2024. április 19. 03:58

KezdőlapF1Így könyörgött a mérnöke Verstappennek, hogy menjen már lassabban (videó)

Így könyörgött a mérnöke Verstappennek, hogy menjen már lassabban (videó)

-

Gianpiero Lambiase nem győzte féken tartani Max Verstappent a Bahreini Nagydíj utolsó szakaszában, mondván már nem kell olyan tempót autóznia, amilyet tud. A címvédő hatalmas fölénnyel nyert, ám ezzel együtt úgy véli, hogy a következő futamon nem lesz ekkora az előnye.

Max Verstappen az idei szezon első futamán 38,6 másodperccel ért célba a legjobb, nem Red Bull-autó előtt (bár, ha úgy vesszük, valamilyen szinten az is az), miközben a legjobb Ferrarinak 48, a legjobb Mercedesnek 51 másodpercet adott a teljes versenytáv során. Mindezt úgy, hogy neki is meg kellett küzdenie kisebb problémákkal, a kuplungja például elkezdett túlmelegedni, és a közvetítésben is hallható volt, ahogy a címvédő a blokkolni igyekvő hátsó kerekekre panaszkodott a lefelé váltások során.

A Red Bull viszont ennek ellenére megsemmisítő vereséget mért a riválisokra, és még ennél nagyobb előnnyel is nyerhetett volna, ha a második kiállás után a csapat nem utasítja a versenyzőket arra, hogy fogják vissza a tempót, és 10 körrel a leintés előtt nem tekerik lejjebb a két RB19-es motorját. Az Auto Motor und Sportnak az egyik Red Bull-mérnök megjegyezte, hogy enélkül az utolsó szakaszban körönként egy másodperccel jobb tempóra is képesek lettek volna.

Max Verstappen, Red Bull, Charles Leclerc, Ferrari, Bahreini Nagydíj
Verstappen az első etapban fokozatosan szakította le magáról Leclerc-t, a Ferrarinak pedig később sem volt válasza a Red Bull tempójára  Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Verstappen nem mellesleg eleinte nem nagyon akart engedelmeskedni versenymérnöke, Gianpiero Lambiase kérésének. „Csak hozd haza, Max!” – szólt az utasítás, majd a mérnök közölte: „Oké, 37,0-s köröket, kérlek. Leclerc 37,2-t ment.” Verstappen azonban nem lassított le eléggé, úgyhogy jött az újabb üzenet: „A cél 37,0.”

Végül a holland pilóta közölte, hogy hajlandó lassabban menni, de csak akkor, ha a második helyen autózó Sergio Pérez is ezt teszi. „Örömmel lassítok, de akkor mind a ketten lassítsunk” – mondta, mire mérnöke azzal válaszolt: „Jelenleg nincs verseny, Max. A cél 37,0. Kérlek. 37,0.”

Miután Verstappen továbbra sem vett vissza eléggé, Lambiase újra a fülére szólt: „+0,7, +0,7 a kijelzőn. Meg fogom unni ezt, úgyhogy légy szíves, csak csináld!”

Verstappen végül a 19 körös utolsó etapjából (nem számítva a kivezető körét és a VSC-fázis alatt megtett kört) végül 13 alkalommal 1:36-os kört ment, úgyhogy az 1:37.0-s tempót nem igazán sikerült tartania.

A Verstappen és mérnöke közötti beszélgetés összevágott változatát ITT nézheti meg.

Max Verstappen, Red Bull, Bahreini Nagydíj
Amikor Verstappen áthaladt a célvonalon, Pérez még csak az utolsó kanyar előtt járt Fotó: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool

Szaúd-Arábia más lesz?

Miután George Russell a bahreini szezonnyitó után közölte, hogy szerinte a Red Bull az idei összes versenyt meg fogja nyerni, sokan temetni kezdték az izgalmakat az idei évre, ám Max Verstappen úgy véli, már a következő versenyen teljesen más lehet a kép. A holland pilóta ezt arra alapozza, hogy Bahreinben az összes pálya közül a legérdesebb az aszfalt, és nagyban a jó gumikezelésüknek köszönhették (lágy-lágy-kemény elosztásban is végig tudták csinálni a versenyt, míg az élmezőny többi tagjának két kemény szettre volt szüksége egy helyett), hogy ekkora volt a fölényük.

Brutális jóslat – ennyire nagy bajban lenne a Ferrari és a Mercedes?

„A szaúd-arábiai pálya eléggé különbözik ettől. Sokkal több az egyenes és a gyors kanyar, és sokkal kisebb a gumikopás. Itt különösen jók voltunk a gumikezelésben, úgyhogy arra számítok, hogy Dzsiddában mindenki sokkal közelebb lesz a versenytempóban” – nyilatkozta a futam utáni sajtótájékoztatón a holland.

„Az a verseny nagyon más lesz. Az autónk elég erősnek tűnik nagy sebességnél, de a Ferrari eléggé gyors az egyenesekben, Dzsiddában pedig elég jól jön ez – utalt arra, hogy a maranellóiak az erős motorjukkal és a tavalyinál hatékonyabb autóval az idén már fel tudják venni a versenyt az egyenesekben a Red Bull-lal. – Az idő majd megmondja, most még elég nehéz tudni ezt. Még csak Bahreinben vezettük az idei autókat, szóval várjuk ki. Természetesen igyekszünk a lehető legjobb formánkat hozni, aztán majd a szabadedzéseken kiderül, hogy pontosan hol állunk.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss