2024. április 25. 11:48

KezdőlapF1Büntetés helyett újabb kivétel Hamiltonnak, de most a Mercedest sem szankcionálják

Büntetés helyett újabb kivétel Hamiltonnak, de most a Mercedest sem szankcionálják

-

A Mercedes nem nyilatkozott arról, hogy Lewis Hamilton ékszerek viselése nélkül fog autóba ülni a bahreini szezonnyitó hétvégéjén, így felmerült, hogy az istálló ismét büntetést kaphat.

Az FIA tavaly elkezdte szigorúan ellenőrizni és betartatni az ékszerek és a tűzálló alsónemű viselésére vonatkozó előírásokat, ami több versenyző nemtetszését is kiváltotta, mondván, a szövetség nem a fontos problémákkal foglalkozik. A leginkább Lewis Hamilton tüntetett a szigorítás ellen, mivel számos ékszert visel. A hétszeres világbajnok ekkor közölte, hogy vannak olyan piercingjei, amiket nem tud csak úgy kivenni – a Vainty Fairnek később elárulta, hogy csak polgárpukkasztásból mondta, hogy intim helyen is van ilyen testékszere –, a Miami Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján pedig ékszerekkel teleaggatva jelent meg, világossá téve, hogy mi a véleménye a hirtelen mindennél fontosabbá váló ügyről.

Bizarr ügy miatt vizsgálták Hamiltont, de végül nem őt, hanem a Mercedest büntették meg

Az FIA a Monacói Nagydíjig adott akkor haladékot Hamiltonnak az ékszerei kivehetővé tételére, a hétszeres világbajnok pedig az orrpiercingjét ki is vetette, de ettől később begyulladt annak a helye, és emiatt járhatott az orvoshoz. A Szingapúri Nagydíjon pedig egyszer csak jött az idézés a Nemzetközi Sportkódex L függelékének (ez a versenyző felszereléséről rendelkezik, és tartalmazza többek között az ékszerviselésre vonatkozó előírásokat) megsértése miatt.

Mint kiderült, a Mercedes a gépátvétel során nem közölte, hogy Hamilton nem felel meg a szabályoknak (a tavalyi szezon óta a csapatok nem csak az autóik, hanem a versenyzőik szabályosságáért is felelnek, és a gépátvétel során erről is nyilatkozniuk kell), amiért orrpiercinggel ül autóba. A felügyelők 25 ezer eurós büntetéssel sújtották az együttest, Hamiltont azonban felmentették, mert orvosi igazolással rendelkezett arról, hogy nem tanácsos kivennie a piercinget addig, amíg teljesen meg nem gyógyul annak a helye.

Most, a 2023-as szezon első versenyen előtt pedig hasonló helyzet állt elő, az FIA technikai delegáltja ugyanis hivatalos dokumentumban közölte, hogy pénteken 11 óráig a Mercedest kivéve minden csapat maradéktalanul kitöltötte a mindkét autójára vonatkozó gépátvételi nyomtatványt, a Mercedes a 44-es rajtszámú autója esetében azonban nem nyilatkozott arról, hogy Lewis Hamilton megfelel-e az ékszerviselésre vonatkozó szabályoknak, azaz nincs rajta fém testékszer, fém nyaklánc vagy karóra.

Hamilton átverte az FIA-t, mert nem szereti, ha megmondják, mit tegyen

Garantálható volt, hogy többen nem lesznek elragadtatva attól, hogy ismét az ékszerviselés a téma. „Nem értem, hogy miként lehet ez még mindig téma?! Ha Lewis ékszert akar viselni, csak hagyják neki… Az ő teste, az ő élete, az ő döntése!” – írta Karun Chandhok, a Sky Sports szakértője a Twitteren.

A felügyelők végül még az első szabadedzés kezdete előtt megvizsgálták az ügyet és meghallgatták a Mercedes képviselőjét, majd úgy döntöttek, hogy senkit nem büntetnek meg. Az indoklásban ez áll:

„A felügyelők meghallgatták a csapat képviselőjét és megnézték a kivételért folyamodó Mercedes csapatorvosától kapott jelentést. A felügyelők konzultáltak az FIA orvosi delegáltjával, aki megnézte a jelentést, megvizsgálta a pilótát, és egyetértett a jelentésben leírtakkal. A felügyelők úgy döntöttek, hogy nincs szükség további intézkedésre, mivel a tárgy kivételének gyakori próbálkozásainál felmerül a torzulás veszélye.”

Vélhetően Hamilton innentől kezdve a piercinggel versenyezhet, de kérdés, hogy ezt a kört minden versenyhétvégén le kell-e játszania a felügyelőkkel.

Friss