2024. május 02. 20:53

KezdőlapF1Ez lehetett volna a tragikus 94-es F1-es szezon első halálos balesete (videó)

Ez lehetett volna a tragikus 94-es F1-es szezon első halálos balesete (videó)

-

Sokaknak talán Ayrton Senna és Michael Schumacher csatájáról maradt emlékezetes az 1994-es szezon első versenye, de a március 27-én, azaz pontosan a mai napon rendezett Brazil Nagydíjon is történt egy hatalmas baleset, ami kis híján már a májusi imolai fekete hétvége előtt beárnyékolta az évet.

Mint minden szezont, az 1994-es Forma-1-es idényt is hatalmas várakozások előzték meg, és különösen Ayrton Senna drukkerei dörzsölhették a tenyerüket, hiszen kedvencük átigazolt az 1992-es és 1993-as szezont is tükörsimán megnyerő Williamshez. Ez alapján nagy esély mutatkozott arra, hogy az idény végén négyszeres világbajnokká koronázzák a 34 esztendős pilótát, amivel beérte volna az 1993 végén visszavonult ősi riválisát, Alain Prostot.

Csakhogy nem úgy indultak a dolgok Senna és a Williams számára, ahogyan azt mindenki várta, az elektronikai segédeszközök betiltása ugyanis váratlanul visszavetette az istállót, amelynek új autója, az FW16-os nehezen kezelhetőre sikerült, ráadásul mire elkészült, a Michael Schumachert a soraiban tudó Benetton már egy hónapja tesztelte saját versenygépét, a B194-est.

Embed from Getty Images

Senna a Williams FW16-ban 

A pole pozíciót ennek ellenére Senna szerezte meg (az is segített neki, hogy eleredt az eső, ami miatt már senki nem tudott javítani a szombati időmérő hátralevő részében) a szezonnyitó Brazil Nagydíjra, mindössze 3 tizedes előnye a második időt autózó Schumacher előtt azonban szoros csatát vetített előre (akkoriban ez még kis különbségnek számított). Legalábbis Senna és a német titán között, a harmadik helyen záró Jean Alesi ugyanis már 1,4, a negyedik helyezett, másik Williamst vezető Damon Hill pedig 1,6 másodpercet kapott a braziltól, mindezt egy egy és negyed perces körön…

A rajtnál Schumacher visszaesett a harmadik helyre Alesi mögé, miközben Senna megtartotta a vezetést. Úgy tűnt, a V8-as motorral szerelt Benettonnak nehéz lesz legyűrnie a V12-es Ferrarit, mert amikor Schumacher a Juncaóban elment Alesi mellett az első kör végén, a Ferrari simán legyorsulta őt a bokszbejárat felé vezető emelkedőn. Schumacher egy körrel később viszont ugyanott ismét előzött, és egy, a korábbinál tisztább kigyorsítás bebiztosította neki a második helyet.

Embed from Getty Images

A rajt 

A német pilóta kezdetben nagyjából 4 másodperces távolságból üldözte Sennát, de ahogy közeledett az első kiállás (ettől az évtől vezették be újra a menet közbeni tankolást), úgy kezdte a Benetton lopni a távolságot a Williamshez képest. A 21. körben aztán a két rivális egyszerre állt ki tankolni és kereket cserélni, Schumacher pedig a gyorsabb kiállásának köszönhetően átugrotta a háromszoros világbajnokot, és átvette a vezetést.

Az üldözőverseny ezzel együtt folytatódott, csak a szerepek cserélődtek fel. Senna azonban nem tudott támadási közelségbe kerülni, csupán úgy, ahogy tartotta Schumacher gyilkos tempóját, ami annyira gyors volt, hogy a 40. körre már a 3. helyezettet is lekörözték. Senna hátránya egy ponton 9 másodpercre nőtt, de a második kiállásokat követően ezt ledolgozta 5-re (nagyban köszönhetően Hillnek, aki nem igazán akart félreállni az őt leköröző Schumacher elől).

A hajrában várható tűzijáték azonban végül elmaradt, mert az 56. körben Senna tőle szokatlan hibát vétett: megpördült a Juncao-kanyarban, majd a pálya közepén ragadva lefulladt és kiesett, a nézőtér futam leintése előtti elhagyására sarkallva több ezer drukkert. Schumacher végül egy teljes körrel nyert Hill előtt, a harmadik helyre pedig a dobogón véres kezekkel integető Alesi jött be.

Embed from Getty Images

Schumacher Senna kiesése után simán nyert 

A baleset, ami fekete hétvégévé tehette volna a brazíliait is

Miközben Senna és Schumacher egymást kergették a győzelemért, a 35. körben a nézők olyasminek lehettek szemtanúi, amitől egy pillanatra mindenkinek az ereiben megfagyott a vér. A hetedik helyen haladó Martin Brundle alatt hirtelen lelassult a McLaren a négyes kanyar felé vezető egyenesben, miközben nem sokkal mögötte érkezett a brit pilótához képest is körhátrányban levő Éric Bernard, a nyakán az egymással viaskodó Jos Verstappennel és Eddie Irvine-nal.

