2024. április 19. 22:39

KezdőlapF1Szelfivideózott már turbómotoros F1-es Ferrariban, menet közben? - a korábbi pilóta most...

Szelfivideózott már turbómotoros F1-es Ferrariban, menet közben? – a korábbi pilóta most megtette

-

Stefan Johansson, a Ferrari korábbi F1-es pilótája a lehető legjobban kiélvezte, hogy az Adelaide Motorsport Festivalon visszaülhetett 1985-ös autójába.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Ausztráliában az Adelaide Motorsport Festivalt. A több száz különböző autót felvonultató eseményen régebbi Forma-1-es gépek is szórakoztatták az egykori F1-es pályára ellátogató közönséget, akik többek között azt is megnézhették, ahogyan a 66 esztendős Stefan Johansson visszaül 1985-ös Ferrarijába, és bemutató köröket tesz meg a 156/85-ös típusjelzésű turbómotoros autóval.

29 éves F1-es autót törtek rommá az Ayrton Sennáról elnevezett sikánban (fotó)

Az 1980 és 1991 között 103 nagydíjra nevező, 79-en rajthoz álló svéd két szezont töltött el a patinás olasz istállóban, amellyel legjobb eredménye két második helyezés volt az 1985-ös szezonban. A futamot pályafutása során végül nem nyerő pilóta 1987-ben a McLarennél is eltöltött egy évet, majd versenyzett még a Ligier, az Onyx, az AGS és a Footwork színeiben.

Ami az Adelaide-ben rendezett Ausztrál Nagydíjakat illeti, Johansson az első itteni futamon ötödik lett 1985-ben, majd egy évvel később a harmadik helyen intették le. Utóbbi a legjobb eredménye Adelaide-ben, ahová visszatérve természetesen elöntötték a régi emlékek.

Parádés képsorok – pályán az egyedülálló volt F1-es csapat autói (videó, képek)

„Mindig nagyszerű itt lenni, a szurkolók nagyon szenvedélyesek, úgyhogy ez remek élmény. Most vagyok itt másodszor, a nézők fantasztikusak, a szervezők pedig nagyszerű munkát végeztek – idézi őt a Speedcafe. – Ez visszahozza az emlékeket. Kicsit furcsa, mert sehol nincsenek korlátok, szóval az egész pálya nagyon nyílt. De a vonalvezetés (egy része – a szerk.) ugyanaz. Visszatérni ezeket az autókat vezetni sok emléket felidéz. Nem nyomtam neki túl keményen, csak élveztem.”

Embed from Getty Images

Az 1985-ös Brit Nagydíjon 

Johansson az 1985-ös futamot a 15. helyről kezdhette a Ferrari 156/85 volánja mögött, miután a kocsi nem éppen a megbízhatóságáról volt híres. „A szezon végén nagyon sok problémánk volt a turbóval. Az év során egyre lassabbak és lassabbak lettünk, és megbízhatósági problémák léptek fel a motorral” – emlékezett vissza.

Noha a három napos rendezvény vasárnapi napját nagyban befolyásolta az eső, így ekkor a svéd már nem tudott pályára lépni, korábban rendesen kiélvezte, hogy újra F1-es Ferrarit vezethet, és egy szelfivideót is készített menet közben. Noha lassan ment, azért ezt senki nem csinálja utána.

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss