2024. április 26. 14:40

KezdőlapF1Volt főnöke tovább szidja Schumachert, szerinte időpazarlás lett volna foglalkozni vele

Volt főnöke tovább szidja Schumachert, szerinte időpazarlás lett volna foglalkozni vele

-

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke szerint kár lett volna tovább foglalkozni Mick Schumacherrel, aki szerinte érett módon kezelte a helyzetet. George Russell ellenben nagyon is pozitív véleménnyel van a Mercedes tesztpilótájáról.

Mick Schumacher két szezont tölthetett a Forma-1-ben állandó versenyzőként a Haas színeiben, a tavalyi év végén azonban távoznia kellett a csapattól. Bár a német pilóta kétségtelenül rosszul kezdte a 2022-es idényt, a szezon közepére feljavult, és később inkább az autó miatt nem szállított jó eredményeket, semmint azért, mert jelentősen elmaradt volna csapattársától, Kevin Magnussentől.

Steiner nem szégyelli magát azért, amit Mick Schumacherről mondott

A helyére Nico Hülkenberget szerződtették, aki még akkor is jóval tapasztaltabbnak számít honfitársánál, ha az elmúlt három évben legfeljebb beugróként kapott lehetőséget. A Haas, illetve annak csapatfőnöke, Günther Steiner akkoriban úgy fogalmazott, hogy rutinos pilótára van szükségük. Ezt anno Schumachernek is el kellett mondania.

„Leültem vele, és elmagyaráztam neki, hogy egy tapasztalt versenyző kell ahhoz, hogy előrébb vigyük a csapatot – nyilatkozta az olasz szakember az iNewsnak adott interjújában, majd hozzátette, nem nagy örömmel tette meg mindezt. – Ez része a munkának. Nem jó megtenni, nem élvezem, egyszerűen csak profi módon kell hozzáállni.”

Bár Schumacher sorsa nem sokkal a szezon vége előtt dőlt el, már jóval korábban sejteni lehetett, hogy nem lesz maradása a Haasnál. Sokan egyébként Steinert is hibásnak tartják amiatt, ahogyan kezelte a német versenyzőt, ami saját bevallása szerint is nehéz volt. Bár azt elismerte, hogy a 23 éves versenyző jól kezelte a helyzetet, azért most is belerúgott egyet.

„Egy Schumacherrel nem könnyű bánni, ezt el tudják képzelni – jelentette ki. – Felnőttként [kezelte a szituációt, de] nem volt boldog. Úgy vélem, látta az intő jeleket. Ő egy okos gyerek. Két év állt rendelkezésére, de nem jutottunk el oda, ahova szerettünk volna, és változtatnom kellett. Nem lehet olyasmire időt és energiát pazarolni, ami lehetetlen.”

Miután a Haasnál nem tartottak igényt a szolgálatára, Schumacher a Mercedeshez szerződött, és az idei évet a brackley-iek teszt- és tartalékpilótájaként fogja eltölteni. Bahreinben is ott volt a csapattal, és próbálta segíteni Lewis Hamilton és George Russell, valamint a mérnökök munkáját. Az ifjabbik brit versenyző nem meglepő módon teljesen más véleményt fogalmazott meg róla Steinerhez képest.

Mick Schumacher, Mercedes
Schumacher igyekszik segíteni új csapatának (Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team)

„Nyilvánvaló, hogy még korán van, de Mick nagyon jól beilleszkedett a csapatba – mondta egy sajtóbeszélgetésen. – Rendkívül készséges, ott segít, ahol tud. [A tesztelés alatt] elég sokat volt kint a pályán. Csak figyelte és elemezte, hogy az autók milyennek tűnnek kívülről, ezt elmondta a mérnököknek, és elvégezte a szükséges munkát a szimulátorban. Szóval tényleg hasznunkra volt, igazán nagy segítség volt számunkra. Remélem, jövőre újra lehetőséget kap a Forma-1-ben, Ha továbbra is odateszi magát, biztosan megkapja ezt az esélyt.”

Friss