A mindössze harmadik F1-es futamán induló (az elsőn Ayrton Sennát dühítette fel úgy, hogy a brazil pilóta szó szerint rátámadt) ír keményen védekezett a Benettonnál egy teszten nyaksérülést szenvedett és emiatt hiányzó JJ Lehtót helyettesítő hollanddal szemben.

Embed from Getty Images

Jos Verstappen ezen a versenyen mutatkozott be a Forma-1-ben

A Ligier-ben ülő Bernard látta, hogy el kellene engednie a mögötte csatázó kettőst, miközben ő is vészesen gyorsan közeledett a McLarenre. Irvine azonban nem várt, és a francia pilóta hezitálását látva kivágott mögüle, csakhogy ekkorra már a Jordanje mellé ért a 22 esztendős Verstappen. A holland végül nem tudott mit tenni, kénytelen volt a fűre menekülni, amitől megcsúszott, keresztbe állt, majd a McLarent telibe találva a levegőbe repült.

Verstappen B194-ese ugyanakkor nem csupán Brundle autóját, hanem a pilóta fejét is eltrafálta, amitől a manapság a Sky Sports kommentátoraként tevékenykedő brit sisakja úgy csapódott ide-oda a pilótafülkében, hogy nézni is rossz volt. Eközben pedig Verstappen is szerencsének mondhatja magát, hogy a levegőben pörgés közben nem fejelt le semmit, hiszen egy ponton az ő sisakja is vészesen közel került Irvine autójának bal első kerekéhez.

A baleset:

Szerencsére mind a négy kiesett versenyző saját lábán sétált el a baleset helyszínéről, noha Brundle időnként megállt, és négykézláb kúszott. „A közvetítés intrójában mutatták a balesetemet, amivel emlékeztettek rá, hogy miként haltam meg kis híján ebben a kanyarban 1994-ben – mondta 2022-brn a Sky Sports műsorában arra utalva, hogy a hétvége minden egyes közvetítésének elején visszajátszották a kis híján végzetes bukást. – Jos Verstappen átugratott a fejemen, így nem sokon múlt, hogy Max Verstappen meg se szülessen. Valahogy mindannyian túléltük, majd szó szerint visszakúsztam innen a paddockba.”

Brundle korábban a McLaren hivatalos oldalán megjelent cikkben részletesebben is felelevenítette a történteket.

„Az autónak fogaskerekekkel ellátott gázpedálja volt, Interlagosban ezek a fogaskerekek pedig folyton megszorultak, úgyhogy azzal töltöttem a hétvégét, hogy folyton kirepültem a pályáról a beragadt gázpedál miatt. Elég jó versenyem volt, majd megtörtént az, hogy elszállt a lendkerék, ami néhányszor korábban is megesett – ismertette lelassulásának okát. – Ron [Dennis, a McLaren csapatfőnöke] beszólt a rádión, hogy »próbáld visszahozni a bokszba«.”

„A következő pillanatban pedig a kavicságyban találtam magam, és nem értettem, hogy mi folyik itt, vagy hogyan kerültem oda. Óriási balesetet szenvedtem, amely során Verstappen autója eltalálta a fejemet. Volt egy hatalmas guminyom a sisakomon, de szerencsémre a bukókeret sok energiát elnyelt. Aznap voltam a legközelebb ahhoz, hogy meghaljak egy versenyautóban.”

„Ha a fák közé esem, meghalok” – 27 éve törte ketté autóját az F1 veteránja (videó)

A komoly sérülést azonban csak első ránézésre úszta meg, ugyanis súlyos agyrázkódást szenvedett. Akkoriban azonban még egyáltalán nem tulajdonítottak ennek nagy jelentőséget, így nemhogy az orvosi autó nem ment érte, hanem Brundle a saját lábán próbált visszabotorkálni a paddockba, ami csak nagy nehézségek árán sikerült neki.

„Összeszedtem magam, és elkezdtem visszasétálni a bokszba, de összeestem és szó szerint kúsztam. A pályabírók mind a pályát nézték, és nem tudtam felhívni magamra a figyelmüket. Csak némi vizet akartam. Végül visszaértem a bokszba, letudtam a megbeszélést és repülőre ültem. Ez még azelőtt volt, hogy tudtuk volna azt az agyrázkódásokról, amit ma tudunk. Egy héttel később a családom közölte velem, hogy »beviszünk a kórházba, mert nem vagy jól.« És nem is voltam, súlyos agyrázkódásom volt, noha így is rajthoz tudtam állni a következő versenyen.”

Halálfélelemmel gurult az esőben, mielőtt Senna vakon belerohant

A felügyelők Irvinet egyversenyes eltiltással jutalmazták, ám a Jordan-istálló fellebbezett, amivel azt érte el, hogy az ír versenyzőt végül három futamra meszelték el. Az indoklás az volt, hogy Irvine elkerülhette volna a balesetet, ha irányváltás helyett fékez, és nem tereli le a mellette haladó Verstappent a pályáról. Eddie Jordan úgy kommentálta a büntetést, hogy „ez az egyik legfelháborítóbb igazságszolgáltatási tévedés, amit valaha láttam a Forma-1-ben”.

Vajon, ha pályafutása során több alkalommal is óriásit eső Brundle meghalt volna a balesetben, az ír csapatfőnök akkor is ugyanezen a véleményen lett volna?

Friss