2024. március 28. 17:56

KezdőlapF1Michael Schumacher az öccse főnökét is kiosztotta, vajon a fiáért is megtette...

Michael Schumacher az öccse főnökét is kiosztotta, vajon a fiáért is megtette volna ugyanezt?

-

Michael Schumacher öccse elmondta, szerinte mi történt volna, ha tavaly Michael Schumacher ott lehetett volna a fia mellett a Forma-1-es paddockban.

Ralf Schumacher, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher öccse, és a tavaly az F1-es mezőnyből kiszoruló Mick Schumacher nagybátyja továbbra is neheztel Günther Steinerre, a Haas csapatfőnökére, amiért nem megfelelően bánt az unokaöccsével. A Toyota, a Williams és a Jordan korábbi pilótája elmondta, miért segített volna sokat Micknek, ha az apja is ott tudott volna lenni vele a versenyeken.

Kétségtelen, hogy Mick Schumacher nem úgy kezdte a tavalyi szezont, ahogyan az elvárható lett volna tőle, és a balesetei is nehéz helyzetbe hozták a Haast. A második F1-es szezonját taposó, de sok dologgal a sportágban a 2021-es, a csapat szempontjából bántóan gyenge év miatt első ízben találkozó pilóta a júniusi Kanadai Nagydíjtól kezdve aztán elkezdett feljavulni, és Ausztriában, valamint Silverstone-ban pontokat is szerzett.

A szezon közben az összes többi csapatnál kevesebbet fejlesztő Haas viszont eközben egyre hátrébb csúszott az erősorrendben, így Schumacher folyamatos fejlődése pontokban már nem mutatkozott meg, amikor pedig esélye lett volna a pontszerzésre, vagy a balszerencse, vagy az istálló hibája megfosztotta ettől.

Volt főnöke tovább szidja Schumachert, szerinte időpazarlás lett volna foglalkozni vele

A 23 esztendős pilótának mindeközben ráadásul azzal is meg kellett birkóznia, hogy főnöke nyilvánosan és a csapaton belül is nyomás alá helyezte, Gene Haas csapattulajdonos pedig már a májusi Monacói Nagydíj után arra célozgatott, hogy a német versenyző hamarosan elveszítheti az ülését. Mindez pedig már akkor sem tetszett a német Sky szakértőjeként az F1-es versenyhétvégéken rendszeresen jelen levő Ralf Schumachernek, aki még most is neheztel Steinerre.

„El kell ismerni, hogy a szezon első felében Mick túl lassú volt és túl sok kárt okozott – nyilatkozta Ralf Schumacher az F1-Insider.com-nak. – Amennyiben ezt a csapaton belül megbeszélik, semmi problémám nem lett volna. Eddie Jordan [a Jordan korábbi csapatfőnöke] sem viselkedett volna másképp velem, míg Frank Williams [a Williams csapatfőnöke] kicsit máshogy intézte a dolgokat, de ő sem volt kevésbé aljas. De versenyzőként ezzel együtt kell élni, és teljesítened kell, ilyen a Forma-1.”

„Az én problémám az, hogy [Steiner] nyilatkozatai után olyan dolgok hangzottak el, mint hogy »Ha Mick-nek nem tetszik nálunk, nem kell maradnia«. Ezt egyáltalán nem értettem. Mi köze van Mick-nek az interjúhoz? És azt gondolom, hogy Micket nem is kezelték igazságosan, noha jól teljesített. A Netflix sorozatából ez is világosan látszik.”

Steiner nem szégyelli magát azért, amit Mick Schumacherről mondott

Ralf Schumacher utóbbi mondataival a Netflix Drive to Survive című dokumentumfilmjére utalt vissza, amelyben többek között egy olyan jelenet is látható, amelyben Steiner interjút ad a német Sky-nak, amelynek riportere igencsak megizzasztotta őt a Mick Schumacherrel kapcsolatos bánásmódja miatt. Ezután Steiner a Netflix mikrofonja által hallható módon arról panaszkodott a Haas sajtósának, hogy az interjú nem volt korrekt, és Mick Schumacher nyugodtan távozhat, ha akar.

Michael Schumacherrel minden más lett volna

Ralf Schumacher úgy véli, hogy amennyiben apja nem szenvedett volna síbalesetet 2013-ban, és most folyamatosan ott tudna lenni a fia mellett, Mick Schumachert másképp kezelték volna a Haasnál.

„Azt is gondolom, és ez zavar a legjobban, hogy amennyiben a bátyám itt lenne, Günther Steiner másképp viselkedett volna. Azt gondolom, hogy pusztán Michael jelenléte elég lett volna. De még egyszer mondom, mindenki azt csinál, amit akar, miközben természetesen Mick a családom tagja, és meg kell érteni, hogy ha így bánnak az egyik családtagommal, akkor Ralf Schumacherként az nem fog tetszeni” – szögezte le a hatszoros futamgyőztes.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mick Schumacher (@mickschumacher)

Mick Schumacher még gyerekként az apjával 

Noha Martin Brundle korábbi F1-es pilóta, egyben a Sky Sports kommentátora korábban megjegyezte, hogy Mick Schumacher kísérete és családja nem könnyített a helyzeten, és belőlük is elege lett Steinernek, Ralf Schumacher kitart amellett, hogy az olasz csapatfőnök nem kezelte jól a szituációt.

„Most sem látom másként. Sajnálatos, hogy ide jutottunk. Szerintem tapasztalt férfiként nem bánunk így egy fiatal emberrel. Mindenkinek bírnia kell a nyomást a Forma-1-ben, de ez túl sok volt.”

Az öccsénél is közbenjárt

Persze soha nem fogjuk megtudni, hogy Mick Schumacher az idén is az F1-ben versenyezne-e – mi több, egyáltalán a Haashoz igazolt volna-e valaha –, ha az apja aktívan jelen lenne a karrierje egyengetésében, de pont Ralf Schumacher példája mutatja, hogy Michael Schumacher sem nézte volna tétlenül, ha úgy érzi, igazságtalanul bánnak a fiával.

Az akkor még „csak” kétszeres világbajnok idősebbik Schumacher ugyanis rögtön lépett, amikor az 1998-as szezonban azt látta, hogy a Jordannél csapatutasítást alkalmaztak az öccsével szemben. Az eset az 1998-as Belga Nagydíjon történt, amikor az óriási káoszt követően (a mezőny egy része már a rajtbalesetben elhullott, majd az újraindított futamon Michael Schumacher az élről esett ki, amikor belerohant a lekörözendő David Coulthard McLarenjébe) a két Jordan állt az élre, és Damon Hill-Ralf Schumacher sorrendben robogott az istálló történetének első győzelme felé, ami rögtön kettős diadalnak nézett ki.

A második helyen haladó, csapattársánál gyorsabb Ralf Schumachert azonban az istálló arra utasította – miután Hill több alkalommal is kérlelte őket a rádióban –, hogy ne támadja az 1996-os világbajnokot, és hozza be a Jordant a rutinos brit mögött. Mindez a Hill-lel híresen rossz viszonyt ápoló Michael Schumachernek pedig olyannyira nem tetszett, hogy a verseny után felkereste Jordant.

Embed from Getty Images

Michael Schumacher, Ralf Schumacher és Willi Weber, a Schumacher-testvérek korábbi menedzsere az 1998-as Német Nagydíj alatt 

„Bármilyen kapcsolat is volt köztünk [Michael Schumacherrel] vagy köztetek, ő sohasem folyt bele a testvére versenyzésébe. Egészen addig a napig – idézte fel a történteket Jordan a vele interjút készítő Hillnek az F1 hivatalos Twitter-csatornáján évekkel ezelőtt megjelentetett videóban. – Beviharzott a motorhome-ba, én pedig azt gondoltam, hogy meg fog ölelni és azt mondja, »ott voltam [a csapatban] a kezdetekkor, gratulálok!.«

„De nem ez történt, mert csak annyit akart mondani, hogy »kiszúrtál a testvéremmel, ezért soha többé nem fog nálad versenyezni, felejtsd el a menedzsmentszerződést!« Én azt feleltem neki, hogy »Michael, ez nagyon egyszerű. Van egy kivásárlási záradék a szerződésben, fizesd ki a pénzt és adios!« És megtette. Ezért került [Ralf] a Williamshez a következő szezontól.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss