2024. április 23. 15:55

KezdőlapF1Leclerc-nél és a Ferrari főnökénél is kezd betelni a pohár a borzalmas...

Leclerc-nél és a Ferrari főnökénél is kezd betelni a pohár a borzalmas szezonrajt után?

-

Olasz sajtóértesülések szerint Charles Leclerc találkozót kért John Elkann-nal, a Ferrari elnökével. Egy másik lap pedig úgy tudja, hogy Frédéric Vasseur csapatfőnöknek már most komoly problémái vannak a helyzettel.

Borzalmasan indult a Forma-1-es szezon a Ferrari számára, hiszen hiába közelítették meg a Red Bullt a Bahreini Nagydíj időmérőjén, a futamon a többi csapathoz hasonlóan ők is nagyon elmaradtak a bikások tempójától. Ha mindez nem lenne elég, a harmadik helyen autózó Charles Leclerc-t technikai hiba sújtotta, miután a maranellóiak egész télen azt kommunikálták, hogy kiküszöbölték az ilyen jellegű problémát.

Charles Leclerc, Ferrari, Bahreini Nagydíj
Leclerc találkozót kért a Ferrari elnökével (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)

A monacói pilóta már az ötödik szezonját kezdte meg vörös színekben, és bár a tavalyi idény első felében úgy tűnt, hogy harcolhat a világbajnoki címért, a Red Bull annyira a Ferrari fölé nőtt a szezon végére, hogy vélhetően a korábban elkövetett hibák sem számítottak igazán. A 25 éves versenyző nyilvánvalóan előrelépést várt, amit egyelőre nem kapott meg, hiszen a Bahreinben látottak alapján nincs esélye felvenni a versenyt Max Verstappennel.

A La Gazzetta dello Sport szerint az idénynyitó annyira kétségbe ejtette Leclerc-t, hogy találkozót kért az anyavállalat első emberével, John Elkann-nal. Az olasz lap valószínűnek tartja, hogy a monacói versenyző meg akarta osztani a véleményét az olasz-amerikai üzletemberrel – akivel egyébként napi kapcsolatban áll –, illetve biztosítékokat várt a továbbiakat illetően.

Felmerül a kérdés, hogy mindez milyen hatással lehet Leclerc jövőjére. Az 5-szörös futamgyőztes 2024 végéig rendelkezik szerződéssel a Ferrarival, és amennyiben Lewis Hamilton addig visszavonul, a Mercedesnél bizonyára az első számú jelöltek között lenne a hétszeres világbajnok pótlására. A lap azonban úgy tudja, hogy a monacói pilótát nem igazán érdekli ez a lehetőség: ő a Ferrarival akar nyerni, mivel nagyon hálás nekik, hogy eljuttatták odáig, ahol most van.

A cikk arra is kitér, hogy Leclerc már az előszezoni tesztek alatt sem volt nyugodt. Ennek kapcsán felidézik azt a jelenetet, amikor hosszú beszélgetést folytatott a bokszfalon az azóta lemondott aerodinamikai szakemberrel, David Sanchezzel. Könnyen lehet, hogy arról volt szó, hogy a szimulátorban látottak nem egészen köszöntek vissza a pályán, amit egyébként Carlos Sainz is megerősített. Ez a futamon is beigazolódott, hiszen a Ferrarin nagyon hamar elkoptak a gumik, főleg a lágyak.

Binotto után újabb nagy név mondott le, és távozik azonnali hatállyal a Ferraritól

Bár a mostani teljesítmény még semmiképpen sem az év elején munkába lépett csapatfőnök, Frédéric Vasseur számlájára írható, a francia szakember nyilvánvalóan jobb debütálásban reménykedett. Ennek ellenére kifelé eddig rendre jó kedélyűen nyilatkozott, és nyugodtságot mutatott, pedig állítólag valójában nagyon nem ez a helyzet.

A Corriere dello Sport információi szerint ugyanis már most nem elégedett a helyzetével. A másik kilenc csapatfőnökhöz (illetve az Alfa Romeo esetében csapatképviselőhöz) képest Vasseur jóval kisebb hatalommal rendelkezik, hiszen közvetlenül Benedetto Vignának, a Ferrari vezérigazgatójának kell jelentenie. Az olasz lap úgy tudja, hogy ennek kapcsán máris súrlódások vannak kettőjük között.

Fiorano, autóbemutató, Scuderia Ferrari, Frédéric Vasseur
Állítólag Vasseurnek sem tetszik a helyzet (Fotó: Scuderia Ferrari)

Ráadásul nem zárható ki, hogy Sanchez után újabb szakemberek hagyják el Maranellót. A cikk konkrétan Laurent Mekiest említi meg, aki hosszú ideje a sportigazgatói pozíciót tölti be a Ferrarinál. Mostanában nagy a csend körülötte, és ez már elég ok arra, hogy a sajtó megszellőztesse, hogy távozása a küszöbön állhat.

Friss