha a sportágban maradna. Ő is az egyik lehetőség?”

Erre Rossi azt felelte, hogy „talán adunk neki egy esélyt.”

Rossi is megszólalt a Piastri-balhéról, és nem mondott túl kedves dolgokat

Ricciardo végül nem tudott visszatérni egykori csapatához, hiszen az Alpine Pierre Gasly-t választotta. Hogy miért nem, arról igen sokatmondóak voltak azok a felvételek, amelyeken Adam Cooper újságíró Laurent Rossival beszélgetett a garázs mögött, a vezérigazgató pedig elismerte, hogy semmiképpen sem előny, hogy Cooper szavaival élve Ricciardo mindenkit magára haragított az Alpine-nál, amikor 2020-ban eljött az akkor még Renault néven futó csapattól.

Miután a Japán Nagydíjon bejelentették Gasly szerződtetését, Szafnauer a Netflix kameráinak megerősítette, hogy nem fognak perelni Piastri miatt, és most már úgy gondolja, hogy még jobban is jártak, és a McLaren és Zak Brown helyében ő Gasly-t igazolta volna le.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss